Rollemaan 24. versio on täällä – Esittelyssä käsintehty WordPress-teema

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 4 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 32-vuotias.

Haaveenani on ollut pidempään uudistaa Rollemaa. Edellisestä kesällä 2017 valmistuneesta versiosta on noin kolme vuotta aikaa. Sen jälkeen tein parissa päivässä uuden sanomalehtimäisen teeman, mutta en tykännytkään siitä muutaman päivän jälkeen ja palautin vuoden 2017 version pienillä parannuksilla ryyditettynä. Medium.comin vuoden 2017 designistä inspiraation saanut Khonsu jaksoi miellyttää pitkään, eikä siinä sinänsä mitään vikaa ollut. Suunnittelijaluonne kaipaa kuitenkin vaihtelua ja olen yllättynyt siitä, että sain tämän aikaan hektisen arjen keskellä. Yleensä ajoitan vapaa-ajan koodailut pidempiin loma-aikoihin tai sellaisiin hetkiin kun on lepäilyt levätty ja jotain tekisi mieli viritellä. Niitä hetkiä ei juuri koskaan ole.

Etymologia

Teeman koodinimi on ’Minimalist Madness’, joka tulee minimalistisuuden tavoittelusta ja luovasta hulluudesta. Teemaa tehtäessä tuntui erityisen hullulta ajankohta, jossa ei ollut mitään järkeä. Olen päivätöissä kiireisimmilläni ja silti jaksoin vielä raapia illasta aikaa ja energiaa kasaan oman teeman väsäilyyn.

Aikataulu

Sain teeman ulos viime lauantaina, 28. maaliskuuta. Siihen mennessä olin käyttänyt aikaa WakaTimen mukaan noin 16 tuntia. Tähän päivään mennessä olen käyttänyt uudistukseen aikaa 27 tuntia ja 6 minuuttia, sillä jälkikäteen löysin muutamia pieniä bugeja.

WakaTime-statistiikkaa.

Käytetty aika on suurinpiirtein saman verran kuin edelliseen uudistukseen, joka oli 26 tuntia ja 25 minuuttia. Kokonaisuudessaan vaati touhuilua noin kolmen illan verran.

Tätäkin teemaa tein pakkomielteisesti ahdistumiseen asti. Omissa projekteissani minulla on tapana päästä tietynlaiseen etappiin, ennen kuin voi lopettaa. En siis voi syödä, enkä tehdä mitään muuta, ennen kuin olen tyytyväinen. Se on haitallista eniten itselleni, koska en pysty lepäämään välissä.

Inspiraatio

Olen viime aikoina tykännyt erityisesti sivustoista kuten OpenAI, Codecademy, Wealthsimple ja Spotify. Niiden typografia ja asettelu on vertaansa vailla. Joitakin elementtejä saatoin apinoida aika suoraankin, mutta hyvät kopioi ja parhaat varastaa ja niin edespäin.

Typografia

Olen äärettömän tarkka siitä, että teksti näyttää nätiltä. Kievit, Charter ja jopa rakastamani Circular saivat jäädä. Tilalle valikoitui ilmainen Vernon Adamsin suunnittelema Muli. Hyvän näköinen fontti, joka sopii kaikenkokoisiin tekstielementteihin.

Ominaisuudet

Säilytin edellisestä versiosta parhaat palat. Esimerkiksi tässä yksittäisessä artikkelinäkymässä on muuttunut ainoastaan fontit ja ajan tasalle päivitetty taustatekniikka. Myöskään arkistonäkymä ei ole paljon muuttunut.

Uudet ominaisuudet:

  • Päivitetty logo.
  • Kehittämäni pohjateeman Air-lightin uusin versio käyttöön.
  • Natiivi CSS Grid Jeetin tilalle.
  • Vue.js:llä toimiva ”Lataa lisää” -toiminnallisuus etusivulla.
  • Swup.js:llä toteutettu Single Page App -tyyppinen sivunvaihto.
  • Vähemmän jQuerya, enemmän modernia JavaScriptiä kuten ES6:sta.
  • Hampurilaisvalikko on back! Mobiilissa vie vähemmän tilaa ja näyttää kivemmalta.
  • Nopeus! Kasvoi sellaiset 90% aiemmasta. Google PageSpeed -pisteet, 100 desktopissa, 99 mobiilissa.
  • Reaaliaikainen haku.

Kolmessa vuodessa ei hirveästi ole vielä vanhentunut, edelleen on SCSS tyyleihin ja SVG vektorigrafiikkaan käytössä. Gulpin rinnalle on tullut Webpack modernin JavaScriptin pyörittelyä varten.

Täysi Gutenberg-tuki

WordPressin uusi sisältöeditori Gutenberg on jokaisen bloggarin unelma, sillä se minimalistisuudessaan mahdollistaa täysin häiriöttömän ja luonnollisen tavan tuottaa sisältöä. Rollemaan muokkausnäkymä näyttää täysin samalta kuin artikkelinäkymäkin, joten tekstiä on mukava kirjoittaa kun näkee kuvineen päivineen suoraan miltä teksti tulee näyttämään. Samoin upotukset YouTubesta, Twitteristä ja muualta Internetistä tulevat näkyviin heittämälä ilman kikkailua.

Rollemaan tekstin muokkausnäkymä näyttää siltä miltä pitääkin.

Palvelin

Palvelin on edelleen Dudella, varustettu uusimmalla ngx-pagespeedillä, Redis-välimuistilla ja nopeimmilla ja tietoturvallisimmilla kilkkeillä. Tässä suhteessa mitään ei ole radikaalisti muuttunut.

Sisältö

Pyrin uudistuksen myötä bloggailemaan vähän tiuhempaan tahtiin. Etusivulta poistin näkyvistä nostamani yksittäiset artikkelit sekä satunnaiset artikkelit. Ehkä laitan jomman kumman vielä takaisin. Nostona toimii jatkossa yksi iso ajankohtainen artikkeli.

Avoin lähdekoodi

Kuten aiemmat kaksi, myös Minimalist Madness on julkaistu GitHubissa, jotta pääset tutkailemaan miten tämä kaikki on tehty. Lisensoin teeman kuitenkin niin, että sitä ei avoimesti kannata käyttää, sillä sisältää paljon kovakoodattua kamaa, jotka toimivat vain Rollemaassa. Kysy, jos haluat hyödyntää jotain palasta jossakin.

Loppusanat

Toivottavasti pidät uudesta sivustostani! Pistä ihmeessä palautetta alle tai Twitteriin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä