Kirottu Kela

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Kela-logoHuom, tämä bloggaus sisältää avautumista ja armotonta valittamista, mutta syystä. Kirjoitusta ei välttämättä ole pakko lukea, jos edes perustellut valivalijutut ei miellytä millään tasolla.

Kela, tuo iso paha valtion laitos joka tuntuu enemmänkin polkevan alas kuin tarjoamaan auttavaa kättään. Olen moneen otteeseen kritisoinut Kelan toimintaa ja nyt on jälleen aika jatkaa nillitystä. On totta että Suomessa ollaan onnekkaita kun edes saadaan työttömänä tai vammaisena jotain tukea elämiseen, mutta se miten Kela asioita hoitaa saa niin monesti sappeni kiehumaan. Ruokkivaa kättä saa purra silloin kun käsi on enemmänkin niin nyrkissä että pistää miettimään saako sitä apua vai eikö sitä saa.

Rassaa kun kaikki oikeasti niin yksinkertaiset asiat menevät Kelan helvetinmoisen byrokratia-labyrintin läpi ja päätyvät kuin rikkinäisen puhelun kautta sille taholle joka tekee päätökset, jos ja kun tekee x viikon tai kuukauden jälkeen. Ketuttaa kun niin iso osa normaaliin elämiseen liittyvästä asiasta tehdään niin vaikeasti Kelan kautta hoidettavaksi. Tietyt terveydenhuoltopalvelut, mielenterveys, asuminen, opiskelu, kuntoutuminen, vanhuudenpäivät, maahanmuuttajat… aina sama helvetti käytävä läpi. Minulla on niin paljon negatiivisia kokemuksia Kelan palvelusta että en tiedä milloin pystyn saamaan sen pienenkin luottamuksen takaisin että asiat hoituu niin kuin pitää kun sen hakemuksen laittaa menemään.

Jonot. Lähes joka ikinen kerta olen joutunut jonottamaan ainakin 20 minuuttia. Pisimmillään jopa yli puoli tuntia. Kun täytyy soittaa työajalla, se on yllättävän pitkä aika. En tiedä mitä pingistä siellä toisessa päässä pelataan. Jonotusmusiikki on rasittava (milloin ei olisi?), eikä millään haluaisi kuulla sadatta kertaa ”palvelemme teitä mahdollisimman pian”. Mahdollisimman pian tarkoittaa kaiken järjen mukaan mahdollisimman pian. Hiivatti sentään.

Eilen soitin Kelaan jälleen kuuron vaimoni puolesta. Paperit apuvälinekartoitusta varten ovat olleet puolitoista kuukautta vetämässä, eikä Kelasta ole kuulunut mitään. Aikaisemmin olin soittanut reilu viikko sitten, jolloin kysyin samasta asiasta ja pyysin kiirehtimään asiaa. Eilen vastannut asiakaspalvelija sanoi näkevänsä tiedoista että olin soittanut ja hakemuksen käsittelyä oli kiirehditty. Vaan päätöstä ei oltu tehty, vieläkän. Kysyessäni miksi, hän ei osannut vastata mitään. Kysyessäni milloin sen ehkä mahdollisesti saa, hän ei osannut myöskään antaa vastausta. Tyydyin kuulemaan en tiedä ja ei oota ja suljin luurin. Pitää vaan toivoa että ehkä se sieltä vielä tulee. Harmittaa kun nämä asiat ovat usein sidoksissa siihen valmiistuuko vaimoni kuntoutus tai joku muu asia ja kaikki vaan pitkittyy tällaisen härdellin takia. Eipä ole ensimmäinen kerta. Tähän alkaa jo tottua.

Viime vuoden aikana minulta perittiin asumistukea vuosilta 2006 ja 2007. Eikä mitään käsitystä miksi ihmeessä. Mistä minä tiedän jos he maksavat minulle liikaa? Minulta ja vaimoltani perittiin takaisin jotain muutakin pari vuotta sitten ja Kela päätti vähentää kuukausivähennyksen vaimoni vammaistuesta, joka on verotonta tukea eikä vaikuta tulorajoihin! Onneksi huomasimme, mutta aika monta kuukautta meni harakoille.

Aloitin vakiduunin elokuun ensimmäinen päivä, jolloin kävin Kelassa selvittämässä saanko enää asumistukea. Kävi ilmi että tuloraja alittui ja minulla on täysi oikeus asumistukeen. Sain myöntävän päätöksen pian ja minulle maksettiin asumistukea elokuusta ja syyskuusta. Lokakuussa vaimoni sai kuntoutustukipäätöksen, jolloin hänen pieni opintotukensa vaihtui isompaan kuntoutumistukeen. Tuloraja ylittyi ja koska kuntoutustuki maksettiin takautuvasti elokuusta lähtien ja Kelan mukaan en yht’äkkiä enää ollutkaan ollut oikeutettu asumistukeen elokuusta lähtien. Nakki napsahti kun Kela päätti nyt takaisinperiä sen maksamansa yli tuhat euroa itselleen, vaikka oli aiemmin tehnyt myöntävän päätöksen.

Tätä muutosta en voinut millään ennakoida. Valitin päätöksestä parilla A4:lla kirjallisesti ja vaadin koko takaisinperinnän kumoamista monestakin epäoikeudenmukaisesta syystä. Kela pudotti summaa vähän 700 euroon perustein ”Ratkaisuun ovat vaikuttaneet liikasuoritukseen johtaneet seikat sekä sosiaalinen ja taloudellinen tilanteenne”, mutta silti eväsi pyytämäni takaisimaksusumman 30 euroa kuukaudessa summan pienuuteen ja saatavan määrään vedoten… ja nyt summa menee suoraan palkastani, kun en enää tukia saa. Aion taas valittaa, vaikka tiedän Kelan toimintatavan. Mutta ainakin saan kiusattua heitä hieman sekä vähän viivytettyä takaisinmaksua.

Toukokuussa valitin vammaisten oikeuksista ja niihin liittyvästä paperimyrskystä Kelan kanssa. Kuurosokealla vaimollani Veeralla on koko ikänsä jatkuva ”yhteistyö” Kelan kanssa hänen vammansa takia ja hän on kertonut mielenkiintoisia tarinoita Kelan toiminnasta. Kaikki negatiivinen liittyy pitkälti Kelan proseduuriin kun kaiken on mentävä kuten säädöksissä sanotaan, oli se järkevää tai ei.

Vammaispalvelut ja monet muut palvelut ovat olleet aiemmin itsenäisiä, mutta nyt kaikki tuntuu olevan siirtymässä Kelalle, mikä on mielestäni huono juttu. Kelalla ei ole välttämättä kokemusta ja tietoa siitä miten asioita on hoidettu, vaan kaikki aiemmin helpot asiat pusketaan väkisin uuteen Kelan omaan muottiin. Kritisoin kovasti vuosi sitten Kelaa viittomakielen tulkkipalvelun siirtyessä Kelalle ja kritisoin jonkin verran yhä, vaikka alkukankeudesta Kela onkin toipunut. Nyt myös apuvälineet ovat ilmeisesti siirtymässä tukevammin Kelalle.

Aistirajoitteiset saavat elämistä tai opiskelua varten tiettyjä elämää helpottavia etuuksia, esimerkiksi tietokoneen tai jonkun apuvälineen tai oheislaitteen käyttöönsä, jos tarve on perusteltua. Käsittääkseni välineissä on määrätyn pituinen aika, jolloin Kela joko luovuttaa omistusoikeuden tai pyytää pientä maksua jolla välineen voi ostaa itselleen. Toisinaan Kela pyytää koko vehkeen takaisin itselleen, mutta kyseessä taitaa olla jälleen säädöksiin liittyvä byrokratinen pykälä, sillä Veeralla oli joskus Kelan omistama tulostin kuusikin vuotta jonka Kela vaati takaisin.

Kuulin huhua että kuulonäkövammaispalvelu KL Supportiltakin siirtyy hommat Kelalle. Veeran nykyisen tietokoneen määräaikaisuus on ilmeisesti päättynyt niin että sitä ei voi jatkaa (ilmoitusta ei tullut koskaan kesällä vaikka niin vakuuteltiin.). Nyt Kela pohtii mitä tekee joukolle kuuroja nuoria joilta uhataan kaikilta viedä laite pois vain koska Kela. Aiemmin työtön vähävarainen kuuro pystyi ostamaan jo käyttämänsä laitteen itselleen järkevään hintaan, mutta nyt ei tiedetä mitä tapahtuu kun homma on siirtynyt Kelan käsiin. Kuulin että todennäköisesti laite muuttuu sellaiseksi, että omia ohjelmia ei pysty asentamaan ja Kela valvoo laitteen käyttöä. Tällaisessa ei ole mitään järkeä ja minä ainakin aion protestoida jos homma menee pelleilyksi.

Kela tekee niin monesta asiasta monimutkaisen ja hermoja raastavan, että on yhtä tuskaa välillä hoitaa ihan arkipäiväisiä asioita. Monet asiat sujuvat onneksi myös ongelmitta, mutta Kelan ongelmiin ja takkuiluihin verrattuna onnistumiset eivät oikein minun vaakakupissani paina. Jos Kela olisi tavallinen pulju niin olisin pistänyt boikottiin jo ajat sitten enkä käyttänyt enää palveluita, mutta kun Kela on valtion laitos jonka kanssa joutuu elämään, on asia toinen.

Toivottavasti sinulla on ollut parempia kokemuksia Kelasta. Jaa mielipiteesi ihmeessä jos olet kanssani eri mieltä siitä että Kela on saatana. Ja pahoittelut vuodatuksesta. (Google)

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

14 kommenttia

 1. Halko

  Oonpa muuten täysin samaa mieltä teijän kanssa Kelasta! Perkeleen verenimiät jotka luulevat kuvittelevansa olevansa auttavia hyväntekijöitä!

 2. JZ

  Olen itse kuulovammainen ja joskus kuntoutusrahan kanssa on saanut vääntää tosissaan. Kerran olin elokuusta joulukuuhun rahatta, kun selviteltiin, että olenko oikeutettu tuohon kuntoutusrahaan. Laukoin Kelan vaatimuksesta eri lääkäreillä ja mikään ei tuntunut kelpaavan. Ongelma tässä oli se, etten saanut edes toimeentulotukea kun sossusta halusivat odottaa Kelan päätöstä.

  Onneksi vuokranantajani sattui olemaan ymmärtäväinen tyyppi ja sain vuokran maksettua takautuvana kun kuntoutusrahakin tuli takautuvasti. Sossustakin sattui kohdalleni virkailija, joka järjesti minulle myös toimeentulotuen takautuvana tilille. Kela tosin ymmärsi viivytyksen mahdottomuuden ja maksoi minulle lopulta yksityisen lääkärin vastaanoton, koska julkisella puolella jonottaminen olisi kestänyt puoli vuotta.

  Selvisin diakonin ruoka-avustusten ansiosta tuon täysin rahattoman syksyn. Sain kyllä hieman lainaa ystäviltä puhelin- ja sähkölaskuihin, mutta olihan jännää aikaa elää muutama kuukausi ilman tuloja.

  Minulta voisi tilanteeseenne löytyä pari ratkaisua, mutta voi olla, että olette niitä jo kokeilleet. Työni puolesta joudun juuri asiakkaideni puolesta vääntämään kättä viranomaisten kanssa, mutta aina on asiat menneet eteenpäin. Sähköpostiini saa ottaa yhteyttä jos haluatte keskustella asiasta lisää.

  Itse päätin pistää oman yrityksen pystyyn ja pyrkiä taloudellisesti riippumattomaksi, jotta pääsen yhteiskunnan tukiverkoista eroon. Parempi kantaa itse vastuunsa. Tietysti se on vamman vuoksi vaikeampaa, mutta uskon, että jos autamme toinen toistamme, niin yhdessä onnistumme. Älkää Rolle ja Veera tai kukaan muukaan antako siis periksi!

 3. henry

  kela on kyl ihan perseestä meiltäkin perinnyt asumis tukea takaisin ilman pätevää syytä meinattii sen takia lentää kämpästä ulos mut onneks saatiin asia hoidettua mutta kelaan ei ole luottamista.

 4. Codeclown

  Täytyy mainita tähän, että siitä byrokratiahelvetistä saa syyttää heitä, jotka väärinkäyttävät Kelan tukia, kansankielellä sossupummeja. Tuskinpa Kelan työntekijät omaa pahuuttaan maksavat liian vähän tai tarkistelevat asioita viikkojenkin ajan. Kyse on siitä, että Kela pyrkii rajatulla rahamäärällään tukemaan kaikkia oikeudenmukaisesti, ottaen huomioon sen, että osa hakijoista ei tukiin ole periaatteessa oikeutettu.

  Olen silti samaa mieltä siinä, että tietyt kohderyhmät tulisi käsitellä kenties nopeammin. Kelan palvelu on kuitenkin varmasti niin henkilökohtaista, kuin vain mahdollista. En ainakaan itse osaa kuvitella tähän ongelmaan mitään muuta ratkaisua, kuin lisää rahaa. Sepä sitten onkin temppu, mistä sitä rahaa saadaan.

 5. Rolle

  Kiitos paljon kommenteista! Codeclown, Minusta rahan riittävyys ei ole ongelma. Kelassa on selvät säännöt ketkä saa rahaa ja ketkä eivät. Ihmettelen tuota ”sossupummi”-argumenttiasi, sillä minusta ”sossupummeilla” tarkoitetaan varsinaisen sosiaaliturvan kattamaa tukea (esimerkiksi toimeentulotuki ja vuokratuki), ei niinkään Kelan tukea. Ja miten ihmeessä sitä tai Kelaa edes voi käyttää väärin?

  Kelan palvelu ei ole kovin henkilökohtaista, toisin kuin sosiaaliturvapalvelut. Tuskin koskaan näet kasvoittain henkilöä joka päätöksen tekee, tai edes kuulet hänen ääntään puhelimessa, toisin kuin sossussa.

 6. Codeclown

  En ole alan asiantuntija, enkä nuoresta iästäni johtuen ole vielä erityisemmin kyseisen laitoksen kanssa ollut tekemisissä, mutta käsittääkseni sosiaaliturva on kuntien ohella Kelan hoidossa, ja yleistin sen verran että liitin sen suoraan aiheeseen, eli Kelaan.

  Väärinkäytöllä tarkoitin tukien hakemista, vaikkakin oma taloustilanne olisi parannettavissa omin toimin. Tunnen ainakin kaksi ihmistä, jotka asuvat omassa kämpässä sossun rahoilla, eivätkä ole ilmeisesti aikomuksissakaan hakea töitä. Toki olen suvaitsevainen enkä tuomitse ihmisiä laiskuudesta (laiska olen itsekin), mutta sosiaaliturva on määritelty heille, jotka ovat kykenemättömiä ansaitsemaan elämiseen tarvittavat rahat. Onko tahdottomuus sitten kykenemättömyyttä? Hankala kysymys, mutta mielestäni ei.

 7. fmatic

  Huh! Voi tätä myötäkeljutuksen määrää :( Raivostuttaa teidän puolestanne. Yksinkertaiset asiat tehdään niin helvetin vaikeaksi. Herätit hienosti vanhan keljutuksen kyseistä instanssia kohtaan…

 8. Rolle

  Codeclown, Varsinainen sossu on Suomessa erillinen laitos kunnittain, kaikki ei ole Kelan alla. Se ei ole mielestäni sosiaalipalvelun väärinkäyttöä jos töihin ei ole aikomusta mennä, sillä laki oikeuttaa tukeen ja Suomi tukee työttömiä, olivat työttömien aikomukset mitkä tahansa. Jos on oikeus ja tuki myönnetään, homma ei ole väärinkäyttöä vaikka kuinka voissa paistaisi. Suomen laki sallii asian, joten veronmaksajien on vain purtava hammasta.

  Usein onkin pohdittu ratkaisua kuten jossain muualla maailmassa työttömille on tarjottu työharjoittelua ja koulutusta – sitä on Suomessakin työkkäreissä, mutta ei suoraan laissa. Meni vähän ohi varsinaisen aiheen, mutta menkööt.

  Suomen sosiaaliturva on kaksipiippuinen, eikä tue millään tavalla. Tiedän monia, jotka ovat lopettaneet työt siksi että saavat kotona istumalla enemmän rahaa. Itsekään en niin aktiivisesti töitä hakenut ollessani vajaan vuoden työttömänä, koska tiesin että pystyn elämään juuri ja juuri sossun ja Kelan antamalla tuella.

  Monestakin ilmiselvästä syystä kannatan perusturvaa. Ajatus ei nyt oikein kulje, mutta toivottavasti tämä vastasi kommenttiisi jollain tasolla. Öitä!

 9. RouVix

  Nyt tuli rolle vähän paksua tekstiä tuossa viimeisessä kommentissa.

  Työttömyyskorvaus, sairaspäiväraha, opintotuki, vammaisten tukipalvelut ja kaikki muut vastaavat ovat ETUJA. Vaikka jossain pykälä ehkä satutaan puhumaan oikeuksista, niin etuja ne silti ovat. Ne ovat etuja, jotka ovat olemassa siksi, koska muut ovat päättäneet apua tarvitsevia auttaa.

  Jos lakipykälissä ei satuta puhumaan velvollisuuksista (ja puhutaanhan, on minullakin velvollisuus opiskella saadakseni opintotukea. Työttömyystukeenkin taitaa sisältyä velvollisuus työllistymishaluista, mutta mites varmistut jonkun haluista), niin mites sitten moraali, eettisyys ja vaikka solidaarisuus?

  Suomen työlllistämisenedistämistavoissa on varmasti paljon korvattavaa, mutta ei se silti tarkoita että on oikein loisia muiden rahoilla, vain koska se on mahdollista. Työttömyys ei loppujenlopuksi ole kenenkään muun, kuin työttömän itsensä vika. Sitten valitetaan, kun saadaan edes jotain apua sen kanssa. Huoh. Suomi on selvästi ollut hyvinvointivaltio aivan liian kauan, kun suomalaiset suhtautuvat tukiin ja apuun aivan takaperoisesti.

  Vaimollasi on hankaluuksia asioida KeLan kanssa koska, kuten Codeclown totesi, ihmiset väärinkäyttävät sitä ja KeLan on byrokraattisuudellaan varmistuttava, että sitä väärinkäytettäisiin mahdollisimman vähän. Byrokraattisuudella varmistetaan, että kukin saa juuri sen verran rahaa, kun lakipykälät heille lupaavat. Jos voitaisiin luottaa ihmisten rehellisyyteen, hakuprosessia voitaisiin selkeyttää ja siihen voitaisiin vaikka lisätä jotain inhimillisyyteenkin perustuvia lisiä. Mutta ei, on ilmeisesti liikaa pyydetty, että ihmiset olisivat väärinkäyttämättä ja purematta heitä auttavaa kättä. Jotkut kehtaavat vielä elvistellä sillä julkisestikin.

 10. Rolle

  Aika paksua tekstiä tuli sinultakin. Facebookissa sanoit että olet asioinut Kelan kanssa kerran. Kuitenkin kirjoitat kuin olisit asioinut siellä useammin. Olet nähtävästi ymmärtänyt jotain väärin, sillä kirjoituksessani ei suoranaisesti ollut kyse rahan väärästä määristä vaan Kelan muista käytännön ongelmista, kuten ainakin perusteettomista takaisinperinnöistä, selkeästi ristiriitaisista tai vääristä perusteluista ja perusteettomasta viivyttelystä. Rahan määrän suhteen minulla ei koskaan ole ollut ongelmaa.

  Minulla on oma kantani siihen onko etuihin oikeus vai onko se vain ”etu”. Minulla on myös mielipide työttömien etuuksista ja olen samaa mieltä että sitä pitäisi rajusti kehittää. Suomen valtion tukijärjestelmässä on isoja puutteita kun sitä voi käyttää hyväksi. Tätä hyväksikäyttöä toiset sanovat väärinkäytöksi, mutta jos tukijärjestelmä olisi parempi, sitä ei voisi käyttää niin helposti väärin.

  Suomessa olet syyllinen kunnes toisin todistetaan, se tuntuu pitävän mielestäsi paikkaansa myös tässä asiassa. On surullista että tukea hakevaa pidetään talipäänä, pummina ja väärinkäyttäjänä, oli elämäntilanne mikä tahansa. Ja kritisointia Kelaa kohtaan pidetään kamalan kiittämättömänä, eikä osata ajatella objektiivisesti. On hupaisaa ajatella että esim. suoraan Kelasta johtuva viivyttely hakemuksissa ja asiakirjojen luovuttamisessa johtuisi vain siitä että täytyy varmistua siitä että hakija ei ole huijari.

 11. RouVix

  Miten blogissasi kertomassa tapauksessa oli kyse perusteettomasta takaisinperinnästä? Sait päätöksen, että sillä hetkellä perheenne tulojen mukaan saat asumistukea. Sitten perheenne tulot kasvoivat, kun Veeran tuet kasvoivat -> tulorajat ylittyivät -> takaisinperintä. Oma mokanne.

  Ja mitä on ”perusteeton viivyttely”? Onko sinulla mitään edellytyksiä osoittaa, että he ovat tehneet työnsä huonosti? Mistä sinä tiedät, kuinka monta teitäkin kiireellisempää asiakasta siellä on ollut jonossa?

  ”Suomessa olet syyllinen kunnes toisin todistetaan.” Mitähäh, miten tuo nyt liittyy mitenkään kelaan? Kela ei edelleenkään ole mikään oikeus, sieltä voi hakea tukea jos kokee sellaista tarvitsevansa ja on lakipykälien suomien rajojen mukaan sitä mahdollinen saamaan. Mutta se ei silti tarkoita, että sitä pitäisi saada sieltä automaattisesti. Miksi ihmeessä ihmiset ruikuttavat byrokratiasta ja joustamattomuudesta? Kyseessä on kuitenkin ilmainen raha. Jos ei nappaa täytellä papereita, niin ole sitten hakematta niitä tukia.

  Ja kyllä, kaikessa kelan byrokratiassa on kyse vain ja ainoastaan siitä, että varmitutaan hakijan olevan oikeutettu saamaan hakemaansa tukea. Tai, kuten sinä sen sanoit, ei ole huijari. Ja kyllä, väärinkäyttö on väärinkäyttöä. Olet valmis vastaanottamaan muiden rahoja, valitat siitä että se muiden rahojen saaminen on vähän hankalaa ja vielä naurat partaasi kun saat muiden rahoja, vaikket ole niihin oikeutettu ja vielä kehtaat syyttää järjestelmän heikkoutta omista väärinkäytöksistäsi. Onneksi Suomessa on paljon hienoja ihmisiä.

 12. Työtön maisteri

  Erään tutkimuksen mukaan yhteiskunnan tukia huijaavia on todella pieni osa tukiasiakkaista, kun taas kaikki tukiin oikeutetut eivät hae tukia. Tukia ei haeta, koska, koska niiden hakeminen on kovan paperityön takana.

  Kelan kanssa asioidessaan pitää olla lakimies mukana.

  Tsemppiä!

 13. Rolle

  RouVix tarketui ja käsitti vähän väärin, mutta kiitos kommentista. Työtön maisteri: Olen huomannut myös efektin, että tukia ei haeta vaikka siihen olisi oikeus. Kiitoksia kommentista!

 14. Rydel

  Kela maksoi 2011 250 euroa/kk liian vähän työmarkkinatukea. Vaimon tulojen perusteella. Tulot olivat kuitenkin paljon pienemmät. Jäljelle jäääneestä summasta perittiin vielä 2010 liikaa maksettua työmarkkinatukea 25eur/kk takaisin, mutta puuttuvaa summaa ei makseta.
  Mukavinta on, että tuon puuttuneen summan vuoksi menetin luottotetoni.