Perustulo ratkaisee kaikki ongelmat

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

[…] en oikeastaan keksi yhtä ainutta järkevää syytä, jonka varjolla joku vastustaisi perustuloa. Joku saattaa vastustaa perustuloa tunneperustein, koska se saattaa haista vähän sosialismilta ensisilmäyksellä, mutta perehdyttyään asiaan varmasti huomaa perustulon olevan ihan fiksu juttu. Vasemmistolaiset, jotka vastustavat perustuloa, vastustavat sitä sen vuoksi, että perustulo veisi työmarkkinajärjestöiltä käytännössä kaiken vallan.

Vuoden 2009 sosiaalimenot olivat 50,6 miljardia euroa (arvio). Tämä on enemmän kuin Suomen valtion budjetti samalle vuodelle. Nämä rahat tulevat monesta eri lähteestä, mutta yksinkertaisuuden vuoksi, pistetään ne kaikki samaan könttään. Ei muuteta mitään veroja tai maksuja, jotka maksoit vuonna 2009.

Tuosta 50,6 miljardista olisi voinut antaa jokaiselle suomen kansalaiselle 800 euroa kuukaudessa, puhtaana käteen. Koko vuoden 2009 ajan. Rahaa olisi vielä jäänyt yli miljardeja!

Olisitko ottanut mieluummin 800 euroa kuukaudessa, lähes kymppitonnin vuodessa, kuin ne sosiaalipalvelut, jotka sait tuota rahaa vastaan? Terveelle, vastuuttomalle nuorelle (tai vanhallekaan) ei olisi suuri ongelma valita.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Petri

    Valtioneuvoston tilastojen mukaan vuoden 2009 julkisen puolen sossumenot eläkkeineen olivat 35,8 miljardia. Vähän siis heittää tuo lainatussa tekstissä esitetty luku. Mielestäni vastikkeettoman rahan antamisen sijaan valtion velkaa pitää maksella pois ja skreipata julkisen sektorin possesta esim. joka toinen pois. Eräänlaista suojatyöpaikkojen decimatiota pitäisi harrastaa. ;-)