Odottamattomia ongelmia Peikossa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Viime yönä, noin kahden aikaan leffaa katsellessani koneeni Peikko jäätyi täydellisesti. Mikään ei toiminut, liikkunut, pukahtanut. Ruudut vain jämähtivät paikoilleen, eikä siinä auttanut muu kuin painaa virtanappulaa. Kun käynnistin koneen uudelleen, sain ilmoituksen:

Overclocking failed or Overvoltage failed! Please enter Setup to re-configure your system.

Kyseinen ilmoitus ei muuten liity ylikellotukseen. Omaa tuplaydinprosessoriani en ole koskaan ylikellottanut. Jotenkin tuntuu että siinä ei oikein lisätehoa saa merkittävää määrää, tai ainakaan itse en ole huomannut siinä muuta eroa kuin prossun nopeampaa lämpenemistä.

Mennessäni BIOSiin, huomasin että asetukset olivat ihan solmussa. Boot-järjestys, kiintolevyt ja muut asetukset olivat menneet ihan sekaisin. Jonkin aikaa asetuksia venklatessani ja boottiessani huomasin että minkään käyttöjärjestelmän käynnistämisestä ei tule mitään… vanhalla 40gb:n kiintolevyllä oli jotain linux-distroja, joita joskus testasin ja niihin pääsin sattumalta käsiksi. Pääkovooni en kuitenkaan päässyt millään ilveellä… ja jatkuvasti kone käynnisteli itseään uudelleen mielensä mukaan. Yhdessä vaiheessa en päässyt edes BIOSin POST-viestejä eteenpäin kun kone jo reboottasi. Sain myös Disk Erroreita bootatessa vanhalta kovolta.

Pääsin vanhan kovon linux mint -osiolle ja pääsin komentoriviltä tarkastamaan voiko toisten kovojen tiedostoja selata ja toteamaan ovatko kiintolevyt kunnossa. Ja olivathan ne. Onnistui mounttaaminenkin todella hyvin. Tässä vaiheessa vain piti selvittää mistä nuo biosin heittämät ilmoitukset johtuivat ja miksi en päässyt boottaamaan pääkovolleni ilman ongelmia.

Googlailin hieman toisella koneella ja löysin joitakin vinkkejä. Lopulta tajusin katsoa kopan sisään. Puhdistin pölyistä ja huomasin että yhden kovon virtajohto oli oudosti irronnut kokonaan. Muut kovot olivat kiinni, tosin vähän huonosti järjestetty. Otin 40 gigaisen kovon kokonaan pois (sen missä oli vain pelkkiä linux-testejä), sillä epäilin sen olevan muutenkin vioittunut… ei kone muuten tuolla tavalla käyttäytyisi.

Sain kiintolevyn irrotettua, jonka jälkeen tarkistin vielä biosista kiintolevy- ja boottijärjestykseen. Ensimmäistä kertaa pääsin myös boottaamaan cd-asemalta, mikä ei myöskään aiemmin onnistunut (jostain syystä aina kun laitoin cd-aseman boottijärjestyksessä ykköseksi, kone reboottasi itsensä). Suoritin susen oman automaattisen korjauksen, joka korjasi grubin, liitospisteet ja paketinhallinnan ja tämän jälkeen rebootatessani pääsin vihdoinkin omaan suseeni. X ei kuitenkaan käynnistynyt, mutta tähän olinkin varautunut. Grafiikattomassa tilassa ajoin tätä varten hankitun nvidia.runin, joka kääntää grafiikka-ajurit juuri minun kernelilleni (mikään muu ei tässä kohtaa auta).

Operaatiossa ja vian selvittämisessä meni aamu kuuteen. Luovutin jo kerran ja menin nukkumaan, mutta en asian takia saanut unta. Kävi myös mielessä viedä kone aamulla huoltoon, mutta olen sen verran kunnianhimoinen nörtti että en anna tällaisten kaataa minua. Johtuiko sitten ylikuumenemisesta, muistivirheestä tai mistä, sain asian korjattua. Kone ehti olla yhteen menoon päällä parisen kuukautta. Serveri oli hetken aikaa tavoitamattomissa asian takia, mutta koska oli aamuyö, se tuskin ketään haittasi.

En nukkunut viime yönä silmällistäkään. Sen sijaan nukuin aamupäivällä päiväunet, jotta jaksaisin maanantaipäivän ja maanantai-illan Suomi-Kanada-ottelun. Rockstar Juiced ja ruoka auttaa jaksamaan.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Peikon ongelmat jatkuvat | Rollemaa.org

    […] Aiemminkin on ollut omituisia ongelmia. Aiemmin minulla oli myös sellaista rautavikaa, että aina kun yritti polttaa cd/dvd-levyä, niin polton alkaessa kone reboottasi. Tämä viittasi siihen että cd-asemassa olisi ollut vikaa, mutta todellisuudessa liitännässä oli vikaa. Se oli ilmeisesti hapettunut tai viallinen, mutta nyt kun eilen liitin sen uudestaan kiinni käynnistääkseni Knoppixin – se toimikin mainiosti! Epäilen, että joko emolevyssä tai virtalähteessä on vikaa, todennäköisesti jälkimmäisessä. […]