Kortin tiedot varastettiin

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 8 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 28-vuotias.

Sain maanantaina kuumottavan puhelun keskuspankista. Virkailija varmisti aivan ensimmäisenä henkilöllisyyteni kysymällä hetun loppuosaa. Henkilökohtaiselta pankkitililtäni oli tehty järjetön määrä maksuja ulkomaisille tileille, joiden saajista en ollut koskaan kuullutkaan. Kuoletin kortin saman tien ja pistin uuden kortin tilaukseen. Tyhjäksi vetivät tilin ja katevarauksiinkin jäi rahaa odottamaan. Virkailijan mukana tarkkoja summia ei vielä ole tiedossa, mutta ”satoja euroja” sieltä nyysittiin.

Ei ole kyllä harmainta aavistusta mitä kautta kortin tiedot ovat voineet lähteä leviämään. Teen jonkin verran nettiostoja, mutta voi olla että kortti on myös skimmattu jollakin automaatilla. Nostan tosin hyvin vähän käteistä, joten pidän tätä epätodennäköisenä. En ole ostanut epäilyttävistä verkkokaupoista, käytän tosin jonkin verran Paypallia, jonka tietoturvaa on kritisoitu kautta aikojen.

Pistin samantien suurimpaan osaan käyttämistäni verkkopalveluista 2-step-verificationit päälle, jos ei vielä ollut. Nyt saan tekstiviestin aina jos joku koittaa kirjautua tunnuksillani ja vaikka salasanat menisivät oikein, ei pääse sisään ilman että vahvistan PIN-koodin puhelimestani. En silti usko, että onnettomuus on tapahtunut tätä kautta, sillä salasanani brute-forcettamisessa menisi How Secure Is My Passwordin mukaan 2 tredekiljoonaa vuotta (ykkönen ja 78 nollaa) ja käytän 1Passwordia, joka on kuulemma turvallisempi kuin Lastpass.

Otan nyt tietoturvan entistä vakavammin, mutta tämä voisi tapahtua kenelle tahansa. Ensimmäinen kerta elämässäni kun oman pankkikorttini tiedot ovat päätyneet vääriin käsiin.

Nyt pitää olla sitten ainakin viikon ilman korttia ja tiliä. Rikosilmoituksen toimitan pankille samalla kun saan uuden kortin. No, kesällä voimassaoloaika olisi loppunut muutenkin.

Pitää muistaa että kaikki tunnukset ovat yhtä turvassa kuin tietoturvaltaan heikoin lenkki kaikista niistä kaupoista, joista on joskus tullut ostettua.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

 1. pnuk

  Viimeisten viikkojen aikana on tätä tapahtunut tosi paljon tuttavapiirissä. Aika usein ostettu ulkomaanmatkoja kortin tiedoilla. Toivottavasti selviää.

 2. jussi

  Btw, kuva Oulussa olleesta skimmeristä, http://i.imgur.com/N3eT2ek.jpg – eipä pakosti huomaa tommosta..

 3. Jani

  Joudutko nielemään tappiot vai vastaako pankki yhtään?

 4. Rolle

  Kyllä lupasivat maksaa menetetyt rahat takaisin, mutta tutkinnassa menee aikaa ilmeisesti muutama viikko.

 5. Rauno

  Onpa tosi harmillista! Uskaltaako korttia kohta työntää mihinkään. Skimmaus -laitteita voi olla muuallakin kuin bensiini- ja pankkiautomaateissa, esim. käsilukulaitteet tulee mieleen. Erillinen korttitili, jossa pitää vain välttämättömän määrän rahaa, voisi olla hyvä idea nykyään.

 6. kosmoinen

  No voihan perhana. Itsellä kävi tässä pari vuotta sitten sillä tavalla, että tilatessani Googlen Play -kaupasta itselleni Nexus 5 -puhelinta pankki katsoi, että se on epäilyttävä osto ja laittoi kortin jäähylle hetkeksi. Hupaisaksi asian tekee se, että ennen sitä olen ostanut ulkomaisista verkkokaupoista viimeiset parikymmentä vuotta ilman ongelmia. :D