Miksi käytän linuxia

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 16 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 20-vuotias.

 1. Sujuvampi – ja nopeampi. Ei töki eikä takkuile. Pidän erityisesti linuxin prosessihallinnasta. Windowsissa kun yksi explorerin ikkuna kaatui niin kaikki kaatuivat yleensä kerralla, linuxissa jokainen on erikseen oma prosessinsa ja jokaisen voi tappaa erikseen paljon simppelimmin kuin windowsissa, siis käytännössä.
 2. Tietoturvallisempi – et tarvitse antivirusta, sillä linuxiin ei juuri tule virustartuntoja.
 3. Hienompi – Linuxiin saa vaikka mitä kikkailuja. Itselläni on maukas tumma teema compiz-efekteillä (esim. ikkunat ”palaa” ruudulle liekkiefektillä ja katoaa ”sumuefektinä” ja kun ikkunoita siirtää ne heiluvat ikään kuin painaisivat, lisäksi työpöytäkuutio on maukas), emerald-teemoilla, 3d-efekteillä ja screenleteillä. Minulla on myös macintoshin dockia matkiva kiba-dock käytössä.
 4. Käytännöllisempi – linuxiin löytyy ohjelmia joita windowsiin ei vain yksinkertaisesti saa, tai ei ole niin hyviä. Koska käyttöjärjestelmä on vapaa ja ilmainen, harrastelijat ja kehittäjät ovat kehittäneet tuhansia ja tuhansia ohjelmia linuxkäyttäjien iloksi. Itse pidän paljon enemmän myös linuxvastineista messengerille (pidgin), torrent-clienteille (deluge), irc-clienteille (irssi, xchat), musiikkisoittimille (amarok), videosoittimille (mplayer). Pidän myös käyttöliittymäpohjaisuudesta, sillä voin tarvittaessa tehdä käyttikselleni mitä ikinä haluankaan vain parilla pienellä rivillä loitsuja.

Siinä taisi olla muutama syy. Olen käyttänyt nyt OpenSUSE 11.0:n vakaata versiota (lataa tästä) noin kuukauden. Tätä ennen käytin windowsia, mutta kokeilin siinä sivussa myös ubuntua, xubuntua, kubuntua, gentoota ja mandrivaa. Sussu on ollut minulle täydellinen vaihtoehto. Windows minulla on yhä tuplaboottina, jos vaikka sattuisisin sitä tarvitsemaan hätätapauksessa.

Olen laittanut tähän toimimaan 5.1-äänet, lähiverkon, videot, musiikkikirjastot ja olen tehnyt ulkoasusta täydellisen miellyttävän. Tuntuu että en enää voi windowsiin palata.

Otin äsken kuvankaappauksen tämänhetkisestä työpöydästäni. Kerro vapaasti mielipiteesi. Hyvää yötä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. Nicd

  Aika laila samat syyt itselläni, miksi käytän OS X:ää. :) Vaikkei ulkoasu nyt niin muokattava olekaan, se on silti vakiona jo todella hieno. Vapaan lähdekoodin ohjelmia löytyy tällekin alustalle pilvin pimein.

 2. mcpolo

  Tuo esimerkki ensimmäisestä kohdasta koskien exploderia on kehno, sillä masetuksista sen saa käyttämään joka akkunalle omaa prosessiaan ;)

 3. Elysion

  Näytti melkein omalta kirjoitukseltani, tosin OpenSUSEn tilalle voitaisiin vaihtaa Debian.

  Sääli että on vähän vanhempi kirjoitus kun ei päässyt screenshottia näkemään.

 4. rolle

  Screenshotit toimivat nykyään osoitteessa https://www.rollemaa.fi/tyopoyta . Ja url korjattu.

 5. Linuxin hyödyt | Rollemaa.org

  […] heinäkuussa 2008 hieman syitä miksi käytän linuxia. Olen käyttänyt linuxia ensisijaisesti vuoden 2008 alusta […]