Ei se puussa kasva

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Raha. Tuo maallinen kilisevä käsite ja siihen liittyvä yksi tai useampi ongelma aiheuttaa varmaan eniten huolta ja masennusta koko maailmassa. Jokainen tarvitsee rahaa elääkseen. Asun vielä kotona, joten suurinosa tuloistani tulee vanhempieni kautta. Tietysti kotonakin on pelisäännöt ja joudun tekemään kotitöitä pienienkin rahasummien eteen, ainakin yleensä. Viikko-/karkkiraha on 2 ja puoli euroa. Vanhasta tottumuksesta kyseinen rahasumma menee yleensä karkkiin, herkkusuu kun olen.

Asun kotona, mutta olen jo täysi-ikäinen ja minun olisi jo aika ajatella miten aion elättää itseni sitten kun (tai pahimmassa mahdollisessa tapauksessa jos) muutan pois. Kotona asuminen ei kasvata aikuisluonnetta. Olo ei ole yhtään aikuismainen, mikä on masentavaa. Siskonikin muuttui heti aikuiseksi muuttaessaan omaan kämppään viime viikon maanantaina. Minä en saa mitään tukia, koska vanhempien tulot ylittävät asumis-/opintotuen tulorajan:

 1. Ikä: 18
 2. Siviilisääty: muu, esim. naimaton
 3. Lapsia: ei ole
 4. Oppilaitos: lukio
 5. Opiskelumaa: Suomi
 6. Muut etuudet: ei mitään näistä
 7. Asumismuoto: vanhempasi luona
 8. Vanhempien vuositulot: paljon

Vaikka asuisin omassa kämpässä ja maksaisin vuokraa, saisin opintotukea näillä järjestelyillä noin 100-200 euroa. Minusta on järjetöntä että Suomessa vanhempien tulot vaikuttavat vaikka ei asu enää edes kotona. Pitäisikö mennä tekemään petos ja mennä naimisiin parhaan kaverini kanssa, kuten eräs kaverini teki? No saa korkeammat tuet kun on avioliitossa! Ei, keplottelemaan en rupea periaatesyistä koska se on vastoin lakia (vaikka tällaisia ei voida todistaa) ja jää pysyvästi rekisteriin. Hullun touhua. Jos pääsen yliopistoon ja muutan yliopistonkämppään (tai johonkin muuhun kämppään) saan ihan kivasti opintotukea, mutta en vielä tiedä mihin päädyn. Mihin sitten tarvitsen rahaa? No siihen ainaiseen hauskanpitoon, opiskeluun, ruokaan ja yleensäkin elämiseen. Ja pitäähän sitä rahaa olla.

Tavoitteenani on ostaa tietokone (osissa, mielipiteet muuttuu) itselleni ylioppilaslahjaksi. Saan vanhemmiltani reilut 100 euroa (+kotihommat) ylioppilasrahaksi joka kuukausi säästötililleni marraskuusta lähtien toukokuuhun asti. Nyt minulla on kasassa 305 euroa. Toukokuussa minulla on luultavasti yli 1000 euroa. Jos rahat menisivät omalle tililleni salaisen säästötilin sijaan, olisin ne jo tuhlannut. Osaan hallita rahankäyttöäni vasta sitten kun minulla on vakituiset menot ja tulot. Maaliskuussa pitäisi päästä töihin ja nyt pitäisi hakea jonnekin, mutta en tiedä minne. Todennäköisesti menen huomenna Seppälän Kauppakeskukseen kiertämään ja kysymään työpaikkaa kauppaketjuista. Www-suunnitteluhommat voin aloittaa vasta kun saan sen oman tietokoneen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. Frozenball

  ”Kysymys 15: Syötetty määrä liian suuri. (max. 999999 euroa).”
  Ja jos vanhemmat tienaa todella paljon, ei saa koko opintotukiarviota ollenkaan! ;)

  Mutta siis, tämä kyseinen opintotukijärjestelmä on perseestä. Miten se meihin liittyy, jos vanhemmat tienaa liikaa?

  Puhumattakaan tulorajoista. Töihin ei kannata mennä, kun tulee plusmiinusnolla. ^^o

 2. Gocom

  Tietysti vanhempien tulos siihen liittyy jos asuu kotona. Jos he tienaavat paljon, ei valtiota kiinnosta rahaa ”lahjoittaa”.

  Jos pitää sanoa niin: kuulostat aika köyhältä, tai siis vähän varattomalta ainakin minuun verrattuna. Tosin minulla onkin jopa jonkun varran omia tuloja ja laskuja. Kohta tämä kämppäkin taitaa olla yksin minun, kun ja jos mutsi lähtee maailmalle jolloin minä alan maksaa tämän vuokraa (bilekämppä ;-) ).

  Tosin kulutuksenikin on aika korkea, todella ja ihan hyvinhän sinulla menee – ainakaan et tee pimeää hommaa niin paljoa kuin jotkut (ehkä en tarkoita itseäni). Opintolainaa/tukea en itse saa. Saisin sitä niin vähän että, suoraan sanottuna ei sytytä: en tee sillä mitään.

  PS. Kirjoitusvirhe kohdassa ”jolla maksaa vuokra ja ruoka”. Sen tulisi olla: ”jolla maksaa vuokran ja ruuan”.

 3. Gocom

  Sori luin kommenttini vasta jälkeenpäin ja se on huonosti jäsennelty ja todella sekava. On vain ajatus vähän ulkona, ja veressä 240 mg kofeiinia.

 4. taddels

  etkö voi tehä www hommia työpaikan koneella jos käyt jossain töissä ja ne antaa sulle koneen niin etkö sitten voi tehä www- sivuja?

 5. rolle

  Taddels: Harvemmin käyn missään tai saan tietokonetta käyttöön jossain muualla. Yleensä asiakas on jostain kauempaa, esim. Helsingistä tai Turusta ja työt tehdään omalta koneelta. Ja kivempihan se omalta koneelta on tehdä kun mennä johonkin tuntemattomaan paikkaan eri koneelle. Yksi kahdestakymmenestä projektista tehdään jossain muualla kuin kotona.