Onko sinun koulussasi koulukiusaamista?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Kristian kirjoitti blogissaan olevansa koulukiusauksen uhri (via: ”Koulukiusaaminen pilasi elämäni”). Nyt kun koulut ovat taas alkaneet, katsoin sopivaksi ottaa asiaan kantaa. Itselläni ei heru sympatiaa kiusaajia kohtaan, mutta täytyy aina muistaa että heillä on omat ongelmansa. Melkein aina kiusaajilla on koti-asiat huonolla tolalla, puutteelliset vanhemmat, äiti tai isä kuollut, narsistivanhempi, perheväkivaltaa, vanhempi alkoholisti, tai jotain muuta vastaavaa. En ole vielä kuullut kiusaajasta jolla ei olisi minkäänlaisia ongelmia ja elämä hymyilisi. Toisaalta jotkut idiootit kiusaavat jopa senkin takia kun on ”tylsää” ja se on ”hauskaa”.

Kuitenkin, koulukiusaaminen on yhä vakava ongelma, eikä siihen tunnu opettajatkaan puuttuvan kunnolla joka paikassa. Jotkut opettajat eivät ota sitä edes vakavasti, mutta he eivät ole ilmeisesti kuulleet kouluampumisista, masennuksesta, tai itsemurhista.

Itseänikin kiusattiin ensimmäiset kaksi kouluvuotta. Kun äitini kysyi päästessäni toiselta luokalta että haluanko vaihtaa koulua, olin valmis kysymättäkin. Minua ei haitannut vaikka koulu ei enää ollut kymmenen minuutin kävelymatkan päässä, kunhan vain ei enää kiusattaisi. Toisaalta en muistaakseni ollut päivittäin kiusaamisen kohteena, mutta kyllähän se vaikutti asioihin ja mielialaan.

Jouduin myös itsekin jälki-istuntoihin, enkä muista oikein syitäkään. Kiusattujen ongelmana on usein se että myös heitä yllytetään kiusaamaan, tai tekemään muita typeryyksiä, jolloin kiusaamisen kohteet ovat niitä jotka joutuvat jälki-istuntoon ja puhutteluun. Kiusaajat ovat harmillisen ovelia. Muistan nyt kun olin pahimman kiusaajani kanssa jälki-istunnossa. Hän riehui, kiroili ja kaatoi pulpetteja ja rupesin itkemään koska en kestänyt hänen riehumistaan, tai koin itseni syylliseksi. Tarkkaan en tilannetta muista, mutta opettaja päästi minut lähtemään kotiin säälistä ja minua pelotti ja itketti vielä kotimatkallakin.

Kiusaaminen on usein äärimmäisen henkistä, mutta muistan myös kiusaajien juottaneen kuravettä, tai pakkosyöttäneen ruokalasta otettua mausteseosta, huijaneen syömään tabascoa, tai muuta vastaavaa. Jotkut kiusasivat jopa esittämällä kaveria jonkin aikaa ja sitten pettäneensä kaveruuden ihan vain sen takia että pääsee kehumaan ”oikeille” kavereilleen miten tuli huijattua taas tuota ääliötä.

Tällainen vaikuttaa pitkällä tähtäimellä ja usein henkinen väkivalta on päivittäistä. Ei ole ihmisen hommaa kestää kaikki haukkumiset ja lyttäämiset joka päivä, aamusta iltaan, päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Usein herkät ja ”heikot” luonteet ovat helppoja kiusaamisen kohteita ja itse olin juuri sellainen. Kolmannelta luokalta eteenpäin kävin kristillisen koulun koko peruskoulun loppuun asti ja täytyy sanoa että olen edelleen päätökseeni tyytyväinen. Uudessa koulussa ei kiusattu ja kunnioitettiin perinteisiä kristillisiä arvoja.

Koulukiusaamisesta täytyy puhua, vaikka pelkäisi ”paljastuvansa” kiusaajille ja saavansa lisää huonoa kohtelua. Jos sinä olet kiusattu, voit vapaasti lisätä minut pikaviestinlistaasi. Yhteystiedot pikaviestimistäni löydät Rollemaan pohjalta. Onko sinua koulukiusattu? Miten kiusaamisen saisi loppumaan ja miten voisi välttyä masentumasta? Mistä apu? Ota kantaa kommentoimalla artikkelia.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. marjaisa

  Tervehdys heviletti! Itseänikin kiusattiin kouluaikoina, mutta en silti liittynyt työpaikkakiusaajiinkaan, mutta siis kiusaamalla pelolla ja nolaamalla ei saavuta kuin pelkoa ja nolaamista. Se ei ole valtaa, vaikka se siltä kiusaajasta tuntuisikin. En enää anna kenellekään valtaa itseni yli. En huumeille, tai työnantajalle tai muulle. Kiusaaja nolaa itsensä typeräll pikkumaisella käytösellään.

 2. rolle

  Tervehdys itsellesi! Olet aivan oikeassa. Kiitos paljon kommentista.

 3. toivoton..

  hei.. olen tässä koulun alettua alkanut huomata että olen tullut kiusaamisen kohteeksi.. en ole yli tai ali painoinen ja olen kyllä muuttun ulkonäöltäni viime vuosien aikana TODELLA paljon.. ja mä näytän kyllä vähän itseäni vanhemmalta mutta en todellakaan kehu itseäni.. minulla ei ole myöskään mitään laseja rautoja yms… olen pienestä asti ollut iloinen ja joka kuvassa hymyillen, mutta nykyään masennus vaivaa.. ja pahin pelkoni tapahtui tänään, kun nyt tätä kirjoitan .. omat kaverini menivät KAIKKI kiusaajien puolelle.. en voi tehdä enää asialle mitään, olen heidän kaikkien kanssa samassa koulussa ja niin.. pelkään että edessäni on valtava masennus yms.. ongelmia on jo tarpeeksi paljon.. puhuin kyllä asiasta vanhemmilleni mutta en missään nimessä halua että he soittavat ”kiusaajien” vanhemmille, koska muuten kiusaamisen halu tulee vielä kovemmaksi… EN JAKSA ELÄÄ NÄIN mikä minussa on vikana?=( olen muuttanut itseäni kaikinm tavoin ja laihdutanutkin 7 kiloa!! ja kaikki tämä täysin turhaan päiväpäivältä kiusaaminen pahentuu, ei vain koulussa, vaan koulun jälkeenkin.. minut syrjätetään ulos omien kavereitten joukosta ja tällä hetkellä minulla on alkanut tulla itsetuhoisia asioita mieleen.. oikeasti haluan apua ! ja jos olet kerran kokenut jotakin vastaavanlaista kiusaamista niin toivon että osaisit neuvoa minua! että voisin keskittyä rauhassa koulun käyntiin ja saada parempia ystäviä, vaikka tämä tuntuukin niin raskaalta että huhhuh.. please help me !=(

 4. rolle

  toivoton: Kiitos kommentista. Usein juuri ne kilteimmät ihmiset joutuvat kiusaamisen uhriksi, koska he ovat herkkiä ja siten helppoja kiusattavia… valitettavasti. MUISTA, vika ei ole sinussa. Et ole syyllinen, olet uhri! Kiusaaja voi ottaa kenet tahansa silmätikukseen, mutta usein valitsee sen kilteimmän ja helpoimman ratkaisun.

  Kiusaajat ovat ovelia ja dominoivia (=hallitsevia), ja kaveritkin usein ryhtyvät kiusaajiksi koska eivät uskalla olla kiusaajaa vastaan, koska silloin joutuisivat itse kiusatuksi. Tuntuu helposti siltä että vika olisi itsessä, mutta asia ei kuitenkaan näin ole. Koeta etsiä joku jolle puhua asioista, vaikka sitten vanhemmat, tai vielä parempi jos löytäisit jostain vertaistukiryhmän jossa olisi muitakin kiusattuja.

  Kerro rohkeasti jollekin luotettavalle opettajalle, tai rehtorille. Kerro tarkkaan miten kiusaamista ilmenee, kuka kiusaa, miten kiusaa, vaikka pelkäisit saavasi lisää kiusaamista osakseen. Kiusaamisen on loputtava. Kiusaajien vanhempiin ei välttämättä ensimmäisenä kannata ottaa yhteyttä.

  Tilanteesi kuulostaa kieltämättä vaikealta, ja jos tuo jatkuu pitkään niin parempi vaihtaa koulua… Kerro miten tilanne edistyy, ja kysy lisää apua, jos haluat. Autan kyllä mielelläni.

  Jaksamista! Koita olla välittämättä kiusaamisesta vaikka se on vaikeaa. Muista että vika ei ole sinussa ja että olet kiusaajia parempi koska et itse kiusaa muita. Muista että kiusaajilla on usein omia ongelmiaan ja he purkavat niitä sinuun. Pysy vahvana :-) tsempit. -Rolle

 5. v*********u

  mua o kiusattu koska mull ei oo aina parasta konetta tai oon muute vaa erilane esim haluun luottaa porukkaa tääl o suome nopeimma takinkääntäjät must ei oo tullu kiusaajaa vaikka mull varmaa ois korkeet mahkut si meinaa mull on paljo ongelmii himas kiusattu (MONTA VUOTTA ) nykyää oon alkanu vetelee viinaa ja vähän kannabista ette ois ain nii raskai mieli mull o vaa 1tyyppi kelle vois jotai kertoo mut ongelma o ette nää sitä ku tosi harvoi