Rollemaan helppolukuinen versio uudistui

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 11 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 25-vuotias.

Keskiviikkona tein päivän hyvän työn – uudistin ikivanhan esteettömän Rollemaan lähestulkoon kokonaan. Rakensin Rollemaasta helppolukuisen/esteettömän version aikoinaan kun sain syntymäsokealta palautetta että otsikkoja ei saa lukulaitteella kunnolla kiinni. En ollut tuolloin tajunnut kunnolla h1-h6-otsikkotagien merkitystä.

Rollemaa on HTML5-validia ja toimii melko hyvin luonnostaan kaikilla selaimilla. Haluan kuitenkin säilyttää graafisen, visuaalisen puolen eräänlaisena taideteoksena ja kehittää helppolukuista versiota erikseen. Olen tosin parantanut huimasti vuoden sisällä graafisen ulkoasunkin luettavuutta suurentamalla fonttikokoa ja parantamalla kontrasteja. Helppolukuinen versio onkin esimerkiksi vanhemmille ihmisille, näkörajoiteisille, tai muille, joilla on oikeasti ongelmia näön kanssa.

esteetonrollemaa

Kysyin jo Facebookissa ja Twitterissä palautetta erityisesti näkörajoitteisilta. Sain vaimoni lisäksi monelta kuurosokealta positiivista palautetta. Yritin suunnitteluvaiheessa optimoida fontit sellaisiksi, ettei tarvitse zoomailla tai lisätä kontrastia erikseen. Jokainen kohta, marginaali ja otsikon koko on mietitty tarkoin. Lisäksi sivu on nyt responsiivinen, eli mukautuu jokaisen näytön koolle täysin ja näkyy myös täydellisesti iPadilla ja älypuhelimilla.

esteettomaan

Tarkoituksena olisi vielä rakentaa jonkinlainen mekanismi, joka muistaisi jos esteettömyyden on valinnut päälle. Lisäksi olisi tarkoitus tehdä ominaisuudesta vähän paremmin huomattava, nimittäin minusta tuntuu että tuota lamppua ei kovin moni tajua…

Anna vapaasti palautetta!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä