Iso ei korotetulle televisiomaksulle

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Yle nostaa kuulemma tv-maksua. Muistaakseni jonkun pykälän mukaan tv-maksua pitää maksaa jos on mahdollisuus television katselemiseen mitä kautta hyvänsä. Eli ei tarvitse edes omistaa töllötintä. Jos sinulla on tietokone, sinun täytyy maksaa tv-maksua, koska sinulla on mahdollisuus katsoa televisiota tv-virittimien tai -korttien kautta, tai nettipalveluiden kautta. Korjatkaa jos olen väärässä. Mielestäni koko maksu on täysin typerä keksintö.

TV commerciale - TV spazzatura
Creative Commons License photo credit: Funky64 (www.lucarossato.com)

Suomessa jälkiviisaana pyritään keräämään rahaa kaikesta. Ihan kuin verot eivät olisi jo valmiiksi korkeat. Minusta olisi ollut paljon parempi jos ei olisi ollut edes mahdollista katsoa telkkaria ilman ”katseluajan” ostamista. Eikö olisi paljon kätevämpää maksaa katselusta ja olla maksamatta siitä ettei katso? Jos ei olisi televisioverkkoja johon pääsisi käsiksi kuka tahansa miten tahansa, vaan olisi joku korttisysteemi tms, jolla ihmiset ostaisivat oikeuden katselemiseen.

Itse käytin miltei 18 vuotta katsomatta lainkaan televisiota. Meillä ei ollut kotona telkkaria ja hankin sellaisen vasta mentyäni naimisiin. Senkin lähinnä vain mediakäytössä tarvittavan ison ruudun takia, en niinkään tv-kanavien takia.

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tässä asiassa olen Petteri Järvisen kanssa samaa mieltä. Järvinen vertasi osuvasti Yleä Suomen Puolustusvoimiin:

YLE on kuin puolustusvoimat: mitään ei saisi muuttaa, vaikka maailma ympärillä mullistuu. Molemmat vaativat joka vuosi lisää rahaa ja vetoavat mielellään siihen, miten muualla maailmassa (ja pohjoismaissa) rahaa käytetään enemmän. Molempien toiminta nojaa doktriiniin, jota ei ole juuri päivitetty sotien jälkeen.

Itse en tv-maksua maksa, enkä tule maksamaan. Jos TV-maksu on vain keino turvata televisio-ohjelmien saatavuus jatkossakin, en halua että televisiotarjonta jatkuu. En kuitenkaan usko että homma riippuu minun panoksestani mitenkään.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

5 kommenttia

 1. vpv

  Pelkkä tietokoneen omistaminen ei vielä velvoita maksamaan tv-maksua. Tv-maksu pitää maksaa, jos tietokoneessa digi-tv-kortti tai vastaava, tai käyttää IPTV:tä.

  http://www.tv-maksu.fi/index/tietoa/ukk.html

  Olen toki samaa mieltä, että Tv-maksu on aikansa elänyt ratkaisu. Ylen kanavat voisi laittaa maksukortin taakse ja sitten he maksaisivat, jotka Yleä katsoisivat. Toki on ihan perusteltua sanoa, että tällöin tietty Ylen julkisen palvelun tehtävä vaarantuisi. Se olisi säilytettävissä esimerkiksi siten, että yhden Ylen tv-kanavan ja yhden radiokanavan rahoitus otettaisiin verotuksen kautta ja muut rahoitettaisiin maksukorttien myynnillä.

 2. Piparnakkeli

  Leffoja on kyllä mukavampaa katsella isolta ruudulta sohvalla istuen kuin läppäriltä, joten töllötin ei lähde tästä asunnosta minnekään. TV-luvalla taas en tee enää mitään, kun en tv-kanavia katselekaan.

  Jos sinulla on tietokone, sinun täytyy maksaa tv-maksua, koska sinulla on mahdollisuus katsoa televisiota tv-virittimien tai -korttien kautta, tai nettipalveluiden kautta. Korjatkaa jos olen väärässä.

  Tietääkseni (voin olla väärässä) tällä yritettiin perustella mediamaksua, mutta voi olla että sitä on yritetty soveltaa tähän antiikkiseen tv-maksuunkin.

 3. Jyri Väätäinen

  TV-maksu täytyy maksaa, jos pystyy vastaanottamaan mitä tahansa väylää pitkin televisio-ohjelmaa ja vaikkei katsoisikaan Yleisradion ohjelmaa. Siis, jos on nettiyhteys, pitää maksaa silti, koska on tämä Areena ja muut ilmaiset tv-palvelut… toki jokainen maksaa tai on maksamatta.

 4. rolle

  Jyri, Tuota juuri tarkoitin. Mistään ei tavallaan välttämättä näe että omistaa TV:n tai vastaanottimen, mutta maksu on silti maksettava.

 5. vpv

  Pelkän Areenan vuoksi ei tarvitse tv-maksua maksaa. Tuolla tv-maksu.fi:n UKK:ssa näytetään pidettävän kriteerinä sitä, että käyttää joko oikeaa IPTV:tä tai tvkaistan tapaisia palveluita, joista näkee kaikki pääkanavien ohjelmat, ja nettiyhteys on vähintään 8-megainen.