Kirjoittamisnopeus riippuu kirjoittamistyylistä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Minua on silloin tällöin kiinnostanut kuinka nopeasti osaan kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä. Joskus vielä kun kymmensormijärjestelmää opettelin, tutuksi tuli ohjelmisto nimeltä TypingMaster. Mutta koska ohjelma oli shareware, en voinut opetella loppuun asti. Myöhemmin tajusin että opetteleminenhan on ihan helppoa – ei siinä mitään opetusohjelmia tarvitse.

Miksi kymmensormijärjestelmä? Miksi ei? Eikö ole helpompaa kirjoittaa tarvitsematta katsoa näppäimistöä? Minun mielestäni ainakin. Kymmensormijärjestelmä nopeuttaa ja ehkäisee virheitä. Esteettömyys – kymmensormijärjestelmä on sokeille melkeinpä välttämätön sujuvaa kirjoittamista ajatellen.

Opetanpa tämän hyödyllisen taidon sinullekin, rakas lukijani. Siitä ei oikeasti ole muuta kuin hyötyä. Jokaisella sormella on omat kirjaimensa. Vasen käsi: Vasen etusormi: f, g, r, t, v, b, 4, 5, 6, Vasen keskisormi: d, e, c, 3, Vasen nimetön: s, w, x, 2, Vasen pikkusormi: a, z, q, 1.

Oikea käsi: Oikea etusormi: j, h, u, y, m, n, 7, Oikea keskisormi: k, i, 8, Oikea nimetön: l, o, 9, Oikea pikkusormi: ö, ä, å, p, 0. Peukalot tunnetusti näpyttävät aina välilyönnin. Wikipedia kertoo kymmensormijärjestelmällä kirjoittamisesta lisää. Kymmensormijärjestelmää en ehkä ihan täydellisesti osaa, mutta sen verran kuitenkin että kirjoittaminen sujuu nopeasti ja pienillä liikkeillä.

Palataanpa takaisin merkinnän pääaiheeseen, eli kirjoittamisnopeuteen. Olen tosiaan testannut TypingMasterin lisäksi TyperAa, sekä Jupstejuhosta bongaamaani 10-fast-fingersiä.

TyperA-tulokseni:

Your score: 540 keys per minute ~ 120 words per minute

10-fast-fingers-tulokseni:

You reached 428 points, so you achieved position 7 of 447 on the ranking list
You type 568 characters per minute

TypingMasterista sain aikoinaan jopa ”hämmästyttävän nopea” -tuloksia. Ihan tyytyväinen olen kirjoitusnopeuteeni, sillä pystyn kirjoittamaan ajatuksen virtaa sitä mukaa kun ajatuksia tulee. Samoin leffa-arvostelujeni salaisuus on se, että jokainen arvostelu on kirjoitettu viiden minuutin sisällä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

4 kommenttia

 1. Petri

  Testasin 10-fast-fingersiä ja siinä pullahti pojot 357 ja silläkin pääsi 47. sijalle. Naputtelin 434 merkkiä ja niistä tuli 58 sanaa. Kiehtova tulos, koska en ole aikaisemmin kai näitä mitannutkaan vaikka olen naputellut tietokoneen näppäimistöä ala-asteelta lähtien. Enkä käytä kymmensormijärjestelmää ainakaan ihan 100%:n oikeaoppisesti. :-)

 2. tms_

  Pitäisköhän munkin panostaa ja alkaa opettelemaan 10-sormiijärjestelmää…

  Oon vaan yleensä kattonut, että suurin osa niistä, jotka tätä käyttää, tekee ainakin kolme kertaa enemmän kirjoitusvirheitä kuin me normi ns. kolmisormijärjestelmän kannattajat. Ja vaikka kirjotus sujuukin joutusammin, se jatkuva backspace syö lopulta aikas tasoihin tai yleensä varmaan jopa alle. Kaipa tääkin on tällanen juttu, joka vaatisi vuosikausien harjoittelun… Vuosikausien aikana kyllä kirjottaa kolmellakin sormella aika paljon, vähemmällä vaivalla. Hmm. :D

 3. Torsti

  Oman enkkatuloksen kanssa Typerassa olen ihan sinut, vaikka kalpeneekin sinun tuloksesi rinnalla aika pahasti. No varmaan tämän oman kouluni kuningas olen silti ;) Puhdas kymmensormijärjestelmä ei tosiaankaan ole käytössä, mutta eiköhän se siitä vuosien aikana.

 4. Joonas

  Joo, ja sitten qwerty-näppishän on näppäinten asettelun kannalta aika kaukana ideaalista, jos halutaan kirjoittaa nopeasti. Onhan niitä kaikenlaisia muitakin järjestelmiä (vaikkapa dvorak), joissa on otettu jotain muutakin huomioon kuin kirjoituskoneen iskimien jumiutuminen.