Päivä, jota olen odottanut

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Hyvällä omatunnolla voin sanoa että otsikko voisi myös olla ”Päivä, jota kaikki ovat odottaneet”. Voin kyllä sanoa että nyt jännittää! Viimeksi olin tällaisessa sivuntekovireessä vuosikausia sitten, vaikka tämänkin rykäyksen tekemisessä meni viikkokausia. Adrenaliinia suorastaan virtaa elimistöön, mikä on minusta hassua, sillä ei uuden ulkoasun julkaisu ole koskaan aiemmin näin paljon jännittänyt.

Jos ulkoasu bugaa, muistakaa painella monta kertaa peräkkäin CTRL+R tai F5-näppäimiä. Välimuistin tyhjennys voi myös auttaa.

Todistin itselleni, että osaan yhä tehdä grafiikkaa – ainakin kun pakotan itseni siihen. Toisaalta muille en edelleenkään pysty, se osa minusta on ollut jo kauan kadoksissa. Raha ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi suuri motivaattori, siihen tarvitsee paljon muutakin. Rollemaassa sivunteon kannustuksena toimii oma tahti, täydellinen rajattomuus ja suunnitteluvapaus ja viimeisenä mutta ei vähäisimpinä tietenkin te, rakkaat kävijät.

Nimesin ulkoasun suomalaisittain ”Mullan alla” ja lontoolaisittain ”Soil”, eli maaperä. Viimeisin ulkoasu oli nimeltään ”Lite”, koska se oli tavallaan kevytversio, vaikka loppua kohden muuttuikin aina vain massiivisemmaksi – aina siinä käy niin.

Halusin ulkoasuun jälleen luontoa. Halusin että tämä pysyy yhä Rollemaana, minun omana paratiisinani. Säitä tykkään älyttömästi kuvailla, kuten viimekin ulkoasuista käy ilmi. Tähän ulkoasuun pyrin kuvaamaan unelmasääni, joka on lämmin ja sateinen. Pidän älyttömästi kesän sateista ja niitä olen tänäkin kesänä kaivannut, varsinkin nyt kun on niin kuuma. Kuumuudesta en pidä yhtään. Kylmyys on ok, koska siihen pystyy vaikuttamaan laittamalla vaatetta päälle. Kuumuutta ei pysty lieventämään muuten kuin hetkellisesti…

En ole testannut ulkoasua muilla kuin Linuxin ja Macin Google Chromella ja Firefoxilla, joten testailkaahan ja etsikää bugeja. Mielellään myös ilmoittakaa minulle niistä. Sivusto on vielä kehitysasteilla, sillä teen vielä pieniä viilauksia ja lisäyksiä, joten voi olla että virheitä ja rumuuksia vielä löytyy. Olin edelliseen footeriin tyytyväinen, joten siksi sivuston pohja on melkein suoraan revitty siitä. Teen siihenkin pieniä muovailuja, mutta jotakuinkin pysyy tuollaisena.

Palaute on minulle melko tärkeää, ainakin hyvä sellainen. Hyvästä palautteesta tulee hyvä mieli ja haukuista tietenkin paha mieli. Jos ulkoasu ei miellytä, kommentoikaa, mutta kohteliaasti. Sana on muuten vapaa!

<Eponyymi> rollemaa on paras paikka
<Eponyymi> rollemaa on iloinen
<Eponyymi> rollemaassa vietät vaikka
<Eponyymi> koko päivän kesäisen

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

12 kommenttia

 1. Lamppu

  Hieno ulkoasu :) Eipä tässä mitään valitettavaa. Twitteritkin on nyt kivasti aseteltu :)

 2. Jape

  Hyvää matskua!

 3. j-tek

  no nythän tää on oikein mukava, vaikka edellinenki oli, muistaakseni sanoit joskus hakevas vaaleempaa taustaa mutta tää sopii kyl teemaan mainiosti.. :)

 4. rolle

  j-tek, En kyllä puhunut vaaleammasta taustasta, vaan joku muu valitteli sitä irkissä, että tausta voisi olla vaaleampi. Itse tykkään tummasta ja melko tummaa tulee aina olemaankin. Itse olen tähän versioon todella tyytyväinen!

 5. Gocom

  Hienoltahan se näyttää, mutta (aina se mutta, heh) mielestäni toiminnallisuudeltaan huomattavasti huonomalta kuin viime ulkoasu.

  Itse kun en näe syytä näille ”kolumneille” ja sille että nuo twitter viestit vievät edellistä edemmän tilaa. Ulkoasullisesti se on jees. Juuriston multa-tekstuuri on cool ja logon alla oleva auringonkajastu luo siistin kontrastin taivaaseen.

  Muuten, tuon oikeanpuoleisen kolumnin (haku jne) voisi korjata niin ettei se mene sisällön alle jos ikkunan leveys on pienempi kuin sivun yhteyslevyes. Onnistunee min-width:lla tai joko marginalla/paddingilla :-)

 6. Gocom

  …unohtuma, hyvää työtä Rolle! :-P

 7. rolle

  Gocom, Kiitos rakentavasta kommentista, ja unohtuneesta kehusta! :-D Minua on aina kiehtonut nuo ”kolumnit”, koska ne jotenkin tuntuvat luovan selkeyttä sivulle, ja antavat enemmän tilaa tekstille.

  Twitter-tilapäivityksiä haluan korostaa nyt kun viime ulkoasussa ne jäivät vähän huomiotta… ja ne voi aina halutessaan piilottaa oikealta (scripti muistaa piilotuksen). Aion myös tehdä niin että postaan ainoastaan sellaista tähdellistä tietoa twitterissä, jotta sivusto ei täyty mikrobloggauksista. Facebookiin pelkästään sitten ne turhemmat ;-)

  Tein juuri scriptin joka piilottaa oikealla olevan sivupalkin jos sivu on lataushetkellä alle 1060 pikseliä leveä. Samaa scriptiä käytin vanhassa ulkoasussa piilottaakseni muutamia vain leveälle resoluutiolle tarkoitettuja asioita.

  Todo-lista on melko täynnä vielä, eli sivulle on tulossa vielä jonkin verran muutoksia. Kiitos palautteesta! Lisää otetaan vastaan.

 8. Anonyymi

  Hienoa työtä Rolle! Erittäin maukas ulkoasu, eritoten header hivelee silmää! Jos jotain kritiikkiä pitäisi antaa (ja annetaan nyt, koska huonokin kritiikki on parempaa kuin ylenpalttiset kehut – pistää ajattelemaan), koskisi se ehkä tuota haku/open-id palikan sijoittelua. Ainakin läppärin laajakuvanäytöltä tihrustettuna mielestäni sopisi johonkin eripaikkaan, ja kenties elementit vierekkäin alekkaisuuden sijaan. Pitänee vielä testata muilla kokoonpanoilla.

  Tekstialuetta hieman myös leventäisin ja ehkäpä footer voisi olla laajuudessaan koko ikkunan levyinen. Jotenkin ehkä häiritsee sisällön painottuminen vasemalle, varsinkin kun oikealla palstalla ei sinänsä mitään (hakupalkkeja) kummempaa käyttöä ole. Saattaa tosin olla vain tottumiskysymys.

  Blogipostauksen rakenne on loistava, kun otsikko ja muu on tuossa tekstin vierellä – toimii! Tietysti ulkoasulisesti olisi näyttävä, jos blogijulkaisuista näkyisi vain lyhyehkö prewiew, ja jokin ”lue lisää” tyylinen ratkaisu. Asettuisivat mukavasti alekkain kaikki päivitykset twitteristä bloggauksiin. Tämä toki hieman hankaloittaa lukemista, vaikka toisaalta voisi jättää itseään kiinnostamattomat julkaisut kokonaan lukematta.. (se vain, ettei sinulta sellaisia tule).

 9. rolle

  Kiitos paljon kommentista, Anonyymi! Makuasioita näistä on tietysti monet mainitsemasi seikat. Olen huomannut että jotkut pitävät ikkunaa kokoruudulla, vaikka sitten Full-HD-näytöllä. Minulla on 22″-näyttö ja resoluutiolla jonka leveys on yli 1600 pikseliä, enkä voi sietää selainta kokoruudulla :-D mutta koska monet tykkäävät, ja tämä ulkoasu on painottunut vasemmalle, tyhjää tilaa jää luonnollisesti paljon oikealle. Siksi tavallaan laitoinkin tuonne tuon ”Jos näet tämän, ikkunasi on liian suuri” -tekstin, jonka pitäisi hälyttää että selainta ei ole tarkoitettu koko ruudulle, ainakaan jos on suuri näyttö.

  Minua ärsyttää muillakin sivuilla, esim jos Facebookissa jää tyhjää tilaa liikaa molemmalle puolelle. Tietty tämänkin ulkoasun voisi keskittää, mutta sitten header saattaisi näyttää hölmöltä kun kaikki muu on sijoitettu keskelle. Pidän tästä kyllä näin eniten… oma häpeänsä niillä ketkä käyttävät isolla näytöllä isoikkunaista selainta.

  Tahdoin tavallaan että ulkoasu ei mene liian ”sumppuun”, siks tekstialue on tuon levyinen. Plus tahdon leipätekstin olevankin vähän tiiviimmässä paketissa, ja harmoniassa esimerkiksi kuvien kanssa.

  Tykkään siitä että heti etusivulla artikkelit ovat kokonaisena. Tiivistettynä sivun kokonaisuus ei mielestäni näytä hyvältä… ja lukijahan voi valitessaan lopettaa lukemisen tai hypätä seuraavaan jos teksti ei miellytä. Ei se sitä tarkoita että teksti pitäisi lukea loppuun vaikka se siinä kokonaisena näkyykin.

  Parantamisen varaa on, ja parannellaan! Kiitos!

 10. Jani

  Hienoa työtä Roni! Tykkään todella paljon tämän sivun linjoista ja tietenkin tuosta tavasta, millä valokuvat näkyvät. Tässä on samaan aikaan graafista antoa ja pelkistämistä (lue:paljon karkkia, mutta selkeää sellaista). Lisää kuvia vain jatkossa, jos saa toivoa! =)

 11. rolle

  Jani, Suuret kiitokset! Tuli ihan hyvä mieli kommentistasi :-) halusin leveämmän ulkoasun juuri kuvien takia, sillä haluan jatkossa keskittyä myös valokuvabloggailuun. Myös minä valokuvaan jonkin verran, ja haluan antaa valokuvillenikin ansaittua tilaa. Arvelinkin että tykkäät :-) lisää kuvia on tulossa!

 12. Vuoden viimeinen | Rollemaa.org

  […] Sitten heinäkuussa päätin uudistaa koko paskan ja julkaisin uuden version Rollemaasta. Koitti päivä, jota olin odottanut pitkään, ja heti tämän jälkeen keskustelukin alkoi kukkimaan jälleen Rollemaan niityillä. […]