Päätös uudesta siviilipalveluslaista

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Siviilipalvelusmiesten oikeuksia ja velvollisuuksia säätelevä uusi laki läpäisee eduskunnan siinä muodossa kuin hallitus esitti. Asia varmistui perjantaina, kun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai valmiiksi oman ehdotuksensa asiasta.

[…]

Siviilipalveluksen kesto lyhenee kolmestatoista kuukaudesta kahteentoista. Siviilipalvelus tulee mahdolliseksi myös kriisiaikana, mutta silloin tuohon palvelukseen pääsee vain todistamalla vakaumuksensa erityisen lautakunnan edessä. Näistä kahdesta asiasta syntyi työelämävaliokunnassa eniten erimielisyyttä.

Oppositiopuolueista sosiaalidemokraatit esittävät palveluksen kestoksi yhtätoista kuukautta ja vasemmistoliittolaiset kahdeksaa kuukautta.

Vasemmistoliitto haluaisi jättää vakaumuksen tutkinnan kriisiaikanakin kokonaan tekemättä. Sosiaalidemokraatit hyväksyvät tutkinnan mutta haluavat varmistaa, että tutkintalautakunnassa on mukana kirkkokuntien edustajia.

Hallitusrintamankin edustajia vakaumuksen tutkinta on huolestuttanut. Siksi valiokunta huomauttaa, että siviilipalvelukseen pyrkijän mahdollinen kyvyttömyys sanoin kuvata vakaumuksensa laatua ei saisi vaikuttaa lopputulokseen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Petri

    Höh. Höhhöh. Olisivat saaneet lyhentämisen sijaan laittaa vaikka puolet enemmän palveluspäiviä, niin olisi homman hoitamisessa ollut vähän haastetta ja kasvattanut sivarien henkilökohtaisella tasolla koettavaa sietokykyä. Onkos, Rolle, tämä lakiehdotus astuva voimahan heti vai joskus myöhemmin ja vaikuttaako tämä sinun palvelusaikaasi?

  2. rolle

    Tammikuun 1. päivä 2008 tulee voimaan, kuten alunperinkin oli suunnitelmassa (kuulin ensimmäisen lakiehdotuksen jo kesällä). Minulla oli semmoinen käsitys että ei koske nykyisiä sivareita, vaan niitä ketkä aloittavat lain voimassaolopäivän jälkeen.

    Joo olihan tuosta hieman huumorilla höytettyä juttua esim. tässä: ”puolustusministeri olisi valmis lyhentämään siviilipalveluksen jopa 23 kuukauteen.”