Päivän hauskat Windows-faktat

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Tiesitkö, että et voi nimetä Windowsissa kansion tai tiedoston nimeksi prn, con tai aux? Suomenkielisessä järjestelmässä virheilmoitus sanoo ”Laitenimi ei kelpaa” tai ”Tiedostonimi on varattu Windowsin käyttöön. Käytä toista tiedostonimeä”. Ensimmäisenä monelle tulee varmasti mieleen, että Windows yrittää jotenkin estää huijauksien tai pornon säilömistä, mutta siitä tästä ei ole kuitenkaan kyse.

Et voi nimetä tiedostoa coniksi Windowsissa.

Nämä ovat järjestelmäaliaksia (”console”, ”auxiliary” ja ”printer”) DOSin peruilta ja niiden käyttäminen johtaisi ristiriitoihin tai jopa järjestelmän jumiutumiseen. Kuulinpa nimittäin myös, että con-komentoyhdistelmällä saisi jopa bluescreenin aikaan vanhemmilla Windowseilla yksinkertaisesti avaamalla linkitetyn ”kielletyn kuvan”. Tämä on vain yksi Windowsin kahjoja tapoja näyttää miten tökerösti käyttöjärjestelmä on koodattu.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

 1. krisu

  Oppisin viime viikolla juuri tuon ettei voi tehdä CON-nimistä kansiota, kun yks luokassa yritti laittaa läppäriinsä sitä kansiota, kun se oli jonkun pelin lyhenne ja yritin selvittää asiaa. Googlettamalla selvis tämä :P Tunnen itteni tyhmäksi kun en oo aiemmin tiennyt.

 2. Petri

  Simon Lokin Linuxista sanomaa:

  You know what I found? Right in the kernel, in the heart of the operating system, I found a developer’s comment that said: ”Does this belong here?”

 3. Rolle

  Hehe, no kommentit on aina erikseen. Löytyyhän niitä mitä ihmeellisimpiä kommentointeja avoimen lähdekoodin maailmasta. Kun googlaa esim funny coding source comments tms. niin löytyy aika hyviä.

  Henkilökohtaisia lemppareitani:
  //beware! hours wasted = 39
  // wtf?
  // TODO: Fix this. Fix what?
  // I am not responsible of this code. They made me write it, against my will.
  //I am not sure why this works but it fixes the problem.
  //drunk, fix later
  Magic. Do not touch.
  //When I wrote this, only God and I understood that I was doing. Now, God only knows

  Mutta tosiaan, löytyy näitä niin Linuxin lähdekoodista kuin muualtakin :-D Windowsin hassut kommentit eivät ole vain avoimia.

 4. Petri

  Haha! Hienoa tavaraa. :-] Olen joskus vuosikausia sitten lukenut siitä prosessista, jota Microsoftilla töissä olevat koodaajat joutuvat kestämään kun he ryhtyvät rakentamaan jotain. Se teksti oli lohdutonta luettavaa. Harmi kun en muista missä lehdessä tai osoitteessa se julkaistiin.