Songbird ja python-gstreamer

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Linuxissa on se huono/hyvä puoli, että jos haluaa jonkun ohjelman, jota ei ole juuri omalle distribuutiolle paketoitu, joutuu kääntämään sen itse lähdekoodista, jolloin systeemi voi mennä sekaisin. Itse olen asentanut varmasti yli puolet ohjelmistoista ja moduuleista suoraan lähdekoodista, jolloin systeemin omia päivityksiä pitää käsitellä kuin särkyvää lasia – varoen ja miettien tarkkaan mitä asentaa ja mitä ei. Pariin kertaan koko järjestelmä on mennyt sekaisin. Useimmiten näissä jumitilanteissa en ole päässyt graafiseen näkymään ongelmaan, toisin sanoen X-ikkunointijärjestelmä ei käynnisty solmun takia.

Koska minusta on kasvanut jo aikamoinen nörtinpuolikas, minulla harvoin enää jää sormi suuhun. Googletus ja linuxin loistava yhteisö- ja tukiverkko on auttanut aina. Joskus olen selvittänyt ongelman jopa ihan itse. Päivityksiä asennettaessa minun täytyy kuitenkin aina tarkistaa ettei paketti mene jonkun toisen sourcesta asennetun paketin kanssa solmuun.

Tällä kertaa graafinen järjestelmä ei kaatunut, mutta lempimusiikkisoittimeni Songbird ei enää käynnistynyt. Ensin sain ilmoituksen

*** WARNING *** The program ’songbird-bin’ uses the Apple Bonjour compatibility layer of Avahi.
*** WARNING *** Please fix your application to use the native API of Avahi!
*** WARNING *** For more information see <http://0pointer.de/avahi-compat?s=libdns_sd&e=songbird-bin>

…mikä vaikutti omituiselta. Tajusin nokkelana pian ilmoituksen viittaavan iPod/iPhone-lisäosaan, jolla iPodia/iPhonea pystyy käyttämään Songbirdin kaukosäätimenä, sillä ilmoitus valitti Applen API:sta. Ilmoitin lisäosan tekijöille tapauksesta. Ilmoituksesta pääsin eroon kommentoimalla ~/.songbird2/lqxkzwsy.default/extensions/SongbirdRemote@779Media.com -kansion seuraavaan: ~/.songbird2/lqxkzwsy.default/extensions/EITOIMI-SongbirdRemote@779Media.com.

Songbird ei kuitenkaan edelleenkään startannut. Aloin jo hermostua, kun oli liian hiljaista. Tahtoi musiikkia. Seuraava ilmoitus oli vähän kinkkisempi:

(songbird-bin:5047): GStreamer-WARNING **: Failed to load plugin ’/usr/lib/gstreamer-0.10/libgstbml.so’: /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstbml.so: undefined symbol: gst_property_meta_quark
/home/rolle/songbird/./songbird-bin: symbol lookup error: /usr/lib/python2.5/site-packages/gst-0.10/gst/_gst.so: undefined symbol: gst_xml_get_type
Could not initialize GStreamer: Virhe uudelleenskannatessa rekisteriä , child terminated by signal

Tässä piti jo ihan miettiä. Koetin googlata, mutta en oikein löytänyt mitään. Pian tajusin kuitenkin että virheilmoitus liittyy gstreamerin python-bindauksiin. Alkoi pähkäily; mitä ohjelmia olen viime aikoina asentanut lähdekoodista, mitä päivityksiä olen viime aikoina asentanut paketinhallinnasta, jotka olisivat liittyneet pythoniin ja/tai gstreameriin…

Selvitin nopeasti että Fedorassa eräs Songbirdin toimintaan vaikuttava paketti on gstreamer-python, mutta OpenSUSEsta sellaista ei löytynyt. Pian kokeilemalla huomasin kuitenkin että paketti on susessa python-gstreamer. Huomasin että python-gstreamerista on asennettu älyttömän uusi versio, josta taas huomasin että versio on lähiaikoina kokeilemani PiTiVi-videoeditorin dependenssi. PiTiVin olin asentanut sourcesta, eikä se edes toiminut. Vanhensin python-gstreamerin susen viralliseen versioon ja poistin samalla pitivin. Ja sitten Songbird lähtikin ihanasti toimimaan ja musiikkia pystyi taas kuuntelemaan. Ja saa olla taas ylpeä itsestään.

Tällaista tämä on aina välillä. Ajattelin postata tämän, jos jollakulla sattuu olemaan vastaavanlainen ongelma. Pidän Linuxista juuri sen takia, koska se on tavallaan tarpeeksi haasteellista ja kaikella omalla säädöllä on myös seurauksensa. Samalla Linux on monipuolisin, sillä kustomoinnilla ei ole rajoja eikä estoja. Tällaista tänä yönä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

 1. Torsti

  Aika offtopicina: minusta Songbird on todella huono. Uusimmalla versiolla, Windowsilla, se lähtee mm. kelaamaan itsestään biisejä nopeasti, hyppii yli ja muuta. Selaimen yhdistäminen on myös naurettava keksintö. Muuten ihan ok, näyttävä ulkoasu on kyllä.

 2. rolle

  Windowsin Songbirdistä en tiedä. Minusta Songbird on paras musiikkisoitin, koska

  – se on parhaiten kustomoitavissa (omien teemojen ja lisäosien tekeminen, ym.)
  – paras Last.fm-tuki (jopa soittokerrat ja arviot saa haettua Last.fm:stä, Last.fm-radio, ym.)
  – eniten lisäosia
  – paras kehitys, tiheät päivitykset
  – paras id-tagien tuki
  – paras kansikuvatuki
  – paras ulkoasu

  Menipä kehuiluksi.
  Selainta en itsekään käytä, sillä se on vielä niin puutteellinen. Linuxilla Songbird ei ole kertaakaan kaatunut ja pyörii oikein nopeasti.

 3. k00pa

  Songbird on hyvä, mutta viime kokeilussa se oli aivan liian hidas. (Sama ongelma kuin aikaisemmissa firefoxeissa laajennusten kanssa)

  Itse en ole niin tarkka tagien ja muitten kanssa :P

  Mäkillä käytän iTunesia, koska se on melkein ainoa soitin joka toimii powerpc mäkeillä. Windowsilla en jaksa kuunnella musiikkia.

  Linuxilla käytän amarokkia, mielestäni se on lähes täydellinen ohjelma musiikin kuunteluun.

  Ja tietenkin spotify, sehän on kätevä ohjelma joka alustalle.

  —-

  Itse olen ottanut Linuxilla selkeän linjan ohjelmien asentamiseen. Jos Debianin apt-get ei löydä ohjelmaa, asennan ohjelman lähdekoodista omaan alakansioon omassa tilissäni, en järjestelmän laajuisesti.