Japanin tsunamista vielä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Perjantaina tapahtunut Japanin tsunami pysäytti jälleen maailman hetkeksi. Toisaalta, sosiaalisen median vilkastumisen ja mediamyllytyksen nähneenä pitäisi ehkä sanoa enemmänkin että vilkastutti. Itse en tähän mennessä ole sanallakaan kommentoinut tapahtunutta. Maailmassa tapahtuu koko ajan niin paljon pahaa, että luonnonkatastrofi jossakin tuolla kaukana ei jostain syystä aiheuttanut minussa kovin välitöntä reaktiota. Kuvia ja uutisia kuitenkin seuratessa alkaa pikkuhiljaa puskemaan epätodellinen, surullinen fiilis, vaikka eihän tällaisille mitään voi? Kuolemantapauksista ei kannata lukea liikaa, vaikka kuinka kiinnostaisi. Mielenkiintoisesti toteutettu ”ennen ja jälkeen tsunamin”-ilmakuvasetti ABC:lta erityisesti järkytti, sillä näyttää siltä että alueet on pyyhitty kartalta täysin pois. Epätodellinen fiilis kun katsoo noita kuvia.

Ehkä jopa yhtä paljon on käyty keskustelua aiheesta valtavirtamedia vs. sosiaalinen media, tiedotusvälineiden käyttäytyminen, ym. kuin itse katastrofista. Media töppäili moneen otteeseen, levitti väärää tietoa kun samalla esimerkiksi Twitterissä tiedot olivat hyvinkin paljon ajan tasalla. Jälleen huomaa sosiaalisen median, Internetin ja nettiyhteisöllisyyden voiman – tieto tulee ensimmäisenä. Twitteriä ja Facebookia käytettiin tapahtumahetkellä tehokkaasti esimerkiksi suomalaisten löytämiseen ja tietoa tuli ajoittain suoraan tapahtuma-alueelta.

Mutta väärää tietoa liikkui Twitterissäkin ja skeptisyydestäni ja mediakriittisyydestäni huolimatta moneen menin itsekin täysin halpaan. Esimerkiksi Pokémonin yksi luojista, Satoshi Tajiri ei ole kuollut tsunamissa, vaikka aihe oli yksi twiitatuimmista viikonloppuna. Kävi myös ilmi että myös japanilaisia oli pissitty silmään monessakin asiassa median osalta.


Kuva: EPA/All Over Press

Eniten ehkä perinteisessä uutisoinnissa ärsyttää se että suomalaisista paasataan koko ajan, esimerkiksi otsikoilla ”Suomalaiset kaaoksen keskellä”. Entäs ne miljoonat japanilaiset? Lopettakaa jo meistä turhista suomalaisista uutisointi. Tsunami ei tullut Suomeen.

Toinen uskomaton asia on ihmisten tyhmyys. En tiennyt suomalaisten olevan niin tyhmiä, että uskoisivat kaikkea mitä uutisissa sanotaan. Tai saati sitten sitä, että rupeisivat kuvittelemaan että maapallon vastakkaisella puolella tapahtunut tsunami ja ydinvoimalan onnettomuus toisi haitallista ydinsäteilyä Suomeen. Siksi haukoinkin henkeäni hämmästyksestä, kun luin tämän kaltaisia uutisia:

Suomalaiset ryntäsivät viikonloppuna ostamaan joditabletteja apteekeista, ja monen apteekin jodit onkin myyty loppuun. Esimerkiksi Heinolan keskusapteekki myi jodivarastonsa loppuun lauantaina.

Kivat lääkkeen kauppaajille, saavatpahan kerrankin vähän voittoa ja ylimääräistä rahaa taskuun. On kyllä uskomaton juttu, enkä oikein ymmärrä mistä touhu johtuu. Japanin tsunamin myötä tapahtuneiden ydinvoimaloiden päästöillä ei ole minkään maan eikä taivaan vaikutusta meihin suomalaisiin. Ja vaikka olisikin, joditabletit eivät suojaa ionisoivalta säteilyltä eivätkä muilta mahdollisessa onnettomuustilanteessa ympäristöön päässeiltä radioaktiivisilta aineilta. Ne suojaavat vain ja ainoastaan kilpirauhasta säteilyn aikana ilmassa olevalta radioaktiiviselta jodilta.

Kuva naapurin kirjoittamasta paperilapusta, jossa suomalainen ylireagoi

Toivon niin kovasti, että tämä ilmoitus on feikki

Oheisessa kuvassa samassa talossa asuva ”huolestunut naapuri” kehoittaa kanssa-asujia hankkimaan riittävästi jodia säteilyn varalle, riittävästi ruokaa ja vettä kotiin lukkiutumista varten, suojaamaan ikkunoiden mahdolliset välit ilmastointiteipillä, ym… ”on parempi olla hieman ylivarovainen, kuin liian optimisti”. On parempi ajatella vähän kriittisemmin ja olla fiksumpi, kuin tyhmä. Japanissa ei tapahtunut toista TÅ¡ernobylin ydinvoimalaonnettomuutta, vaan tsunami. Jos menit ostamaan jodia, kannattaa tsekata Iltalehden artikkeli ”Ostitko joditabletteja turhaan? Katso 10 faktaa!”.

Voitaisiin kaikki vaihteeksi keskittyä japanilaisten auttamiseen, eikä tyhmäilyyn ja dramatisointiin. Lähettäkää vaikka rahaa Japanissa touhuaville hyväntekeväisyys- ja avustusjärjestöille, perheille ym. Korkeampaan voimaan tai Jumalaan uskovat voivat kantaa kortensa kekoon rukoilemalla ja antamalla myötätuntonsa. Me loput voimme ottaa kantaa keskusteluun tai olla kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tee mitä teet, mutta älä osta niitä helvetin joditabletteja!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. mustikkasoppa

    Asiaa. En ymmärrä kans tota suomalaisten hysteriaa säteilyvaarasta ja joditabujen hamstraamisesta. Itse olen tietysti surullinen japanilaisten puolesta, toivon heille pikaista apua. Äitinä luonnollisesti järkyttää niiden pienten japanilaislasten kohtalo ja saavatko tarpeeksi apua ja tukea sekä turvaa.

  2. Petri

    On todella epätodennäköistä, että Japanin säteily liikkuisi tuulten mukana Suomeen asti. Tsernobyl oli lähempänä, joten sieltä tuli kasariluvulla tavaraa niskaan ja taitaa olla maaperässä sitä vieläkin.

  3. Pyhittääkö tarkoitus keinot? | Rollemaa.org

    […] siirtynyt vuosia sitten Twitteriin, josta saa ensikäden tietoa ihmisiltä suoraan. Esimerkiksi Japanin tsunamista sain tietää tunteja ennen kuin lehdet kirjoittelivat asiasta mitään. Paikan päällä oli […]