Sivarin päiväkirja: Päivä 2

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Tiistaina heräsin seitsemältä ja menin suihkuun. Suihkussa ei ollut ketään, joten peseydyin rauhassa. Kuivasin hiukset kahdella pikkupyyhkeellä ja pukeuduin. Aamupalan jälkeen oli ATK-info ja keittiöinfo, sekä koulutusvastaavan info. Tämän jälkeen syötiin lisää ruokaa. Yhdeltä (ilmeisesti) Suomessa asunut Soliman Saad piti luennon suomeksi aiheesta ”Suvaitsevaisuus”. Luento oli ihan mielenkiintoinen ja kesti noin kolme tuntia. Välissä oli muutama tauko. Neljän jälkeen päästiin taas vapaalle. Itse menin pelaamaan jalkapalloa muiden vähän tuntemattomampien sivareiden kanssa. Oli kiva pelata, vaikka koskin palloon vain muutaman kerran. En jaksanut pelata peliä loppuun, vaan menin suihkuun jossain vaiheessa peliä. Vaihtomiehiä oli tarpeeksi.

Sivarit ovat todella leppoisaa porukkaa. Kukaan ei sano pahasti kenestäkään. Täällä on aika paljon mm.

 • tupakoitsijoita
 • metallimiehiä
 • musiikin harrastajia
 • nörttejä

ja se on hyvä asia! Tulee semmoinen yhteenkuuluvaisuuden tunne, kun kaikilla on samoja harrastuksia ja tapoja. Myös aatteellisesti ja taustaltaan monet ovat samanhenkisiä. Tulemme mahtavasti toimeen keskenämme. Erittäin fiksua porukkaa! Omien kämppäkaverieni kanssa olen ollut eniten tekemisissä, mutta myös muiden kanssa tulee juteltua silloin tällöin. Tuntuu vieläkin hieman epätodelliselta kun täällä vain istutaan ja syödään ja tehdään sitä mistä tykätään samaan aikaan kun armeijassa harjoitellaan sotimista.

Teemme me täällä kuitenkin jotakin. Tiistaina oli joitakin kehittäviä ryhmätöitä Suvaitsevaisuuteen ja ulkomaisiin kulttuureihin liittyen. Ja teemme aina mitä käsketään, emme kuitenkaan samalla periaatteella kuin armeijassa. Tiistaina pelailtiin Texas Hold’Emiä parin kaverin kanssa. Kaikki laittoivat pikkurahaa. Minähän sen turnauksen voitin, yhteensä 6 euroa, haha. Kymmeneltä katsottiin porukalla oleskeluhuoneessa Zodiac-niminen elokuva Markon läppäriltä. Leffan jälkeen menin nukkumaan ja nukahdin heti.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

8 kommenttia

 1. Tuomas

  Terve,

  Tekstistä sai sen kuvan, että asenteesi armeijaa kohtaan oli ylimielinen (mitä tulee armeijassa ”konttaamiseen”). Minusta ylimielisyys ei ole hyvä juttu edes sivarille.
  Nojoo. Sanoin nyt kun mielipide kerta piti sanoa.

  Minulla on muutakin asiaa, kirjoitan sen tähän, koska sähköpostisi ei toimi lainkaan. Hommaa toimiva sähköposti jostain, vaikka gmail.

  Loput asiani:
  1) velan ylimääräinen osa koostui lippupalvelun muista maksuista jotka olen jakanut tasan.
  2) kids action nightin shoutboxi pitää poistaa jos sitä ei ”valvota”. Sinne tulee näköjään sontaa.

  T: Tuomas. (Vastauspyyntö SÄHKÖPOSTIIN)

 2. Rayden

  Juuh, vähän samaa mieltä tosta ylimielisyydestä :/ Loppujen lopuksi ne on ne armeijan käyneet, jotka tätä maata puolustaa. Mutta tästähän voitais väitellä maailman tappiin asti, joten enpä sano minäkään enempää.

  Viikonloppuna Himokselle!

 3. rolle

  En ole ylimielinen, eikä täällä ole moni muukaan. Nopeasti kirjoitettaessa tulee usein muotoiltua huonosti lauseita mikä saattaa antaa väärän kuvan asioista. Yritän aina täydentää näitä sivaripäiväkirjamerkintöjä silloin kun on aikaa.

 4. Nikke

  Olen harvinaisen samaa mieltä kanssasi Rolle. Sivarissa sentään oikeasti koulutetaan ihmisiä tulevaisuutta varten. Kaikki tuo suvaitsevaisuus koulutus olisi hyvästä kaikki luolamiehille, jotka samaa aikaa intissä konttaavat ja kuluttavat yhteiskunnan varoja ampumalla metsää.

  Mitä siihen Suomen puolustamiseen tulee… En vain ymmärrä miksi sotaan pitää olla varautunut 24/7, kun siihenkään ei ole mitään uhkaa. Sen kaiken rahan voisi käyttää järkeväänkin. Esimerkiksi päästöjen vähentämiseen, sillä minusta koko maailman suurin uhka on ilmaston lämpeminen.

  En kuitenkaan väitä, että Suomen tulisi kokonaan luopua puolustusjärjestelmästään. Enemmänkin muuttaa se vapaaehtoiseksi ja ottaa sisään vain tietty määrä. On myös turha kouluttaa ihmisiä, joita ei asia kiinnosta.

  Ei tietenkään tulisi yleistää, mutta kun katsoo ihmisten ennakkoluuloja ja vihaa erilaisuutta kohtaan, herää kysymys kenen asenteessa on parantamisen varaa? Yleensä meillä sivareilla.

  Joo. Tulipa taas saarnattua omia mielipiteitä.

 5. rolle

  Kiitos Nikke. Ajattelin kirjoittaa ihan kunnon metrimerkinnän Siviilipalveluksesta ajan kanssa, joten nyt en sitten laittanut mitään sen kummempia vastauksia tuohon Tuomaksen tekstiin. Tässä kuitenkin joitakin:

  1) Sivaria ei voi täysin verrata armeijaan
  2) Sivarissa tehdään yhteiskunnalle hyödyllistä työtä, sivari tekee käytännössä palkatonta työtä VUODEN ja tukee valtiota paljon enemmän kuin armeija (mielestäni armeija on hyvä olla ja sinne saa mennä jos haluaa)
  3) Mielipidettä ei saisi tuomita. Samat oikeudet jokaiselle.

  Vielä olisi sata muuta juttua, mutta se jääköön siihen metrimerkintään. Aika lopussa taas, joten ei siitä sen enempää.

  Tuomas: katsotaan kun pääsen vapaille.
  Rayden: nähdään Himoksella perjantaina :)

 6. 2. Tuomas

  Rolle ja muut sivarimiehet: Mikäli Suomi joutuu joskus sotimaan itsenäisyydestään, ja tod. näk. venäläiset joukot tulevat tänne, vaimojanne/lapsianne raiskaamaan ja tappamaan, niin ajattelitteko seurata vierestä miten kurkku viilletään auki? Tällaista ei tarvitsisi todistaa jos hankkisitte sotataidot armeijassa.

  ”Sotaleikit leikitään lapsena”, totta, mutta niillä taidoilla ei tätä maata puolusteta. Aremijaan mennään kasvamaan, oppimaan elämänperustaitoja, ja ennen kaikkea opitaan miten isänmaatamme tulee puolustaa. Sitä ei sivarissa opita, eikä sivaritaidoista ole mielestäni mitään hyötyä mikäli joskus tulevaisuudessa joudumme taistelemaan itsenäisyytemme puolesta.

  Anteeksi karkea kielenkäyttöni. Mutta kuitenkin täyttä faktaa.

  PS: Rollen mainitsema ”konttaaminen”, mitä armeijassa harrastetaan ei pidä missään määrin paikkaansa. Siellä opitaan taistelemaan, sivarissa taasen vanhojen ihmisten paskaisten perseiden pyyhkintää. Kertokaa minulle, kumpi taito on sotatilassa hyödyllisempi: ampuminen vai perseen pyyhkiminen?

 7. rolle

  Tuomas: heh, hymähdin. Tyypillisiä kysymyksiä sivareilta. Ensimmäisenä sanon että se on aika iso JOS. En ajatellut seurata vierestä. Ajattelin juosta karkuun niin kovaa kun pääsen, hahaha. Tai sitten vedän vesurilla ohtaan tai kuolen itse siihen paikkaan. Se on sen ajan murhe, mutta kuten sanoin se on aika iso JOS. Maailmassa on pahuutta ja jos se on kohtaloni niin olkoon sitten, mielipiteitäni en muuta. Ja sitäpaitsi uskoisin myös pystyväni puolustamaan itseäni ja läheisiä pakon edessä, ei siihen välttämättä mitään sotataitoja tarvita.

  Minä en leikkinyt sotaleikkejä edes lapsena. Vihasin sitä pyssyillä päryyttelyä, en koskaan ollut innoissani niihin ”rätätätätä, haha, kuolit”-leikkeihin. Armeijassa ei kasveta sen enempää kuin sivarissakaan. Perustaitoja voi opetella muuallakin, kuten sivarissa. Minä en ole koskaan tarpeeksi isänmaallinen, joten minulle siitä on turha jankuttaa. Totta, sivaritaidoista ei ole hyötyä sodassa ja miksi pitäisi olla. Nyt tulevan sivarilain mukaan sivareiden ei tarvitse osallistua varsinaiseen sodankäyntiin, vaan muistaakseni siivilien evakuointiin ja muihin siviilitehtäviin.

  Tuo konttaaminen oli nyt nopea ehkä hieman humoristinen ilmaisu, pahoittelen.

  Sivarista ei yleisesti ottaen tiedetä mitään! Juuri tuo ”mummojen perseiden pyyhkintä” on yleinen harhaluulo! Sivarit harrastavat mummojen perseiden pyyhkintää vain jos heillä on joku kummallinen fetissi mummojen perseisiin JA he työskentelevät vanhainkodissa tai -hoitolassa.

  Aiheesta tosiaan lisää tulevassa erillisessä merkinnässä.

 8. Petri

  Sivarihan on vapautettu aseellisesta palveluksesta rauhan ajaksi. Jos sotilaallinen konflikti pääsee syntymään, sivarit lähetetään koulutettavaksi ja sitten taistelutantereelle. Ne sivarit, jotka vielä sotatoimien aikana kieltäytyvät aseiden käyttämisestä, laitetaan joko vankilaan, töihin tai sotaoikeuteen. Jälkimmäinen vaihtoehto voi äärimmäisessä & pahimmassa tapauksessa tarkoittaa sitä, että sivarille tulee treffit teloituskomppanian kanssa. ;-)