Aistirajoitteisten asema Suomessa ei ole vieläkään tasavertainen

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Kela-logoVaimoni kuurosokeuden vuoksi olen hoitanut meidän molempien puheluasiat, hänen kuulonsa kun ei riitä puhelimessa puhumiseen. Minun numeroni on yleensä hänen sairaalatiedoissaan, virastojen tietokannassa ja tietenkin myös puhelinmyyjien listassa.

Tavallisten puheluiden lisäksi saan siis tuplamäärän myös markkinointipuheluita, palvelunkehityspuheluita ja niin edelleen. Minua ei kuitenkaan nämä yleensä haittaa, sillä kun Veeraa kysellään on helppo vastata ”olen hänen aviomiehensä ja hoidan hänen puhelunsa, vaimo kun sattuu olemaan kuuro”. Puhelinmyyjät usein onneksi sanovat ”asia selvä, hyvää päivänjatkoa”, mutta useammat alkavat sitten myymään minulle sitä naistenlehteä tai tampoonipakettia…

Jotkut vaimolleni soittavat eivät usko vaan jankuttavat ”voitko pyytää vaimosi puhelimeen?”-mantraa. Jotkut vaativat vaimoni sanomaan ”Roni Laukkarinen on minun aviomieheni” puhelimeen, jolla ikään kuin valtuuttavat minut hoitamaan hänen asioitaan… entä, jos Veera ei olisi aikoinaan käynyt puheterapeutteja eikä olisi osannut puhua, kuten useimmat kuuroista? Jotenkin typerää ja huomaa taas miten huono tuki aistirajoitteisille on ihan tavallisten arkipäiväisten asioiden hoitamisessa.

Streeter Seidell, Comedian
Creative Commons License Kuva: Zach Klein

Jos sattuu olemaan kuuro, sokea tai – kuten Veeran tapauksessa – kuurosokea, kaikki asiat menevät toisen ihmisen kautta. Miksi ei ole olemassa tekstiviestipalvelua, nettipalvelua tai jotain muuta hienoa keinoa asioiden hoitamiseen, kuten muualla maailmassa? Muistan jonkun suomalaisen päättäjän sanoneen ”se ei ole kannattavaa”. Kuuroja ja kuurosokeita on Suomessa ”liian vähän” (”vain” alle 10 000). Hätäilmoituksenkin tekeminen tekstiviestillä tuli mahdolliseksi vasta muutama vuosi sitten…

Sitten taas isoihin virastoihin kuten Kelaan ja Saunalahteen soittaessa (tai heidän soittaessa vaimolleni) täytyy useimmiten odottaa kun he tarkistavat valtakirjan, joka on toimitettu vuosia sitten. Joskus he ovat sen hupeloineet ja silloin riittää usein että latelen vaimoni hetun, ulkomuististahan sekin tietysti tulee aivan kuten omanikin.

Vuosien varrella olen hommaan jo tottunut ja teen sitä tietysti mielelläni – autanhan kuurosokeaa vaimoani mielelläni aisti- ja voimavarojeni mukaan. Useimmiten tämä epäreiluus, turhauttava vatvominen ja todistelu kuitenkin syö miestä. Sille on oma sanakin: epätasa-arvo. Aistirajoitteisen pitäisi olla yhteiskunnassa edes tasavertaisen suuntaan, eikä niin että joka ikisessä arkipäivän asiassa joutuu todistelemaan vammaa, soittamaan arkipäiväisien asioiden saamiseksi kuulevan ihmisen välityksellä, ja niin edelleen. Tulkin hommaaminenkin on ollut yhtä helvettiä sen siirryttyä Kelalle.

Lausuntojen, todistusten tai kuntoutussuunnitelman saamiseen liittyen yksi pahimmista vitsauksista tuntuvat olevan lääkärit ja sairaanhoitopiiripolitiikka. Kuulonäkövammainen tai kuurosokea ei tunnu saavan lausuntoja omasta vammastaan millään. Varsinkin yksin kuurosokean on mahdotonta edes yrittää hommata mitään lausuntoja ilman puhelinta. Olen käynyt monta kertaa soittorumban läpi, jossa puhelut ovat kiertäneet kuulopolilta silmäpolille ja sitä väliä edestakaisin. Miten voi lausunnon saaminen omasta sairaudestaan olla näin vaikeaa? Usein lausunto on tehty sitten niin että silmälääkäri on laittanut tiedot silmistä ja korvalääkäri korvista ja ne on sitten yhdistetty samaan paperiin. Tämä tietysti vie moninkertaisen ajan mitä yleensä.

Nyt sitten tänään tuli ilmoitus:

Keski-Suomen keskussairaala on tehnyt päätöksen, että kuulonäkövammaiset aikuiset, siis myös nuoret aikuiset, joutuvat käymään lääkärissä yksityisellä silmälääkärillä.

Meinasi silmät pudota päästä. Että mitä että? Kuka maksaa? Piiri pieni pyörii taas. Mitähän tässä pitäisi tehdä, että saisi aistirajoitteisten asioita ajettua eteenpäin, kunnolla ja oikeasti. Homokeskustelut saisi jo unohtaa ja keskittyä niihin oikeasti vähemmistöihin ja vähempiosaisiin. Rolle eduskuntaan?

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

16 kommenttia

  1. hupa

    hirveetä paskaa :( siis tosi epäreiluu tommonen toiminta. Eikö muute kelalta sais mitn korvauksii tuost yksityiseltä käymisestä ku kysees on kuitenkin lausunto sairaudesta. Ja viel ku kunnalliselta ohjataan sinne?

  2. Rolle

    Hupa, Kyllä varmaan saa, mutta tiedä sitten millainen paperimyrsky ja puhelurumba tästä taas tulee? Ja Kelahan tunnetusti hylkää noita päätöksiä ihan mielivaltaisesti. Esimerkiksi ihan tässä hiljattain Kela hylkäsi Veeran ammatillisen kuntoutuksen vedoten vuoden 2008 kuntoutukseen, luullen että Veera hakee kuntoutusrahaa, vaikka tässä oli tarkoituksena ihan kaikkea muuta kuin raha. Tarkoituksena oli selvittää minne kuurosokea voi mennä kouluttautumaan, työelämään, ym, mutta ei, Kelan mielessä ollaan vinkumassa rahaa…

    Kukaan ei ole tietävinään mistään mitään, eikä varmaan tiedäkään. Tai tietävät väärin. Tuokin kuulostaa siltä että KSSP on lykännyt ”ongelman” vain yksityisten lääkäreiden harteille. Mistäs he enempää tietävät noista lausuntojen kirjoittamisesta jos kerran kunnallinen puoli ei tunnu osaavan?

  3. e

    Hello Roni. Oon jo vähän aikaa ”seuraillut” sua ja vaimoas Twitterissä (@esamietti) ja nyt pääsin blogissasi käymään. Yhteiskunta on rakennettu kovin terveiden ehdoilla ja jos siihen kategoriaan ei mahdu niin vaikemmaksi menee moni käytännön homma. Kun itselle kävi mitä kävi niin Nokialaiseni näyttö ja nappulat olivat aluksi aivan liian pieniä. Jatkoa ja kaikkea hyvää koko poppoolle.

  4. Rolle

    Kiitos kommentista. Hyvin sanottu! Seurasin takaisin ja laitoin blogisikin seurantaan. :-)

  5. Anonyymi

    Verenpaineeni nousi tappiin. Sairaanhoitopiirin toiminnasta olisivat varmasti kiinnostuneet myös maan suurilevikkisimmät lehdet ja/tai televisio-ohjelmat. Teidän kannattaisi ottaa yhteyttä potilasasiamieheen ja oikeusaputoimistoon. Ylilääkäreitä eivät pelota muut kuin media ja lakimiehet.

  6. Anonyymi

    Ja tietysti kuurosokeiden liittoon kannattaa ottaa yhteyttä!

  7. Rolle

    Kuurosokeiden liitoltahan tuo ilmoitus muistaakseni tulikin… saa nähdä mitä tarkoittaa käytännössä.

  8. Anonyymi

    No toivottavasti liitto ottaa asian myös vakavasti.

  9. micke

    Muuten hyvä kirjoitus, mutta minua kiinnostaisi millä perusteella homot eivät ole oikea vähemmistö ja vähempiosaisia? Minkä takia emme voi keskittyä kaikkien vähemmistöjen oikeuksien parantamiseen, minkä takia yhden vähemmistön pitää sulkea pois toinen vähemmistö?

    Luin muuten juuri neurologi Oliver Sacksin kirjan Käsien kieli – matka kuurojen maailmaan. Oli todella mielenkiintoinen. Sisälsi paljon sellaista asiaa kuulovammaisuudesta mitä näin kuulevana ei ole ikinä tullut ajatelleeksikaan.

  10. Rolle

    Myönnän, tuo ”oikeasti vähemmistö” on vähän huonosti sanottu, sillä homot ovat mielestäni oikeasti vähemmistö. Oikeasti vähäosaisia he eivät kuitenkaan ole, kun nykymaailmassa heidän tilanne on mielestäni hyvä. En sanonutkaan, että yksi vähemmistö sulkee pois toisen vähemmistön. On kuitenkin aivan selvä, että terveet homoseksuaalit pärjäävät arkipäiväisessä elämässä paremmin itsenäisesti kuin esimerkiksi kuurosokeat ja epileptikot ja sitä tässä hain takaa.

    Kuurojen kulttuuri on kyllä upeaa. Näin kolmisen vuotta kun on kuurojen porukoissa pyörinyt, voi sanoa että se on oma ja uusi maailmansa :-) pitäisi varmaan itsekin lukea tuo kirja joskus, kiitokset vinkistä.

  11. micke

    Kirja on tosiaan neurologin kirjoittama, joten siinä keskitytään paljon siihen miten kuurous ja viittomankieli vaikuttavat aivoihin. Itse luinkin kirjan juuri sen takia, että neurologia kiinnostaa, ei niinkään kuurous. Mutta suosittelen kyllä kirjaa.

  12. Niala

    Miten ihmeessä tuollainen voi olla edes mahdollista?
    Miten on mahdollista, että edelleen tuo asema on niin tajuttoman heikko?
    Miten on mahdollista, ettei kaikilla ole samat oikeudet lääkärin palveluihin?

    Ihan käsittämätöntä. Viittomakieli on jotain käsittämätöntä katseltavaa. Voin vain toivottaa teille oikein paljon voimia.

  13. Timo

    Sellaista kysyisin, että mitä ongelmia teillä on ollut Kelan tulkkivälityksen kanssa? Minulla oli alkuun niin, että teknisten vikojen takia tieto tulkin/tulkkien löytymisestä ei aina tullut. Toinen oli vakuuttaa byrokratia siitä, että ”vaikka tilaus sattuu olemaan yli kahden tunnin pituinen niin en silti tarvitse kahta tulkkia tälle keikalle, kiitos”.

  14. Rolle

    Kiitos kommentista Niala, samaa olen miettinyt itsekin. Kiitoksia tsempeistä :-)

    Timo, Tulkkivälitys on kyllä useimmiten toiminut ihan hyvin. Silloin kun siirtyi Kelalle niin oli pitkään kaikki aika solmussa, mutta nykyään on mennyt paremmaksi. Mutta nykyäänkin aika usein on myöhästymisiä tai epävarmuutta saako tulkkia vai ei. Kerran tapaamisen järjestäjä oli tilannut tulkin ja me olimme tilanneet tulkin, eikä kummankaan tulkki tullut. Ja joo, monta tulkkia tulee sitten tilaisuuksiin, joissa ei tarvitse… perusteluna yleensä ollut juurikin tulkin tarpeen pituus ”kun toinen tulkki voi väsyä”. Mutta ei tämän suurempia ongelmia varsinaisesti. Vaihtelevaa.

  15. Kirottu Kela | Rollemaa.org

    […] vaimoni kuntoutus tai joku muu asia ja kaikki vaan pitkittyy tällaisen härdellin takia. Eipä ole ensimmäinen kerta. Tähän alkaa jo […]