Eduskuntavaalit 2011 – valvojaisten jälkipuintia

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Suomessa kuohuu taas. Tietoliikenne takkuili vielä muutama tunti sitten kun iso osa suomalaisista käytti Internetiä samanaikaisesti seuratessaan vuoden 2011 eduskuntavaalien äänestystuloksia. Valvojaisia lähetti suorana MTV3 koko illan ajan. Keskustelu oli jälleen selvästi vilkkaampaa Twitterissä kuin Facebookissa. Kun seurasin Tweetdeckillä hashtagia #vaalit2011, viestejä tuli parhaimmillaan 10 sekunnissa. Keskustelu oli niin vilkasta että sitä ei reaaliajassa pystynyt seuraamaan mitenkään. Vielä valvojaisten aikaan keskimäärin viestejä tuli 1-4 sekunnissa.

Itseäni ei ole politiikka paljon kiinnostanut koskaan. Nykyään ”vanhempana ja viisaampana” se kiinnostaa kuitenkin sen verran, että tiedän missä mennään, vaikka edelleen tuntuu että minä yksilönä en pysty vaikuttamaan mihinkään mitenkään. Äänestämättä en ole kuitenkaan jättänyt. Viime kerralla änestin Wingdomin nokkamiestä Sami Aspia, joka oli ehdolla Kristillisdemokraattisessa puolueessa. Häntäkin siksi, koska KD on jotenkuten arvoihini ja ajatusmaailmaani sopiva ja hän on lahjakas muusikko ja loistava solisti. Eipä tuo tainnut päästä.

MTV3:n mylläkässä nähtiin pähkinänkuoressa piikitteleviä toimittajia, kansanedustajien, puhemiesten, ehdokkaiden ym. jankkausta ja turhaa ennenaikaista spekulointia äänestystuloksista. Pisti suorastaan ärsyttämään kaikki ne vänkäykset. Sanat ”rökäletappio” ja ”jytky” jäivät erityisesti mieleen. Samoin se kun toimittaja kehtasi kysyä Räsäseltä ”homoilta ei tainnut kannattaa?”, joka siihen vastasi asiallisesti että kyseinen homma ei kuulunut vaalikampanjaan. Asiatonta piruilua. Lähinnä ärsyttää kun Räsästä ei enää osata haastatella normaalisti missään tilanteessa, vaan aina pitää vetää nuo homojutut kuvioihin mukaan, oli tilanne mikä tahansa. Suomen media ei osaa enää muuta kuin vääntää torttua.

Vaalit 2011

Tänäkin vuonna oma päätöksentekoni ja äänestämiseni meni viime tinkaan. On äärimmäisen turhauttavaa pohtia itselle sopivaa ehdokasta kun jokainen puolue toistaa itseään ja on liian samankaltainen, ehdokkaissa on aina jotain pielessä ja tuntuu siltä että muulla ei ole loppujen lopuksi merkitystä kuin että käy antamassa äänensä jollekin. Kävin läpi Helsingin Sanomien vaalikoneen, Ulkopoliittisen Vaalikoneen, Ylen Vaalikoneen, Iltalehden Vaalikoneen, Turun Sanomien Vaalikoneen ja MTV3:n Vaalikoneen, jotka kaikki antoivat melko erilaisia tuloksia. Puolet vaalikoneista antoivat top5 sijalle persuja ja puolet kristillisdemokraatteja tai piraatteja. Harry Ruotsalainen piti monessakin tuloksessa kärkipaikkaa, mutta en oikein osaa samaistua tyyppiin ollenkaan. Persutäytteisestä listasta tuli melkein fiilis että vaalikoneita on peukaloitu.

Dorrit Näsi pomppi tuloksissa ja piti myös kärkipaikkaa, joten päätin äänestää häntä. Näsi on vasta 21-vuotias ja tuntui oudolta äänestää itseäni nuorempaa ihmistä. Toisaalta tuskinpa ikä mitään meinaa. On sääli, että googlettamalla Näsistä ei löydy paljon tietoa, mutta sen vähänkin tiedon pohjalta hän tuntuu olevan ajattelumaailmaltaan ja mielipiteiltään aika paljon samaa mieltä kanssani.

Hallinnon avoimuus on todella puutteellista, avoimen lähdenkoodit ohjelmistoja ei tueta millään tasolla (vaikka niillä voisi julkishallinnossa ja kouluissa säästää huomattavasti tietotekniikkakuluissa), poliisin resurssejä käytetään turhaan lataajien metsästämiseen ja jatkuvat yksityisyyden loukkaukset saivat minut suuttumaan. Biopatentit ovat täysin absurdeja, ei luontoa tai geenejä pidä pystyä patentoimaan.

Vaalit 2011

On muuten hauskaa, että en vaimoni kanssa jutellut kertaakaan ehdokkaista ja vasta äänestämisen jälkeen kysyin ketä mahtoi äänestää. Paljastin ensin oman ehdokkaani ja vaimoni yllättäen kertoi äänestäneensä samaa. Huomaa taas miten samanmielisiä olemme. Tietenkään Näsi ei eduskuntaan päässyt, mutta en niin olettanutkaan… harkitsin myös äänestäväni KD:n ehdokasta, kuten esimerkiksi Toimi Kankaanniemeä tai jopa JYPin (Jyväskylän jääkiekkojoukkueen) maalivahtia, Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimoa. Äänestin tietoisesti Perussuomalaisia vastaan.

Joitakin omia näkemyksiäni:

 • Pakollisesta asevelvollisuudesta luovuttava
 • Ydinvoima on OK, homman ympärillä pyörii liikaa hysteriaa. Ei onnettomuuksia noin vain tapahdu.
 • Maahanmuuttajat OK, mutta asia saisi pysyä ennallaan. Ei vähennetä, ei lisätä.
 • EU oli huono juttu alunperinkin. Markka takaisin!
 • Ei NATO:lle.
 • Tukien paperihelvetti historiaan ja perusturva kansalle! Työttömien kannustinloukuista päästävä eroon! Tukia leikkaavat tulorajat ja työnteon hyödyttömyyttä aiheuttava nykytilanne saatava kuriin!
 • Nuoriin panostettava.
 • Tietoliikenteen kehitystä tuettava, tietoyhteiskunta otettava paremmin huomioon.
 • Avointa lähdekoodia ja sen saavutuksia tuettava paremmin
 • Turhat hyvitysmaksut ja verot pois! (esim. ulkoiset kiintolevyt)
 • TV-lupamaksu poistettava! Ylelle vaikka mainoksia.
 • Yksityisyydensuojaa sekä sananvapautta parannettava.

Vaalit 2011

Tästä varmaan näkyy, että pari kohtaa menee persujen kanssa ristiin. Tuntee jotenkin oman pienuuden kun omaa puoluetta ei mainittu telkkarissa kertaakaan – tai sitten minulta meni jotain ohi. En tiedä ketään kaveria joka olisi äänestänyt persuja, enkä tainnut nähdä yhtäkään persumyönteistä kommenttia #vaalit2011-Twitter-virrassa. Siksi en oikein ymmärrä miten persut onnistuivat voittamaan ja kääntämään kansan puolelleen. Tai no, tarkemmin mietittynä ymmärrän, Suomessa on isänmaallista ja ”perussuomalaista” kansaa, jotka eivät käytä Twitteriä. Saa nähdä koittaako synkät ajat…

Soini kysyy Kataiselta: Mitä siellä hallituksessa pitäisi sitten oikein tehdä? Johon hän: Haha, vitustako mä tiedän.

Veikkaan toisaalta että tänäkin vuonna vaalisirkuksen laantuessa asiat pysyvät jotakuinkin samoina ja koko tämä ”muutan pois Suomesta” -itkuparkuraivo unohdetaan sen siliän tien. Ne on vain vaalit, ne ”vain” päättävät tämän maan asioista, mikä voisi mennä pieleen? Kaikki.

Eduskuntavaalit 2011

NOT.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

10 kommenttia

 1. Petri

  Niin sanottu suvaitsevaisto onkin ulkokultaista, tekopyhää porukkaa kun eivät kykene suvaitsemaan perussuomalaisten vaalivoittoa. Onneksi ne henkilöt, jotka nyt uhkaavat muuttaa pois Suomesta, ovat yhteiskunnan kannalta merkityksetöntä porukkaa, jonka poistuminen ei aiheuta mitään haittaa. Toisaalta ne henkilöt tuskin itse niitä matkalippuja pois maksavat, joten yhteiskunnan pitäisi tehdä se. Ja (kolmanneksi) toisaalta ”uhkaus” muuttaa pois tästä maasta ei tule toteutumaan kenenkään heidän kohdalla, koska missään muussa maassa tässä maailmassa ei saa niin hyvin ilmaista rahaa yhteiskunnalta kuin Suomessa. Harmin paikka, hamppuhipit. ;-)

 2. Jyri Väätäinen

  Kansa on antanut äänensä, turha on siitä kitistä. Vihreät on paras puolue.

 3. Rolle

  Jyrillekin tiedoksi, tämä bloggaus on lähinnä satiiri. Itse kannatan piraatteja.

 4. Miika

  Sinänsä jännää, että sosiaalisessa mediassa ei nyt nähdä niitä persujen puolustajia. Samalla kun gallubien ja persujen facebook-fanimäärän valossa näyttäisi siltä, että persujen kannattajat liikkuvat paljonkin netissä. Vaikuttaa siltä, että persujen vastustajien kärkäs hyökkäys aiheuttaa sen, ettei kukaan uskalla myöntää kannattavansa persuja tai muuten leimataan juntiksi. Mielestäni paljon juntinpaa on vastustaa demokratiaa nyt kun joka viides kansalainen mukamas äänesti väärin. Siitähän Suomen politiikassa on kysymys, että erilaiset kannat pääsevät kuuluviin ja saadaan keskustelua.. Hallitukseen tulee edelleenkin kokoomus ja sdp. Huvittavaa tämä pelko, että nyt on käsillä kansainvälisen Suomen loppu jne..

 5. Petri

  ”Hallitukseen tulee edelleenkin kokoomus ja sdp. Huvittavaa tämä pelko, että nyt on käsillä kansainvälisen Suomen loppu jne..”

  Niin, tuskin tämä maa sulkeutuneemmaksi muuttuu, koska perussuomalaisten tiellä on kaksi puoluetta, jotka jakavat tätä maata, varoja ja tulevaisuutta kenelle tahansa (kunhan ottaja vain ei ole suomalainen). Perussuomalaiset voi hidastaa typerimpien lakien ja päätösten ajamista läpi.

 6. Agakonna

  Muistakaa olla puhtaalla jytkyllä liikkeellä! :)
  http://www.youtube.com/watch?v=IT06siITu0Q
  (P.S Persujen ansiosta pääoma ja ulkomaiset yritykset kaikkoavat Suomesta ja Suomi eristäytyy muusta maailmasta ja Nokiaa ei voi enää koskaan sanoa suomalaiseksi)

 7. Loretta

  ”Muutan pois Suomesta” oli tulokseen pettyneiden ihmisten turhautunut kannanotto asiaan. Eli siis aivan eri asia kuin että ihmiset nyt oikeasti muuttaisivat pois Suomesta pelkästään tämän asian takia. Tietenkin asia on nyt nostettu paskalehtien otsikoihin ja kommentointi on ollut luokka ”ähähähä ituhipit, pakko lunastaa lupaus vai eikö kantti kestäkään?”. Että näin.

  Facebookin puolella olen muuten törmännyt useampaankin persujen äänestäjään. Väittelyä vaalituloksesta on näkynyt ainakin Vaalipettymys-yhteisössä ja muissa samankaltaisissa yhteisöissä. Eli kyllä niitä persujen äänestäjiä näyttäisi olevan jopa ihan oikeasti olemassa ;)

 8. Petri

  Vai vaalitulokseen turhautuneiden ihmisten kannanotto… Se taitaa olla sitä puhetta, jota perussuomalaiset eivät viljele. Perussuomalaisia äänestänyt kansa nimittäin on kyllästynyt siihen, kuinka sanotaan yhtä ja tehdään toista. ;-)

  Jos se Vaalipettymys-yhteisö on se Facebookissa oleva viharyhmä, olen tainnut törmätä siihen. Jätinkin siitä poliisille tutkintapyyntövinkin. Se ryhmä sisältää aineistoa, jonka perimmäisenä tavoitteena on kansankiihottaminen, rasismi ja ihmisviha. Myös perussuomalaisilla on ihmisoikeudet.

 9. Petri

  Edittiä: ”…kansankiihottaminen, rasistisen aineiston levittäminen ja vähemmistöön kohdistuvan ihmisvihan lietsominen.”

 10. Petri

  Suvaitsevaisto on osoittanut toistamiseen todellisen karvansa uhkaamalla leikata pään irti perussuomalaiselta kansanedustajalta ja hänen jokaiselta sisarukseltaan mikäli ko. kansanedustaja ei käy murhaamassa Jussi Halla-Ahoa toukokuun loppuun mennessä. Tsot, tsot, tsot.