Elisa Viihde-palvelu hyödytön palvelinkäytössä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Tämä teksti on vanhentunut. Nyt on vuosi 2013 ja käytössäni on Elisa Viihde. Digiboksi on luokatonta kuraa (en saanut kanavia näkymään millään kun taas Gigantista ostamallani lähti minuutissa pelaamaan), mutta modeemin saa siltaavaksi helposti ja näin ollen palvelinkäyttökin on sujuvaa oman boksin kautta.

Pari viikkoa sitten sain puhelun Elisalta kesken työpäivän. Oletin että kyseessä on perinteinen mainospuhelu, mutta miekkonen tarjosikin 100/5 internetyhteyttä ilman lisäkuluja. Kuulosti hyvältä, saisinhan kolmisen kertaa nopeamman yhteyden tuon 30/1 tilalle. Jäin sitten odottelemaan uutta modeemia. Eilen tuli postilappunen, joten hain paketin postista. Yllätyksekseni sain järkyttävän ison sinisen lootan ja minulle valkeni että kyseessä on Elisa Viihde. Mietin että mikä ettei, kunhan nettinopeus on luvattu ja modeemia voi conffia. Ensin mainittu lupaus piti, mutta jälkimmäisessä kusi aika lailla…

Sain kaiken asennettua. Erityisesti vaimo tykästyi uuteen tallentavaan digiboksiin ja hdmi-tuloon. Nettinopeus oli huikea ja erityisen iloinen olin viiden megan uppikaistasta. Huomasin kuitenkin heti ensimmäisenä, että modeemissa ei ole minkäänlaista hallintapaneelia sisäänrakennettuna. Pienellä googlettamisella tajusin että modeemin hallinta on etäkeskitetty oma.elisa.fi -sivustolle. Loggasin sisään omaelisaan, josta löysin modeemin ”hallintasivun”. Sivulta löytyi ainoastaan asetukset, joilla voi päättää langattoman verkon nimen (SSID), sekä suojauksen tyypin ja salasanan… ei mitään muuta!

Internet-yhteyteni on tiiviisti sidoksissa palvelinkäyttöön, joten jos portteja ei voi ohjata tai tehdä ylipäätään yhteyteen asetuksia, koko yhteys on hyödytön. Esimerkiksi tänään en päässyt töissä kotikoneeseeni peikkoon käsiksi, jossa on puolet työasioistani. Töiden jälkeen soitin Elisalle, josta sain kuulla että koko modeemissa ei ole edes mahdollisuutta ohjata portteja. Modeemissa ei ole myöskään mahdollisuutta conffia mitään muutakaan (jos ei tuota säälittävää langaton verkon asetusta lasketa). Päätin sitten luopua leikistä ja siirtyä takaisin vanhaan. Pisteenä iin päälle sain kuulla että tähän nykyiseen liittymääni tulee kuin tuleekin nopeuspäivitys vuodenvaihteessa ilman lisäkuluja ja ilman että tarvitsee tilata mitään erillistä liittymää (kuten Elisa Viihde).

Kyselin vielä samalla että saako tuon telkkarisysteemin jotenkin erikseen, että voisin luopua netistä ilman että tarvitsisi luopua myös digiboksista. Sanoivat että ei onnistu, sillä se kuuluu Elisa Viihteeseen – koko setti tai ei mitään. Ei voi mitään. Palautan koko lootan postiin. Hieman vain ärsyttää tällainen turha rumba. Jos myyjä olisi heti puhelimessa kysynyt millaiseen käyttöön Internet tulee, tältä olisi vältytty. Olisin heti voinut sanoa että yhteys on palvelinkäytössä ja portteja pitää saada ohjattua.

Tietenkin kokeilin myös yhteyttä reitittimen kanssa, mutta koska Elisan boksi on niin kiinteänä ja nattaavana, reitittimen asetukset eivät vaikuta yhteyteen millään lailla. Vaikka reitittimestä availee portteja, Elisan modeemi jättää ne huomioimatta. Kiitos, mutta ei kiitos.

Nyt olen taas 30 megaisella ja jään odottamaan sitä nopeuden korotusta. Meganen uppikaista on tarpeiseeni välillä liian pieni, joten olisi kiva jos se vähän kasvaisi. Latausnopeudella nyt ei ole niin väliä nykyään. Sellaista tällä kertaa Elisalta. Toisaalta tämä ei ole Elisan pahimpia mokia, mutta kiitos silti taas Elisa hyvästä palvelusta ja asiantuntemuksesta! Asiakaspalvelijana olen oppinut painamaan kallooni kysy kaikki pikkutarkatkin asiat ennen kuin myyt tai huollat tuotteen (tai ylipäätään teet mitään)!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

20 kommenttia

 1. Petri

  Elisan nettisivuilta lukaisin muuten joskus vasta pari päivää sitten, että palvelinkäyttö on kielletty yksityishenkilöiden laajakaistaliittymissä ja että nettiserveriä varten Elisa kehottaa tilaamaan heiltä jonkun yritysliittymän. Yritysliittymässä olisi sitten kiinteä IP ynnä muuta.

 2. rolle

  Ei mulle ainakaan ole koskaan sanottu moisesta. Ei edes sanottu asiakaspalvelussa jonne äsken soitin, vaikka ihan avoimesti sanoin käyttäväni liittymää myös palvelintarkoituksiin. Tuskin se niin vaarallista on. En ole vaihtamassa kalliimpaan vain tällaisen pienen yksityiskohdan takia.

  Linux-konetta ei tarvitse koskaan boottia, joten eipä se IP-osoitekaan koskaan vaihdu. Näin ollen kiinteälle IP:lle ei ole eds tarvetta. Toisaalta, modeemini pitäisi olla jo siltaavana muutenkin.

 3. Petri

  Juu. Eiköhän tuo ole joku sellainen porsaanreikä heidän eduksi, että jos palvelimestasi koituisi liikaa trafiikkia niin he voisivat vedota sopimuspykälään, joka kieltää sen palvelimen pitämisen. Elisa.fi-sivustolla on se FAQ-osio, jossa todetaan palvelimesta seuraavaa: ”Elisa ADSL on kuluttujaliittymä eikä sitä ole suunniteltu palvelinkäyttöön.”

 4. Nicd

  Linux-konetta ei tarvitse koskaan boottia, joten eipä se IP-osoitekaan koskaan vaihdu.

  Aika rohkea lausunto. :P Ja kyllä ne yhteydet aina sen verran pätkii ettei IP pysy kovin pitkään kiinteänä. Miksei sen sijalle vaan dyndns-domainia tms.?

 5. rolle

  Itselläni vaihtui vain kerran tämän vuoden puolella… kyllä minulla on dyndns-domain myöskin.

 6. Chrono

  No, damn. olipas huonoa tuuria. : /

 7. Xendra

  En nyt todellakaan halua kuulostaa loukkaavalta, mutta suostuit mutkittelematta ostamaan laajakaistaliittymän kysymättä mitään tuotteesta? Kyllä minä ymmärrän että myyjän harteilla on informoida ostajaa, mutta kyllä minäkin olen sen oppinut ettei sikaa osteta säkissä. Harmi nyt kuitenkin että kävi näin :(.

 8. rolle

  No tuota, mitäänhän en ”ostanut”, nimittäin minulle luvattiin ”päivitystä” entiseen liittymääni. Sain sitten tietää, että kyseinen ”päivitys” tarkoittikin sitä että he avasivat minulle Elisa Viihde -liittymän, ja laittoivat vanhan kotikaista-liittymän samanaikaisesti purkuun.

  Muotoilin tekstin ehkä vähän huonosti, mutta minun ei siis tarvinnut maksaa mitään tilauksesta tai paketista, kunhan maksaisin nettilaskuni samaan tapaan kuin aina ennenkin.

  Titetenkin olisi pitänyt kysyä enemmän kupletin juonesta, mutta kuten itsekin sanoit, se on enemmän myyjän harteilla. Ja sitä paitsi myyjä soitti kesken kiireisen työpäivän, enkä saanut kovin paljon aikaa ajatella.

 9. Rauno

  Hassua, jos laajakaistaliittymään ei saisi kytkeä tietokonetta. Asiasta löytyy infoa googlettamalla esim. http://nettibisnes.info/nettibisnes-kotilaajakaistassa/

  Joku vuosi polemiikkia oli jossain lehdissäkin joista itselleni jäi päällimmäiseksi muistikuvaksi, että ei tarvitse olla erikoisliittymä. Viestintämarkkinalain 69 pykälän tulkinnan mukaan teleyritys ei saisi kieltää palvelin tietokoneiden pitoa missään liittymässä. Ei perusliittymissä edes pysty pyörittää mitään Facebookeja vaan harrastelijoiden omia pikkujuttuja kuten kotisivuja, foorumeita ja valokuvia. Mitä järkeä olisi nappikauppaa varten vuokrata teollisuushalli.

 10. Gocom

  No tuota, mitäänhän en ostanut, nimittäin minulle luvattiin päivitystä entiseen liittymääni. Sain sitten tietää, että kyseinen päivitys tarkoittikin sitä että he avasivat minulle Elisa Viihde -liittymän, ja laittoivat vanhan kotikaista-liittymän samanaikaisesti purkuun.

  Päivitys samalla hinnalla on vähän harhaanjohtava nimitys. Yleisesti ottaen ”päivitysten” tarkoitus on saada asiakas tilaamaan se kalliimpi liittymä vanhan hinnalla. Valitettavasti hintahan koskee vain ensimmäistä sopimuskautta, jonka jälkeen hinta muuttuu kuten se normaalistikin tekisi.

  Eli idea on vain saada lisää voittoa. Tämän takia he eivät tietystikkään voi antaa sinulle elisan viihdepakettia ainaostaan, sillä silloinhan he eivät voisi nostattaa liittymäsi hintaa.

  Esim. minä tulen maksamaaan parikymppiä seuraavat pari vuotta tästä sopimuksesta, jonka jälkeen se nousee sinne puoleen satkuun, olettaen että hinnat ovat samat vielä parin vuoden päästä.

 11. rolle

  No minulle sanoivat myös, että jatkossakaan hinta ei muuttuisi. Kyse on jostain vanhoille asiakkaille suunnatusta kamppanjatarjouksesta, kun kysyin että miten moinen on mahdollista.

  Myöhemmin asiakaspalveluun soittaessani mies sanoi, että liittymääni onkin tulossa päivitys, mutta ei sellainen mikä vaihtuisi perusliittymästä johonkin Elisa Viihde -palveluun, vaan ihan pelkkä nopeuspäivitys – ja hinta säilyy samana. Luulin juuri että tässä on juuri tällainen päivitys kyseessä, eikä mikään ihmeen liittymän vaihto.

  Tällä hetkellä tälle alueelle nopein elisa ADSL-kotikaista on 30/1, mutta kuulemma siis vuodenvaihteessa päivittyy 100/1 tai 100/5.

 12. Ville

  Minulla viihdepaketin modeemista löytyy hallintasivulta porttiohjaukset…
  Samassa kohtaa kuin USB kiintolevyn ja tulostimen jako.

  Tuohonhan muuten voi vaihtaa haluamansa modeemin, ei ole pakko käyttää mukana tullutta.

 13. tepsoni

  Itse pistin viihteen boksin siltaavaksi ja lan piuhan kiinni buffalon wlan boksiin missä o 1Gbit lan, sitten siihen porttiohjaukset jne… telkkarin piuha kuitenkin menee suoraa elisan boksille ja toimii.

 14. rolle

  tepsoni, Silloin modeemia ei saanut mitenkään siltaavaksi, ja sanoivat minulle että ei tule saamaankaan… vaihdoin Saunalahden 100/5 -kaapeliin, joka on käytännössä sama kuin Elisa Viihde, mutta ilman niitä viihde-ominaisuuksia, joilla en muutenkaan olisi tehnyt mitään. Sama Bewan iBox, mutta sen sentään sai siltaavaksi. Nyt mulla on samalla tavalla tuossa Buffalon wlan-reitittimessä kiinni modeemi ja kaikki koneet.

 15. Markku Koivisto

  Meille soitti asiallisesti käyttäytyvä nuorimies, joka ilmoitti, että Elisa haluaisi lähettää ILMAISEN DIGIBOXIN JA DIGIBOXIN. Sanoin, etten halua enkä myös osta mitään.
  Hän vakuutti, ettei paketti maksakkaan mitään. Sanoin, ettei liike-elämässä mikään (paitsi liikelahjat) ole ilmaista. Hän tosin vakuutti, että nyt on.
  Annoin paketin tulla ja IT-alalla työskentelevä poikani asensi sen.
  Hyvin toimi, jos kohta toimi entinenkin.
  Digiboxille meillä ei ollut käyttöä. Sitten alkoi laskutus ja tuli tilausvahvistus.
  En tiedä miksi, kun en ole koskaan tehnyt mitään tilausta, en suullisesti enkä kirjallisesti. Mitään dokumenttia ei ole.
  Asia muistuttaa Direkta Oy:n myyntiä yrittäjille, josta Yrittäjien Keskusliitto nosti satojen yrittäjien puolesta kanteen. Markkinatuomioistuin tuomitsi Direktan viime kuussa´. Nytkin annettu kuva ilmaisuudesta ja siitä, ettei asiakas sitoudu mihinkään eikä siis joudu maksamaan mitään, oli harhaan johtavaa.
  Tilausehdoissa mainitaan, että tilausvahvistuksen saapumisen jälkeen asiakkaalla on 12 vrk aikaa perua tilaus (jota emme koskaan ole tehneet).
  Vaimoni oli puhelinlaskuja maksaessaan maksanut palvelusta kahdelta jaksolta.
  Jollakin viihdepalvelulla kuten ei erilaisilla korteillakaan ole meille mitään arvoa.

  Voihan tässä nyt alkaa sanoa irti niin laajakaista- kuin puhelinsopimuksiakin.

 16. Rolle

  Kiitos kommentistasi Markku! Kyllä osaavat olla viheliäitä nämä myyjät…

 17. Muuttokuulumisia | Rollemaa.org

  […] ei ole mihinkään. Modeemin saa nykyään siltaavaksi helposti, joten minun oli pakko päivittää vanha blogiartikkelini. Toimii kyllä palvelinkäytössä […]

 18. Tommi

  Viihde kaapelin saa siltaavaksi. Itsellä on laitteen perässä linux palomuuri jolla hoidan porttiohjaukset. Toimii hyvin.

 19. Rolle

  Tiedän, sehän on tekstin alussakin mainittu. Nykyään ne saa siltaavaksi. Teksti on kirjoitettu vuonna 2009, silloin ei vielä saanut. Tällä hetkellä ainoastaan Sonera Viihde valokuituyhteydellä (Inteno-boksilla) taitaa olla sellainen jota ei saa siltaavaksi ilman erillistä boksia.

 20. Kojootti

  Ärsyttää suunnattomasti tuo ”Kyllä osaavat olla viheliäisiä nämä myyjät”. EI, vaan tämä yksi myyjä (ja varmasti muutama muukin) oli tällainen