Ihmisten ihmemaailma

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Rollemaan haastattelustudiossa on tällä kertaa itse valtias, Roni ”Rolle” Laukkarinen. Tällä kertaa aiheena on pikaviestimistä vanhin, IRC ja erityisesti kanava nimeltä .

Iltaa parahin Rolle. Mikä sai sinut perustamaan -kanavan, tiistaina 8. huhtikuuta, vuonna 2008, kello 13:11:22?
– Olin jo pitkään miettinyt yleisen ja vapaan keskustelupaikan perustamista Internetiin. Halusin perustaa kanavan, sillä en ollut tyytyväinen yhteenkään valmiiseen kanavaan. IRC-kanavat ovat yleensä perustettu aina jotain tiettyä tarkoitusta varten, ainakin alunperin. Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikkapa , joka on suomalaisen Stam1na-nimisen metallibändin fanituskanava – ainakin alunperin. Tietenkin tällaisilla ”yhteisö”-kanavilla puhutaan 99% ajasta ihan muusta kuin itse kanavan aiheesta, mikä on sinänsä jännä juttu. Halusin kuitenkin, että kanava ei suoraan edusta mitään yleistä mielipidettä, eikä ole mikään kannatuskanava, vaan ihan yleinen ”pulina”kanava, jossa voisi höpistä mistä vain ja milloin vain.

Kun muutama aikaisemmin perustettu oma kanavani teki kuolemaa, päätimme yhdistää nämä pienet kanavat yhdeksi isoksi kanavaksi. Silloisen Rollewebin (=nykyinen Rollemaa) oma kanava oli yksi näistä kanavista. Myös kanavien #kesämaa, #soppanen, väki liittyi -kanavalle. Samalla oli kiistaa juttujen laadusta, joten päätimme perustaa kanavan jossa juttujen aiheita ei suoraan rajoitettaisi, vaan saisi puhua vapaasti mistä haluaa – järjen rajoissa tietenkin.

Painotat, että :lla pyritään hyvään henkeen. Onko kanavalla koskaan ollut riitoja?
Valitettavasti, sillä ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja joskus niistä syttyy vähän liiankin kiivaat keskustelut. Ihmiset ovat erilaisia, eikä kaikkia voi miellyttää. Kanavan yleisilmapiiri on kuitenkin aina ollut hyvä ja siihen pyritään jatkossakin. Jos elämää vakavammista asioista jutteleminen menee liian pitkälle ja riidan puolelle, kanavalla on hyvät järjestysmiehet jotka tietävät miten toimia. Häiritsevä käyttäytyminen ja toisen loukkaaminen johtaa potkuihin ja jatkuessaan pysyvään tai ajalliseen porttikieltoon. Oppien loukkaaminen tai opille vinoilu johtaa myös sanktiohin. Mutta kuten sanoin, yleisesti ottaen kanava on pysynyt rauhallisena. Kanavan säännöt kannattaa tarkistaa #pulina:n kotisivuilta.

on kasvanut suosituksi kanavaksi, sillä siellä irkkaa vakiona kuutisenkymmentä irkkaajaa joka päivä, joka vuorokaudenaikaan. Oliko menestys sinulle yllätys?
Todellakin! Irc-quotes.fi:stä löytyy muutama quote, jotka ovat vale-#pulinalta (IRCnetin samanniminen kanava) ja sitä kautta ihmiset ovat eksyneet meidän pulinalle, sillä quakenet tuntuu olevan nykyään suositumpi verkko irkkaamiseen. Myös puskaradio on toiminut hyvin ja kavereiden kaverit ja heidän kaverit ovat liittyneet kanavalle ja tykkäävät jutella siellä.

Valottaisitko vähän tietämättömille miksi ihmiset irkkaavat?
Irkkaaminen on kuin mesetystä, mutta niin että monta ihmistä on samassa keskustelussa yhtä aikaa paikalla. Jos olet käyttänyt meseä ja pidät siitä, niin pidät varmasti myös irkkaamisesta. Irkkaaminen on juttelua tietokoneen välityksellä, tekstin avulla. Erityisesti kuuroille ja sokeille irkkaaminen on usein helppo ja nopea tapa kommunikoida, sillä irkki on esteetön. Irkki on myös laajalti tuettu ja sitä on helppo käyttää muissakin laitteissa kuin tietokoneissa. Olen kuullut että sen saa jopa laskimeen. Irkkaus on myös koukuttavaa ja vaikkei uskoisi – hyvin sosiaalista.

Kiitos haastattelusta, parahin Rolle. Eipä sitten muuta kuin porukalla irkkaamaan! vieraile #pulina:n kotisivuilla. Liity #pulina:n Facebook-yhteisöön.

Haastattelijan identiteetti jääköön harmaaseen usvaan…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä