Siviilipalvelusta järkeistettävä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii siviilipalvelusajan lyhentämistä. Nykyinen 13 kuukauden palvelusaika on vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Siviilipalveluksen ei tule olla pituudeltaan rangaistuksenluontoinen, vaan aidosti vaihtoehtoinen tapa palvella isänmaata. Suomen puolustuksen tulee kuitenkin jatkossakin nojata yleiseen asevelvollisuuteen.

Pituuden lisäksi on kehitettävä palveluksen sisältöä vastaamaan paremmin yhteiskunnan tarpeita. Siviilipalvelushenkilöille tulee olla riittävästi tarjolla yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä palveluspaikkoja, jotka vastaavat siviilipalvelushenkilön erityisosaamista.

“ Yhteiskunnalla ei ole varaa hukata nuorten työpanosta sijoittamalla diplomi-insinööri täysin koulutustaan vastaamattomaan työhön, toteaa Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Juha Iso-Aho.

Palvelusaikaan sisältyvässä koulutuksessa on otettava huomioon nykyistä laajemmin yhteiskuntaa uhkaavat uudenlaiset riskit kuten ympäristökatastrofit, pandemiat ja muu siviilikriisinhallinta. Siviilipalvelusjärjestelmän kokonaisvaltainen kehittäminen palvelee sekä yhteiskunnan etua, että lisää siviilipalvelushenkilöiden motiivia palvella isänmaatamme.

Aseistakieltäytyjäliitto

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Tanskis

    Asiaa. Siviilipalvelusta tulee kehittää.