WC-maksut pois Suomesta

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Oi Kallis Suomen maa, jossa kaikki maksaa. Wc-maksu on rahastuskeino typerimmästä päästä. Olen juuri nyt Tampereen asemalla ja täälläkin maksaa kaikki WC:t yhden euron. Ja tietenkin lompakossa on kaikkia muita kolikoita kuin sitä yhden euron. Ja rahankeräyslipas vaatii juuri sen euron kolikon…

Entä jos minulla olisi sairaus joka vaatisi matkalla käymälää, kiireellisesti tarpeen tullessa? Myös virtsan pidempiaikainen pidättäminen voi vaikuttaa arvoihin, ainakin verensokeriin, mikä on etenkin keski-iän ylittäneillä ja on useissa tapauksissa kuulopuheiden mukaan jopa vaarallista. Kuka on vastuussa jos henki on vaarassa pelkän kolikon takia? Oli syy mikä hyvänsä.

Itse teen aina niin että odotan kunnes joku tulee vessasta ja pääsen sitä kautta ilmaiseksi asioille – kuten kuuluisikin. Jos vessassa ei ole ketään, odotan kunnes joku on menossa ja jos lompakosta löytyy esimerkiksi 50cnt, laitan menijän kanssa kulut puoliksi. Jos vessaan tulijoita on useampi, pidän ovea auki hetken jotta muidenkaan ei tarvitse maksaa. Samalla mainitsen kuinka typerää on periä maksua itsepalveluna suoritettavasta rakon tai peräsuolen tyhjentämisestä. Ei sillä että haluaisin jonkun toisen tekevän niin. Suomessa maksaa ärsyttävästi itsepalvelu joka paikassa, myös useissa pankeissa ja virastoissa maksat siitä että teet asiat itse. ”Palvelumaksua” pitäisi kutsua ”itsepalvelumaksuksi”…

Nykyään sentään ravintoloissa pääsee ilmaiseksi vessaan, mutta usein sinne täytyy mennä syömään. Itse en tosin valituksista piittaa, vaan käytän oikeuksiani tarpeen vaatiessa. Vessassa käynti on ihmiselle välttämätön paha, eikä siitä saisi maksua ottaa. En ole päässyt todistamaan, mutta olen kuullut juttua että Suomi on palvelumaksuissa ainoaa laatuaan. Häpeä Suomi.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

11 kommenttia

 1. illegalll

  Oon niin samaa mieltä sun kanssa.

 2. Tomi

  Kyllä ainakin muuallakin Euroopassa peritään rahaa, kun julkista vessaa haluaa käyttää. Ilmaisiakin vessoja kyllä riittää, mutta ei Suomi ole ainutlaatuinen tässä hommassa..

 3. Rauno

  Tosi on. WC maksu on ihmisen hädänalaisen tilan härskiä hyväksikäyttämistä!
  Se on myös hyvä esimerkki siitä kuinka eurot ovat nostaneet hintoja, Ennenhän WC maksu oli korkeintan markan, nyt maksu on kuusinkertainen!

  Olisi hauska tietää kuinka paljon maksullisia vessoja ylip äätään käytetään. Ainakin viikonloppuisin porukka kusee mieluummin porttikongeihin. Itse en periaattteessa ala maksaa moisesta, teen tarpeeni vaikka pusikkoon, jos ei ilmaista paikkaa löydy. Täällä isoissa tavarataloissakin on usein maksulliset vessat kuten Sokoksella esim. Suomi voisi joissakin asioisssa ottaa oppia Thaimaasta. Siellä ei ole maksullisia vessoja missään. Tavallinen tapa on käydä pikkuliikkeissä tarpeillaan, ilman, että se edellyttäisi ostamista, Pikemminkin ystävällisesti neuvovat missä on vessa. Ystävällisyys on parasta mainosta liikkeelle, vaikka asiakas ei ostaisisikaan. Valitettavasti suomalaisissa liikkeissä ei tällaista goodwilliä useinkaan ymmärretä, joskaan tuskin he vessassa käyntiä kieltävät, kun vain ottaa ja menee.

 4. Gocom

  Jeah, se on harmillista tosiaan, olen siinä samaa mieltä (periaatteessa), mutta…

  Narkkarit. Vessoissa on maksut, siniset valot tai vikkuvat lamput narkkareiden ja tuhrijoiden takia. Erityisesti noilla ”yleisillä”, tai julkisilla, paikoilla se on pakollista. Kun ala-asteen käytävältä löytyy ruisku, niin mitä luulet tuommoisesta vessasta löytyvän.

  Ja vaikka vessoissa on nuo estokeinot, ne silti sytytetään tuleen, paskotaan kattoon ja leitetaan huumeruiskuja paperiautomaatin sisälle. Ja sen vessan kunnostaminen maksaa.

 5. rolle

  Kyllä ainakin muuallakin Euroopassa peritään rahaa, kun julkista vessaa haluaa käyttää. Ilmaisiakin vessoja kyllä riittää, mutta ei Suomi ole ainutlaatuinen tässä hommassa..

  Juu, sanoinkin että kuulemani mukaan. En itse tiedä asian oikeaa laitaa. Ei ole vain pitkään aikaan tullut vastaan täysin ilmaista vessaa…

  Gocom, Niin, maailmaan mahtuu idiootteja. Mutta se on vain paikka jossa paskoa, joten minua ei ainakaan haittaa kunhan on pönttö joka on siihen hommaan tarkoitettu – ja jossa jotenkin voi istua, vaikka sitten niin että laittaa käsipaperia suojaksi. Ihan sama, mutta ilmainen sen pitää olla. Pahimpia on esim. festareiden bajamajat mutta ei silloinkaan valiteta, on ainakin paikka jossa tehdä tarpeensa.

 6. Petri

  Vessan pitäminen siistinä maksaa ja vesivessan vetäminen kasvattaa vesilaskua. Joku ravintoloitsija on voinut työllään maksaa vessan ja ymmärrettävästi haluaa pitää sen sellaisessa kunnossa, joka on viihtyisä paikka asiakkaille. Ihan samaan tapaan voisi ajatella, että kun tulee nälkä niin voi mennä sinne ravintolaan hakemaan särvintä eikä maksulla niin väliä. Avaisitko sinä, Rolle, kotinne vessan kaikkien käytettäväksi? ;-)

 7. Jyri Väätäinen

  Enpä ole ikinä käyttänyt julkisia vessoja juurikaan.

 8. rolle

  Petri, Tiedän. Ruoan syöminen on nyt kuitenkin vähän eri asia kuin sen ulostaminen. Toisaalta minusta ruokakin saisi olla ilmaista, ärsyttää kun kaikki elämiseen vaadittavat asiat maksavat. Oma vessa on aina oma, ja kyllä minun vessaani kaikki halukkaat saavat käyttää, mutta tuskinpa laitan lappua ulko-oveeni, jossa lukisi ”onko hätä? tule meillä käymään vessassa!”.

 9. Hemppa

  Milläs ilmainen ruoka tuotettaisiin? Ilmaistyövoimallako? Aika naiivia ajattelua kyllä… Elämiseen vaadittavat asiat maksavat, koska joku tuottaa ne. Mikään ei ole ilmaista (paitsi sossun tuet) ja jokainen pertti perusjantteri joutuu raatamaan leipänsä eteen. Niin se vain menee.

 10. rolle

  Toisaalta onhan ruokajono olemassa. Mikään tässä maailmassa ei kyllä ole ilmaista, mutta siksi onkin sijaa pienelle kritisoinnille. Tiedän elämän realiteetit, mutta rohkenen usein olla toista mieltä. Hyvä että herättää keskustelua.

 11. Hemppa

  Ruokajonokaan ei ole tosiasiassa ilmainen. Joku siitä joka tapauksessa maksaa, tässä tapauksessa veronmaksajat. Suomessa on työttömillä ja muuten rahattomilla niin hyvä olla, ettei ole oikeastaan edes tarvetta hakeutua töihin (toteutuu yleensä akselilla mannet/mamut), kun valtio maksaa kaikki perustarpeet. Jos ylimääräistä luksusta haluaa, saa luvan mennä töihin.