Peikosta tuli palvelin

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Laitoinpa sitten vihdoinkin pöytäkoneeni webserveriksi. Jotenkin on helpompaa näyttää kaverille kuvia tai jotain muuta, kun ei tarvitse lähettää niitä mihikään, vaan ne on valmiiksi omalla koneella. Koneeni julkinen osoite on peikko.homelinux.org. En uskaltanut laittaa kiinteää IP:tä, mutta en sitä oikeastaan tarvitsekaan. Kiintolevyni on täynnä tavaraa, mutta laitoin julkiseksi vain pienen osan siitä – luonnollisesti, enhän halua että kuka tahansa pääsee käsiksi yksityisiin tiedostoihini.

Index ja .htaccess toivottavasti blokkaavat tiedostolistauksen. En sitten tiedä kauanko kestää kun joku viisas krakkeri hajoittaa koko koneeni. Tuskin. Tietokoneeni nimi on siis Peikko. Peikko on noin kaksi vuotta vanha ja se toimii Intelin tuplaydinprosessorilla. Itse asiassa kirjoitin ostopäivänä koneen speksitkin ylös. Kahdessa vuodessa ehtii moni asia muuttua, nimittäin koneessani on nykyään 2 gigaa keskusmuistia, 1,25 teratavua kiintolevytilaa (3 sisäistä ja 1 ulkoinen), Creativen 5.1-kaiutinsetti, 3 näyttöä: Acer AL2216Ws 22″, Benq FP91G+ 19″ ja Samsung SyncMaster 710N robottikädellä leijutettuna ilmassa.

Tiedän myös nykyään tietokoneen sisällöstä paljon enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kasailinhan jopa työkseni hetken aikaa uusimpia koneitakin asiakkaille alusta loppuun itse. Peikko käyttää openSuse 11.0:aa ja apache2:sta (uusimmat myslit ja php:t tietysti). Muttapa juu, tällainen on oma Peikkoni. Kätevää.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Palvelin pähkinänkuoressa | Rollemaa.org

    […] aiemmin tuli jo mainittua, tein työasemastani serverin. Tänään päätin vähän vertailla oman palvelimen ja etäpalvelimen/webhotellin eroja, […]