Kela siirtää tulkkien välitystoiminnan Turkuun – miksi ihmeessä?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 11 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 25-vuotias.

Kela-logoKela tiedotti tämän kuun alussa suunnittelevansa keskittävänsä vammaisten tulkkauspalvelun Turkuun. Luulin artikkelia aprillipilaksi. Kuurosokean vaimoni perusoikeuksien kannalta homma saattaa olla huono juttu.

Olen aiemminkin vinkunut Kelasta, yleensä ihan syystä. Tulkkipalvelun siirryttyä kokonaan kunnilta Kelan vastuulle vuonna 2010 (tiedotustilaisuus, jossa itsekin olin paikalla) palvelu on joskus toiminut, joskus vähän nihkeämmin. Kuurosokea vaimoni ei ole aina saanut tulkkia, joka osaisi viittoa taktiilisti (kädestä käteen) tai toivomaansa tulkkia. Joskus tulkkikeskuksen tiedonkulussa on ollut ongelmia.

Kela puhuu koko ajan tulkkipalvelunsa ”kehittämisestä” ja ”uudistamisesta”, mutta vielä mitään merkittävää ei ole tapahtunut – ainakaan kunnolla positiiviseen suuntaan. Viittomakielen tulkkeja tarvitsevat ovat Suomessa melkoinen vähemmistö, joiden oikeus on saada mutkatonta palvelua. Jos tulkkipalvelu siirretään Turkuun, saattaa tulkkien välitys ja kommunikaatio asiakkaan välillä hankaloittua entisestään. Jo tulkkipalvelun kunnilta Kelalle siirto mielestäni hankaloitti asioita, kun mukaan tuli Kelan byrokratiahelvetti. Nyt hommaa siirretään vielä enemmän pois alueelliselta tasolta keskitetysti yhteen kaupunkiin, mikä vaikuttaisi siltä, että tulkkien välitys ja koko operointi menee uusiksi.

En voi olla olematta skeptinen asiasta, kun olen vierestä seurannut miten homma on toiminut, jos toiminut. Voin olla väärässäkin. Ehkä asiat vihdoin muuttuvat.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Jihuu

    Sun sivusi ylälaidassa on jotakin tekstiä että pöivitä edes IE-selain. Haloo, päivitä itse sivusi koodi niin, että se osaa lukea ihmisten selaimen! Mulla uusin. Piste.

  2. Rolle

    Kiitos kommentista! En ole käyttänyt IE:tä pitkään aikaan ja tuo koodinpätkä on luotu joskus 5 vuotta sitten. Itselläkin päivitetty IE10 ja tosiaan näkyi tuo ilmoitus. Koodi ei osannut arvioida versiota 9 ylöspäin. Homma korjattu ja nyt pitäisi tunnistaa vain IE version 6. Miksi kukaan ylipäätään käyttää IE:tä, oli versio mikä tahansa? Niin paljon parempiakin selaimia keksitty, esim. Google Chrome.

  3. Kannanotto Kelan viimeaikaisiin tulkkauspalveluongelmiin | Rollemaa.org

    […] aikoina Kelan tulkkipalvelu on mennyt aivan jumiin. Liekkö keskitetty jo Turkuun? Optimaalisimmillaan tulkkauspalvelu on toiminut melko jouheasti, mutta sen siirryttyä Kelalle se […]