Narnian Tarinat – Velho ja Leijona

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 19 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 17-vuotias.

  • Genre: Fantasia/Seikkailu
  • Ohjaaja: Andrew Adamson
  • Pääosat: Tilda Swinton, James McAvory, Rupert Everett, Jim Broadbent, Ray Winstone, Dawn French, Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell
  • Kesto: 2h 23min
  • Katsottu: 23/12/2005

Pevensien sisarukset Lucy, Edmund, Susan ja Peter joutuvat professorisetänsä luokse sodan ajaksi. Lapset eivät tunnu keksivän millään tarpeeksi tekemistä, vaikka kartano on vanha ja iso. Pieni Lucy päättää kuitenkin leikkiä piilosta. Piiloa etsiessään Lucy löytää ullakolta huoneen, jonka päädyssä on iso lakanalla peitetty vaatekaappi. Vaatekaappi osoittautuu loistavaksi piilopaikaksi. Yrittäessään nojata seinään, Lucy huomaa että vaatekaappi pitääkin sisällään kokonaisen maailman. Ja millaisen maailman! Narniassa Lucy tapaa kiltin faunin nimeltä Tumnus. Takaisin palatessaan Lucy huomaa, että oikeassa maailmassa aika ei ole kulunut ollenkaan ja muut eivät usko häntä.

Sattuma ratkaisee ja rikkoessaan vahingossa kartanon ikkunan lapset menevät piiloon ankaraa sisäkköä. Sattumalta kaappiin joutuessaan lapset joutuvat Narniaan, jossa aikaa on kulunut monta päivää Lucyn viime käynnistä. Fauni Tumnus on pidätetty ihmisten kanssa veljeilystä Valkean Velhon toimesta, joka on pitänyt Narniaa sata vuotta itsellään ja loihtinut maailmaan ikuisen talven. Majavapari kertoo lapsille suuresta ennustuksesta, jonka mukaan neljä lasta, Narnian oikea kuningas; leijona Aslan ja armeijat yhdistävät voimansa ja vapauttavat Narnian Valkean Velhon pahuudesta. Ja eräänä päivänä neljä lasta istuu Cair Paravelin valtaistuimilla.

Kaikki ei kuitenkaan mene kuin pitäisi. Edmund on nimittäin vieraillut aikaisemminkin Narniassa seuratessaan Lucya vaatekaappiin ja joutunut Valkean Velhon houkuttelemaksi. Ja kaiken lisäksi Valkea Velho on kokoamassa joukkojaan ja aikoo hallita Narniaa vielä toiset sata vuotta.

Narnian tarinat perustuu C.S Lewiksen kirjoittamaan mestariteokseen. Tarina on oikea klassikko, minkä mielestäni jokaisen pitäisi kerran elämässään kokea. Kun viisi vuotta sitten luin Narnia- kirjat ja näin ensimmäisen Narnia elokuvan ajattelin heti että ”tästä tehdään varmasti tulevaisuudessa huippuhieno versio”. Nyt on valmis. Narnian Tarinat – Velho ja Leijona on täydellinen pakkaus.

Menin innoissani elokuviin. Minua jännitti, sillä tiesin että elokuva on hyvä, mutta minulla ei kuitenkaan ollut kovin suuria odotuksia. Näyttelijävalinnat olivat hyviä ja minua miellytti ajatus siitä että eläimet ovat oikeita puhuvia eläimiä, eivätkä isoja ihmisiä naamiaispuvuissa, kuten vanhassa versiossa. Ja kun lapsena luin kirjat ja katsoin vanhan elokuvan ja pidin koko tarinasta, erikoistehosteet tuntuivat loistavilta ja elokuvan nostalgisuus ja tunnelmallisuus sai joissakin kohdissa melkein itkettämään.

Jos nyt pitää jotakin kritisoida, niin elokuvan lapsisankaruus oli joissakin kohdissa hieman ärsyttävää ja ristiriitaista. Esimerkiksi alussa Peter vastusti sankariksi ryhtymistä ja kun sota syttyi, miehestä oli yht’äkkiä tullut hyvä soturi. Vaikka tarinan juonta oli kunnioitettu toteuttamalla elokuva samalla tavalla kuin kirjassa (pieniä juoni- tai pikemminkin tapahtumavaihdoksia lukuunottamatta), minua ärsytti kun joitakin kohtia oli jätetty pois. Esimerkiksi se kohta missä joulupukki on juuri tuonut lahjoja oravaperheelle ja Valkea Velho ajaa reellään, huomaa oravaperheen iloitsemassa, pysähtyy ja kysyy ”Mistä saitte nämä tavarat?” ja lopuksi muuttaa oravaperheen kiveksi. Joitakin muitakin hyviä kohtia oli jätetty pois. Ja joulupukin ilme oli myös aika karu, mutta hahmosta haluttiin kai tehdä vähän enemmän fantasiamainen. Parta sentään oli jätetty.

Hahmot olivat loistavia. Erityisesti pidin ihastuttavaa Lucya näyttelevästä kymmenvuotiaasta Georgie Henleystä ja hienoista sotureista, kuten minotaureista ja kentaureista. Elokuva oli narniamaisuudellaan ja nostalgisuudellaan kaunis ja ihastuttava kokonaisuus. Elokuvan tehosteita ja vaikutelmia voi vain ihailla. Kokonaisuutena ”Narnian Tarinat – Velho ja Leijona” on yksi hyvin uudistetuista fantasia-, seikkailuklassikoista ja uusittu elokuva on kaikessa hienoudessaan loistava. Tämä jokaisen pitäisi vähintään nähdä!

Rolle antaa elokuvalle neljä tähteä:

4/5

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä