Maailmanlopun päiväkirja osa VI – Yrittäjän suo, kuokka ja järkkymättömyys

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 4 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 32-vuotias.

Viikko on vierähtänyt nopeasti. Aurinkoisia päiviä on tullut lisää niin mentaalisesti kuin kirjaimellisestikin. Viime viikolla oli yksi huono päivä, mutta muuten olen ollut ihan hyvillä fiiliksillä, mikä on itsessään piristävän erikoista, koska olen taipuvainen masentumaan. Kotona on ihan mukavaa.

Kelit lämpenee ja ihmisiä näkee enemmän ulkonakin. Minusta jokaisen olisi syytä muistaa, että ei virus ole mihinkään hävinnyt. Ollaan siellä käppyrän huipulla, eli uusia tartuntoja varmistetaan vähemmän, mutta tartuntavaara on yhä olemassa. Ei tässä vielä voi lähteä rynnäköllä picnicille. Eikä varsinkaan mökeille. Järkeä päähän, ihmiset!

Ohjeistus kansalaisille

 1. Kotoa ei saa lähteä minnekään, paitsi jos lähtee, niin sitten saa.
 2. Kyläillä ei saa, mutta se ei ole kiellettyä.
 3. Maskeista ei ole tutkittua hyötyä, mutta niitä pitää kuitenkin käyttää.
 4. Kangasmaskien käyttöä suositellaan eikä niistä ole tutkitusti hyötyä.
 5. Apteekissa myytävät sairaalamaskit pitää säästää terveydenhoidon työntekijöille.
 6. Kaupat ovat kiinni paitsi ne, jotka ovat auki.
 7. Kuntosalit ovat kiinni paitsi ne, jotka ovat auki.
 8. Ruoat pitää tilata verkosta. Jos nyt jättää tilauksen, ruokaa voi vielä saada juhannukseksi.
 9. Korona on vaarallista vain vanhoille ja vaivaisille ja niille perusterveille nuoremmille, jotka siihen kuolevat.
 10. Käsineitä ei tarvitse käyttää, mutta mihinkään ei pidä koskea paljain käsin.
 11. Paras keino pitää korona kurissa on testaaminen. Siksi ketään ei nyt testata.
 12. Mökille ei saa lähteä eikä se ole kielletty.
 13. Uudenmaan sulku purettiin, mutta sieltä ei saa lähteä minnekään eikä sinne saa mennä.
 14. Ulkomailta palaaville ei ole karanteenia, mutta heidän pitää odottaa kaksi viikkoa ennen kuin he ovat kontaktissa kehenkään.
 15. Pandemia kestää kolme kuukautta tai kolme vuotta tai ehkä se ei pääty koskaan.
 16. C-vitamiinista ei ole hyötyä, koska Juhani Knuuti sanoo niin.
 17. Suomen tartuntakäyrä on laskenut tavoitetasolle ja siksi pahin on vielä edessä.
 18. Virus elää pinnoilla tunnin tai kaksi tai viisi päivää ja koronan voi saada maitopurkista tai sitten ehkä ei, koska virus ei näköjään pysy kauaa toimintakykyisenä, joten kaikki ostokset pitää pestä eikä niihin saa koskea paljain käsin.
 19. Sanna Marin tekee koko ajan huonoja päätöksiä, minkä takia hänen kannatuksensa on yli 80 prosenttia.
 20. Sitten on myös WHO, Bill Gates, 5G-mastot, pakkorokotukset, huoltovarmuusvirasto, Tiina Jylhä ja hesalaiset mökkeilijät.”

Muutoksia rahatilanteeseen

Jos johonkin, niin korona vaikuttaa talouteen. Maailmantalous kärsii ja sitä nyt koetetaan kovasti elvyttää. Kyllä ostovoima kasvaisi, jos ihmiset pääsisivät taas liikkeelle, toimistoilleen, asiakkaisiin, ja niin edelleen. Mutta pitää olla nyt varovainen miten alkaa maita availemaan. Vähän piinaava tilanne, kun samaan aikaan monessa firmassa pitäisi leipä saada pöytään, mutta sitten ei voi tehdä järkevästi mitään. Ravintola- ja pienpanimoalan tulevaisuus todella mietityttää…

Uusimpana käänteenä päätimme tehdä yrityksessämme leikkauksia, jotka vaikuttavat suoraan toimeentulooni toukokuussa. Onneksi henkilökohtaisessa kirstussani on rahaa sen verran, että pärjää vaikeiden aikojen yli. Tai niin ainakin uskon, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. En ole luovuttaja, enkä pelkää työtä. Jos homma kaatuu johonkin halvatun koronaan, sitten se ei ollut hyvällä tolalla alunperinkään. Vahva luottamus siihen, että kaikki menee hyvin ja selviydytään voittajina.

Olen välttänyt raha-asioista puhumista, koska kirjoitan aiheesta kirjaa. Tähän mennessä rahakirjassani on 14034 sanaa. Tavoitteenani on saada kirjasta 30000-50000 sanaa pitkä, eli sivumääräksi tulee 150-300 sivua. Ainakin tuntuu vielä siltä, että juttua riittää. Tekstiä vaan tulee ja tulee. Pienenä teaserina sanottakoon, että kirja käsittelee veloista selviämistä ja sisältää self-help-tyylistä vinkkiä budjetoinnista ja rahataitojen haltuunotosta. Kyseessä on hyvin rollemaista, kansantajuista tekstiä henkilökohtaisen talouden ylläpidosta. Kylläpä tämä koronatilannekin varmasti saa yhden luvun kirjaan, sen verran paljon silläkin on ollut vaikutusta.

Kaikki on peruttu

Hallitus päätti eilen, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään heinäkuun loppuun asti. Tämähän tarkoittaa sitä, että kesän festarit on peruttu. Tuskaa odotin innolla, sillä siellä olisi ollut maailmanhistorian kovin bändikattaus, 22 lempibändiäni olisi ollut esiintymässä, mutta ei harmita juuri ollenkaan jostain kumman syystä. Massatapahtumat eivät ole minua varten, vaikka olisihan kavereita ja bändejä ollut kiva kerran nähdä kesällä.

Tuska ilmoitti juuri äsken peruuntumisesta, Steelfest peruuntui ensimmäisten joukossa, samoin Tallinn Craft Beer Weekend. Myös John Smith joutui taipumaan viruksen edessä. Jyväskylän paras pienpanimofestivaali OlutSatama siirrettiin syksylle.

En vielä tiedä mitä teen kesällä, mutta toisaalta en vielä tiedä huomisestakaan mitään. Mitä sitä suotta murehtimaan? Sisällä pelailua kuten tähänkin asti.

RetroStone2-konsoliani olen odottanut jo yhteensä 7 kuukautta. Tammi-helmikuussa Kiina meni kiinni, joten tuotanto viivästyi sen takia ja nyt postituksessa on jotain mätää. Sain seurantakoodin 42 päivää sitten, eikä asia ole edistynyt mitenkään. Katsotaan saanko konsolia edes kesäpäivien iloksi.

Maailmanloppu tuli, edessä uusi alku

Maailmanlopun vaikutukset eivät lopu ihan heti, mutta tästä lähtee uusi alku. Pessimistiminäni jankuttaa koko ajan, että tämä kestää vuosikausia tai ei lopu koskaan, mutta optimistiminäni haluaa uskoa hyvään. En näe muuta vaihtoehtoa kuin selviämisen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä