Miten sinä käytät selaintasi?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Melkein välittömästi uuden ulkoasun julkaisun jälkeen sain mukavaa ja rakentavaa palautetta. Palaute oli juuri sellaista jota olin toivonutkin. Yksi monista palautteista koski uuden ulkoasun skaalautuvuutta. Nykyinen ulkoasu toimii samalla periaattella kuin vuoden 2006 ulkoasu, joka oli rakenteeltaan tämän tyyppinen, vasempaan laitaan sijoittuva.

Kyse on siis selaimen käyttötavasta, ei ulkoasullisesta virheestä, tai bugista. Itse olen aina tykännyt käyttää selainta ikkunassa. En näe järkeä siinä miksi selainta pitäisi käyttää fullscreenillä jos näyttö on yli 20 tuumaa, tai resoluutio yli 1024×768. Silloin sivulle tai sivuille jää aivan liikaa tyhjää tilaa melkein joka sivustolla. Itse teen muutenkin niin montaa asiaa tietokoneella, että on kätevämpää tarttua heti seuraavaan ikkunaan ilman että tarvitsee kahlata tehtäväpalkkia läpi. Tässä on kuva ”ongelmasta” joka ”kokoruutusurffaajilla” tulee vastaan:

Kuvankaappaus selaimesta jossa Rollemaan uusin ulkoasu

Tosiasiahan on se, että mitään ulkoasua ei ole suunniteltu suoraan kokoruudulla selattavaksi. Jos sivu kuitenkin skaalautuu koko ruudulle, tekstit venähtävät kilometrin mittaiseksi ja sellaista en ainakaan minä jaksa lukea. Jos sinulla on yli 22-tuuman näyttö (varsinkin laajakuva!), kokeile vaikka Facebookia tai Helsingin Sanomien www-sivuja koko ruudulla selattuna. Rollemaassa tästä ”ongelmasta” muistuttaa kokoruudulla näkyvä teksti ”Jos näet tämän, ikkunasi on liian suuri!”.

Rollemaankin voisi keskittää, mutta pidän tällä hetkellä tästä asettelusta enemmän. Jotenkin taas pistää sitten ärsyttämään kun ajattelee miten sivusto silloin näkyisi ”kokoruutusurffaajilla”: täysin keskitettynä niin että oikealla olevan tyhjän tilan sijasta tyhjä tila näkyisi ympärillä, jolloin headerin painopiste saattaisi näyttää hieman hölmöltä vasemmalla puolella.

Saa nähdä, ehkä keskitän, ehkä en. Tällä hetkellä kuitenkin ajattelen että omapa on häpeänne te ketkä kokoruutusurffausta harrastatte. Opetelkaa selaamaan pieninäyttöisemmällä koneella, läppärillä, tai ikkunoidussa selaimessa. Ottakaa kantaa ja kertokaa miten olette tottuneet selainta käyttämään ja miksi!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

24 kommenttia

 1. j-tek

  Itse useimmiten käytän selainta juuri tässä full-screen tilassa, 17″ läppärin laajakuvanäyttö on vielä kohtuullisen pieni, ettei tyhjää tilaa useimmilla sivuilla näy häiriöksi asti. Tietysti silloin kun kirjoitan artikkelia tai teen tutkielmaa jostain aiheesta, on tarpeen pienentää selainta ja nähdä se samalla kun kirjoittaa, mutta muuten selatessa muiden ikkunoiden näkyminen häiritsee enemmän kuin tyhjä tila. Minun tottumukseni, perusteluineen :D ja tottumiskysymyshän tämäkin ulkoasu on, rollemaa-liten keskitettyyn ja kapeaan olemukseen ehti jo tottua, tämä on uusi, tutustutaan.. over and out

 2. Petri

  Minäkin käytän kokoruututilassa ihan poikkeuksetta. Se on jäänyt tavaksi kun kerran on aika iso näyttö niin haluan nähdä nettisivut koko rahalla. :-) Tämä on oikein hieno ulkoasu, Rolle! Tässä on jotain vanhaa ja jotain uutta. Värimaailma on todella onnistunut.

  j-tekin mainitsemien artikkelien kirjoittaminen sujuu omalta osaltani Muistion avulla, jonka pidän aika pienenä, jotta muut ruudulla olevat asiat näkyvät taustalla mahdollisimman hyvin.

 3. Gocom

  Kuten periaatteessa kaikki muutkin ohjelmat, myös selain avautuu ikkunaan. Selaimen tavallisena leveytenä ruhtinaallinen 1600px. Ylipäätänsä kohtuu harva ohjelma siirtyy ikänä kokoruutuun, lukuunottamatta tietysti videoita ja satunnaisia pelejä. Yllättävästi myös videoeditorit ja PS menee ikkunassa. Käyttämäni ohjelmointikielen tyylin mukaisesti myös ko. ikkunat menevät pienemmässä koossa.

 4. Anonyymi

  Kiitoksia tästä bloggauksesta. Tosiaan, olen tottunut aina selaamaan full screeninä, joten ehkä siinä osasyy miksi asettelu jollain tapaa ”häiritsee”. Mutta j-tekin kanssa samoilla linjoilla. Ja tämä on varmastikin juuri vain tottumiskysymys. Nimenomaan tottuneena siihen vanhaan ja simppeliin. Graafisesti tämä ulkoasu on kyllä mieletön.

  Ulkoasuissahan on aina se ongelma, että ihmiset käyttävät eri resoluutioita/ikkunakokoja ja näin ulkoasun skaalautuvuus on ihan toista riippuen selaajasta.

 5. Lamppu

  No koneesta riippuen. Kotona 30″ näytössä on usein monta monta ikkunaa, ja joskus joku on vahingossa fullina :D Mutta yleinsä ikkunoina. Pienissä näytöissä on taas aina full.

 6. polo

  Ei oo ikänä fullina selain, ellei nyt ole jokin aivan erityinen tarve jostain syystä. Eikä oikeen muukaan ohjelma. Mäkkiläppärit tähän opetti, harmi vain, ettei tässä sovi nätisti vierekkäin selain ja terminaali, mutta 1600px leveälle ruudulle sopii jo aivan loistavasti vierekkäin nekin. Osittain limittäin ovat läppärilä, joten näkee osan terminaalista vaikka surffaileekin.
  Paras lukukokemus on, kun merkkejä tekstissä on se n. 80 yhdellä rivillä. Laskekaa huviksenne kirjoista, paljonko niitä riviä kohden on. 80 voi olla liikaakin.

 7. Monkee

  Fullscreen. Se on vain jäänyt tavaksi koska olen käyttänyt selainta aina kokoruudulla ja myös koska rolle.

 8. Jyri Väätäinen

  Käytän aina fullina ja tottumuksia on hankalaa muuttaa. Käytän 22-näyttöäni koko kuva-alan koko rahan edestä. :)

 9. rolle

  Jyri, Minusta näytön ”koko rahan edestä” käyttäminen tarkoittaa juuri päinvastaista. Selainta kokoruutuikkunalla käytettäessä melkein joka sivulle jää häiritsevästi hukkatilaa, kun pienemmällä ikkunalla ympärille mahtuu jotain helposti napattavaa, kuten itselläni komentorivit, conky (Linuxin pikatilastot), ehkä Widgettejä eli vimpaimia jos niitä käyttää (myös WIndows Vista/7:sta tutut), ja kaikkea muuta. Jos selain on kokoruudulla, nämä jäävät tylysti sen alle, ja päästäkseen niihin nopeasti käsiksi joutuisi pienentämään ikkuna tai kahlaamaan tehtäväpalkkia läpi. Tässä tämänhetkinen kuva työpöydästäni:

  Kuva työpöydästäni

  Mutta kukin tavallaan, ja makuasiahan tämäkin on. Mielestäni vain todellisuudessa kokoruutusurffaus varastaa surffauskokemukselta enemmän kuin antaa.

 10. o-p

  Käytän selainta lähinnä fullscreen-tilassa, ellen tee samalla jotakin muuta esim. kuvankäsittelyä. Arvioisin, että noin 60-70% ajasta selain on fullscreeninä. Sijoittelu riippuu todella paljon siitä, mitä koneella tekee. Jos tarkoitukseni on vain surffata pitkin netin ihmeellistä maailmaa, miksi en pitäisi selainta koko ruudun kokoisena. Eri nettisivut on suunniteltu eri tavoin, eikä selainikkunaa jaksa jatkuvasti suurennella ja pienennellä.

  Toisaalta esimerkiksi kuvia netistä selatessa esim. 1024px leveys on useissa tapauksissa täysin riittämätön niin esteettisen kokemuksen kuin käyttämukavuudenkin kannalta katsottuna. Tyhjä tila helpottaa ainakin itselläni sivun rakenteen hahmottamista, liian pieni ja täyteen ahdettu ikkuna ei ole hyvä.

  Selainikunan koko riippuu paljolti käyttäjästä ja siitä, mitä pitää itselleen sopivana tapana. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa jos minulta kysytään :)

 11. rolle

  o-p, Kiitos kommentistasi. Olet aivan oikeassa. Kyse on tottumuksesta ja makuasiasta. Rollemaakin näyttää ihan hyvältä kokoruudulla, vaikka oikealle jääkin reippaasti tilaa.

 12. joni

  ”Jos sinulla on yli 22-tuuman näyttö (varsinkin laajakuva!), kokeile vaikka Facebookia tai Helsingin Sanomien www-sivuja koko ruudulla selattuna. ”

  Molemmat tällä hetkellä auki ja näyttää 23″ full hoodee setillä varsin hyvältä. so what jos molemmilla puolilla ”palstaa” on tyhjää tilaa? Mieluummin jaan se määrän molemmin puolin kuin että se olisi rollemaan tapaan suurimmaksi osaksi oikealla puolella.

  Full screen ftw. Koska ei ole tarvetta katsella leffaa/irciä/selaita/notepadia ja pasianssia yhtäaikaa.

 13. rolle

  Mieluummin jaan se määrän molemmin puolin kuin että se olisi rollemaan tapaan suurimmaksi osaksi oikealla puolella.

  Totta, mutta eipähän tämä Rollemaakaan huonolta näytä, vaikka tyhjä tila onkin oikealla puolella molempien puolien sijaan.

  Full screen ftw. Koska ei ole tarvetta katsella leffaa/irciä/selaita/notepadia ja pasianssia yhtäaikaa.

  Hyvin perusteltu, ja tuolloinhan homma on pihvi. Itse multitaskaan jatkuvasti, ja olen tottunut selaamaan sivustoja optimaalisimmin näytön tilaa käyttäen.

 14. henrik

  Itse käytän kahta näyttöä, 24″ ja 22″. Pienempi näyttö hoitaa Ircin ja musiikin ja 1/3 näytöstä jää muulle satunnaiselle käytölle. Isompi näyttö hoitaa selaimen ja muut ovat taustalla ja niihin pääsee tarpeeksi helposti käsiksi työkalupalkin kautta, varskinkin kun työkalupalkki on venytetty kolmelle riville jolloin kaikki ovat selkeästi esillä.
  Selainta käytän fullscreeninä, koska minun tapanani on pitää useita välilehtiä auki ja niitä on helpompi selata kun ne ovat koko näytön leveydellä, ja kirjanmerkkipalkki on myös huomattavasti helmpompi käyttää kun paljon kirjanmerkkejä on nähtävillä.

  Pikainen vertailu rollemaa vs loput internetistä: Kovasti näyttäisi siltä että internetti olisi keskitetty keskelle ja pieni osa internettiä käyttää kaiken tilan selaimesta ja rollemaa ainoana kapinallisena on vasemmalla, mutta ei se väärin ole.

 15. rolle

  Kiitos kommentista henrik. Rollemaan nykyinen ulkoasu käyttää kyllä osittain kaiken tilan selaimesta, ainakin paljon paremmin kuin edellinen ulkoasu.

 16. illegalll

  Itsekin käytän selainta fullscreeninä. Kyse on täälläkin tottumuksesta. Ja minun on vaikea käsittää kokonaisuuksia jos selain on pieni. Ja kokonaisuuksien käsittäminen on minulle tärkeää.

 17. Levisz

  Omistan toistaiseksi vain tämän miniläppärin, jonka 10.6″ näytöllä on lähes pakko pitää selainta täysikokoisena auki. Isommalla näytöllä tuntuu jotenkin hölmöltä käyttää selainta fullscreeninä. Tilaa kuitenkin jää useimmilla sivuilla ruhtinaalisesti käyttämättä, joka itseäni ainakin häiritsee.

 18. Tuplakolumnikokeiluja Rollemaassa | Rollemaa.org

  […] Aiheesta käydään yhä keskustelua artikkelissa “Miten sinä käytät selaintasi?”. […]

 19. Emppu

  Tuo ”ikkunasi on liian iso”-varoitus muuten bugaa Firefoxilla (3.6.8): jos avaan Google Readerista linkin johonkin blogikirjoitukseen kun selain on koko näytön levyisenä (1440 px), niin sivulla ei näy mitään muuta kuin se ilmoitus, sekin ilman CSS:ää. Jos haluaa päästä katsomaan sivua, joutuu kaventamaan selainikkunaa ja sitten lataamaan sivun uudestaan.

 20. rolle

  Emppu, Kiva että sinustakin kuulee :-) kiitos paljon ilmoituksesta. Itse käytän Google Chromea, enkä siksi huomannut bugia. Tein nopean korjauksen, ja nyt ei pitäisi läväyttää. Aika hassua että minullakin tuo ilmeni ainoastaan silloin kun tuli Google Readerista.

 21. Facebook jakaa vääriä kirjaimia | Rollemaa.org

  […] kommentoimalla tätä artikkelia. Voi olla että olen jo ongelman saanut korjattua, jos kyseinen artikkeli on vain vielä Facebookin […]

 22. Kommentoija

  Pääsääntöisesti fullscreeni, kuten suurimmalla osalla muillakin. Jos omaa ison näytön, on tyhmää olla käyttämättä sen etuja. Useat käyttävät skaalausta(ctrl +), joten käytännössä nettiselaimen koko ei määrittele sisällön sijoittelua.

  On muutoinkin hieman vanhanaikainen ajattelutapa se, että selaimen kokoa muutettaisiin pienemmäksi jotta sivu täyttäisi selaimen. Näyttöjen koot suurenevat ja resoluutiot kasvavat, joten on hieman vanhanaikaista ehdottaa että selaimen koko muutettaisiin sivua vastaavaksi, kun parempi on skaalata sivut selaimen kokoa vastaavaksi mikäli käyttää suuria resoluutioita sillä nykyiset selaimet toimivat äärimmäisen hyvin tämän toiminnon kanssa. Kannattaa ennemmin siis opetella tekniikka joka tukee kehitystä, kuin jäädä kehityksen jalkoihin lukkiutuneilla mielipiteillään.

  Hyvää syksynjatkoa. :)

 23. rolle

  Jos yhtään luit perustelujani niin tietäisit että en käytä selainta ikkunassa pelkästään sen takia ettäkö sivut näyttäisivät paremmalta ja käyttäisivät tilaa paremmin, vaan myös sen takia että selaimen ulkopuolellekin mahtuu tavaraa johon voi tarttua helposti – Minä kun multitaskaan ja teen isolla näytöllä sataa asiaa yhtä aikaa. Selaimen pitäminen kokoruudulla peittää kaiken muun alleen, ja näin ollen hidastaa muiden asioiden tekemistä. Minulle tulee kokoruudulla sellainen olo kuin tukehtuisin ikkunan alle… koska niin tekevät kaikki muut ohjelmat mitä jää taustalle.

  Ison näytön etuja on (päinvastoin) nimenomaan se että pystyy kätevästi pitämään vaikka tuhat ohjelmaa ja ikkunaa auki samanaikaisesti, eikä ”törsäämällä” tilaa pitämällä vain yhtä ohjelmaa (tässä tapauksessa selainta) auki koko ruudulla. Zoomaus skaalaa jotkut sivut nätimmäksi, mutta ei säästä tilaa yhtään sen enempää… valitettavasti.

  Ikkunaselaaminen ei ole kehityksen jalkoihin jäämistä, vaan harjaantuneelle nörtille aivan päinvastaista; tietokone-elämää helpottava asia.

  Mutta tässä(kin) asiassa mielipiteet jakautuvat aika kivasti kahtia, enkä tietenkään sorsi ketään kokoruutusurffaajaa. Kunhan herättelen keskustelua aikaan :)

  Ja kuten olen sanonut, Rollemaa – ja muutkin sivut – näyttävät ihan nätiltä kokoruudulla, tilaa vaan menee ”hukkaan”. Jokaisen oma valinta miten selainta käyttää. Kaikista ymmärrettävintä kokoruutusurffaus on silloin kun ei tee yhtään mitään muuta, vain selaa nettisivuja, lukee uutisia, ym. Muuten se on täysin tilan ja ajan haaskausta.

 24. Vuoden viimeinen | Rollemaa.org

  […] Alkuvuodesta kirjoitin Rollemaahan todella harvoin, keskimäärin alle kymmenen kertaa kuussa. Sitten heinäkuussa päätin uudistaa koko paskan ja julkaisin uuden version Rollemaasta. Koitti päivä, jota olin odottanut pitkään, ja heti tämän jälkeen keskustelukin alkoi kukkimaan jälleen Rollemaan niityillä. Heti uuden ulkoasun julkaisemisen jälkeen puitiin kovasti aihetta “Miten sinä käytät selaintasi?”. […]