Yöllisiä päähänpistoja

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 19 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 17-vuotias.

Päätin nyt kirjoittaa keskellä yötä. Päässä vaan naksahti. Olin juuri aikeissa mennä nukkumaan. Talo on pimeänä, lukuunottamatta tietokoneeni näytöstä paistavaa valkeaa kirkkautta. Yöperhoset ja ötökät löytävät tiensä auki olevasta ikkunasta valoisalle näytölleni. Pitäisi sammuttaa kone, jotta pääsisin eroon niistä. Eilisestä päivästä lähtien – tai pitäisikö sanoa toissapäiväisestä, päivä on jo vaihtunut – on tapahtunut jotain merkittävää. Päivitin rollewebin portfolion ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen. Viime päivitys oli toukokuussa. Tein myös linkkisivulle linkkilistan, josta tuli hieno. Vieraskirjaan on spämmätty ahkerasti yhdysvalloista ja Amsterdamista ja ihmettelen yhä miksi späm-viestit tulevat kehun muodossa. Mitä järkeä on kehua sivua ja mainostaa jotain picnic-koria? Uskomatonta.

Tänään heräsin puolenpäivän aikoihin. Ulkona oli sateista koko päivän. Ja kun kävin viemässä roskat, sain idean. Takapihan puskan lehdille oli jäänyt vesipisaroita palloksi. Loistava valokuvauskohde! Kuvat tulevat kunhan saan ne viimeisteltyä. Päivitin tänään myös webgallerian. Pesin vessan ja tienasin euroja ja kävin siwassa juuri ennen sulkemisaikaa ostamassa limsaa. Illalla katsoin aliasta yli kahteentoista. Nyt pää tyhjeni. Väsymys. Laitan tähän vielä lainauksen radikaalin viestistäni, jonka kirjoitin äskettäin. Ketju koski graafisia sivuja ja eroavaisuuksia ja se oli minun aloittamani. Hohhoijaa, nyt nukkumaan ihmiset!

Satuinpas kerrankin huomaamaan että aloittamaani ketjuun on tullut vastauksia :) Täällä ollaan hieman kyseenalaistettu grafiikan käyttöä nettisivuilla. Itse olen sitä mieltä että mitä hienommat sivut ovat ulkoasultaan, sen mukavampi niitä on selata. Mutta grafiikka sivuilla vaatii myös käytännöllisyyttä. Pientä tiherrystä kukaan ei jaksa lukea, mutta entä jos sivun grafiikka onkin kätevää? Ei isompia kikkailuja eikä liian pieniä fontteja. Tämäkään seikka ei tyydytä vanhempia osapuolia, jotka joutuvat ilman laseja siristämään isompaakin tekstiä. Lisää ongelmia tulee, kun selataan sivuja 231 tuumaisella näytöllä ja isoimmilla mahdollisilla resoluutioilla. Ehkä kuitenkaan kaikki sivut eivät ole tarkoitettu kaikille ja oma mielipiteeni on: jos ihminen ei viihdy sivulla liian pienen fontin takia (tai jonkun muun häiritsevän seikan), se ei ole minun vikani vaan hänen. En jää murehtimaan yhtä ihmistä. Ja luulenpa että edellämainittuja ongelmia ei ole minun sivuillani ollutkaan :)

A-teistille sen verran, että kaikki graafiset sivustot eivät ole susia. Viesteistäsi sai sellaisen kuvan että suurinosa graafisista sivuista, missä olet vieraillut ovat hirveitä kikkailuja tai tavattoman pieniä. On niitä hyviäkin ja onnistuneita ulkoasuja. Grafiikka tuo sivuihin vain mukavuutta. Ajatelkaa, katsoisitteko mieluummin pelkkää tyhjyyttä, valkoista, kuin täyttä luovuutta? Mukavempihan värikkäitä ja luovia sivuja on selata kuin katsella valkoista taustaa ja sinisiä linkkejä, jotka muuttuvat oletuksen violetiksi käynnin jälkeen. Grafiikka ja selkeys on täydellinen yhdistelmä. Yleensä graafisilla sivustoilla onkin enemmän viihdettä, kuin tietoa. Tietosivut ovat ymmärrettävästi selkeämpiä, mutta kun haetaan viihdettä, ulkoasunkin mukavuus on otettu huomioon.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä