Ponnahdusilmoitukset irssiin

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Lukijalle tiedoksi: hilight (”hailait”) tarkoittaa sitä kun nimimerkkiäsi huudetaan irc-keskusteluissa, tai sitä kun saat ilmoituksen kyseisestä tapahtumasta. Irkkaajat tietävät enemmän tai vähemmän mIRC-ohjelmasta tutuksi tulleet ponnahdusikkuna-hailaitit. Ne ovat kivoja, mutta valitettavasti niitä ei ole linuxin tekstipohjaisessa irc-clientissä, irssissä. Tämän oppaan avulla saat nuo ponnahdusilmoitukset myös irssiin – tietenkin jos siis käytät linuxia. Tämä ei toimi Windowsilla puttyn yhteydessä, ellet ole jollain kumman ilveellä onnistunut kääntämään libnotifya windowsille. Ponnahdusilmoitus näyttää Linux Mintillä tältä:

Tämä kikka vaatii sen että sinulla on ssh:n automaattinen kirjautuminen käytössä, eli sen että komento ssh -l käyttäjä palvelin tai ssh käyttäjä@palvelin ei kysy salasanaa, vaan kirjautuu suoraan sisään. Jos sinulla ei ole tätä käytössä, tee seuraavat vaiheet (-i vipu on vaihtoehtoinen ja sen voi halutessaan ottaa pois jolloin tilalla näkyy systeemin oletusikoni):

  1. Luo paikallinen RSA-avain komennolla ssh-keygen -t rsa. Sinulta kysytään salasanaa, älä laita mitään, paina enter ja vielä toisen kerran enter.
  2. Kopioi avain palvelimelle johon yrität kirjautua. Kirjoita komento scp ~/.ssh/id_rsa.pub käyttäjätunnus@palvelin:~/.ssh/authorized_keys. Jos .ssh -kansiota ei ole palvelimellasi luotuna, luo se kirjautumalla ensin sisään ja kirjoittamalla komento mkdir ~/.ssh.

Nyt sinun pitäisi voida kirjautua automaattisesti sisään. Lataa irssiisi fnotify -niminen scripti. Scriptin saat sen omilta sivuilta, mutta jos sitä ei jostain syystä löydy, saat sen myös täältä rollemaasta.

Seuraavaksi luo kotikansioosi irssi_notify.sh -niminen (tai mikä vain haluamasi) tiedosto haluamallasi tekstieditorilla. Laita tiedostoon seuraava pätkä ja muokkaa lihavoidut tiedot omaksesi:

#!/bin/bash
ssh KÄYTTÄJÄTUNNUKSESI@PALVELIMESI ”: > .irssi/fnotify ; tail -f .irssi/fnotify ” |
sed -u ’s/[<@&]//g' | while read heading message; do /usr/bin/notify-send -u normal -i /home/käyttäjä/.icons/ikoniteema/polku/plaa/gtk-dialog-warning.png -t 30000 — ”${heading}” ”${message}”;
done

Seuraavaksi aja scripti painamalla ALT+F2 ja kirjoittamalla ./irssi_notify.sh (kuva yllä), tai vaikkapa suoraan komentoriviltä komennolla sh ~/irssi_notify.sh, tai vaikka luomalla skriptille käynnistimen. Nyt huomautuksen pitäisi ponnahtaa aina kun joku hailaittaa sinua. Huom! ponnahdus ei aina välttämättä ponnahda, mutta se saattaa johtua siitä että itse käytän välillä skriptiä samanaikaisesti kahdella koneella, jolloin irssi ehtii palvelimen läpi heittää vain toiselle koneelle. Toivottavasti pelaa! Onnea yritykseen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä