The Bourne Ultimatum

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Robert Ludlumin kirjoihin perustuvan Jason Bourne-trilogian kolmannessa osassa Bourne palaa alkuun etsimään itseään. Bourne etsii johtolankoja kouluttajistaan, jotka nyt jahtaavat häntä sulkeakseen tapauksen. Mutta rakkaansa menettänyt koulutettu tappaja on hyvä piiloutumaan Euroopan vilskeeseen. Yhä muistinsa menettäneenä kovanaamaisena tappokoneena Jason Bourne hoitaa hommansa kylmäverisesti loppuun asti vaaroja kaihtamatta…

Medusan Sinetti (The Bourne Ultimatum) on hyvin toteutettu toimintatrilleri, jota kuvattiin Espanjassa, Marokossa, Ranskassa, Englannissa ja USA:ssa. Matt Damon ei hymyillyt elokuvassa kertaakaan, mikä on hänen rooliinsa nähden hyvin ymmärrettävää. Yhtäkään autoa ei räjähtänyt, mikä taas ei ole ymmärrettävää, sillä parituntinen elokuva sisälsi monta autokohtausta. Toisaalta on hyvin positiivista, että Bourne Ultimatum ei ole mennyt perinteiselle pullamössö-toimintaelokuvalinjalle, joissa on vähäpukeisia naisia, autoja räjähtelee turhankin herkästä ja ihmisiä lentää ikkunasta päättömästi ilman mitään yhteyttä juoneen.

Bourne Ultimatum on keskiluokkaista parempi toimintaelokuva, koska siinä ei ole yksinkertaisesti juuri mitään moitittavaa. Elokuvassa palataan myös aikaisempien osien tapahtumiin Bournen takaumissa, joten juonen ymmärtämisestäkään ei tarvitse huolehtia, jos vaikka olisi sattunut unohtamaan koko tarinan. Matt Damonin lisäksi myös David Strathairn (”Good Night, and Good Luck”, ”We Are Marshall”) hoiti roolinsa kunnialla. Ainoa asia, miksi en elokuvasta suuremmin innostunut oli sen tietty ponnettomuus; se ei sisältänyt mitään liian uutta. Samalla kaavalla jatkettiin kuin edellisissäkin osissa, paitsi Bournen tyttöystävä oli ollut kuolleena jo pidemmän aikaa, mikä oli hieman surkuhupaisaa lopputuloksen kannalta. En kuitenkaan sanoisi, että Bourne Ultimatum menisi stereotyyppisien perinteisien jatko-osien kategoriaan, ei, vaan sanoisin sen sijaan: Tasapaksua, mutta tietty realistisuus tekee rainasta keskitasoa paremman toimintatrillerin. Ei ollenkaan huono jatko-osa.

3.5/5

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä