Vanha kunnon DOS

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Toissa yönä näin unta jostain vanhasta DOS-pelistä, jonka nimeä en enää muistanut. Aamulla herätessäni päätin ensimmäisenä hakea DOS-emulaattorin ja kokeilla muutamia vanhoja pelejä. DOSBox-emulaattori toimi moitteettomasti ja kokeilin heti One Must Fall 2097 -klassikkoa, jossa taistellaan roboteilla. Otin matsia myös veljeni kanssa. Voi sitä riemua!

King Quest 5
Tänään päätin aloittaa taas King Quest -sarjan pelaamisen, minulla kun on jokainen aitona parilla CD:llä (myös uusin nro 7 (?) Mask Of Eternity löytyy, tosin se on tahkottu läpi jo vuosia sitten sillä se on paljon helpompi kuin vanhemmat). Viimeksi kun kokeilin dospelejen parhaimmistoa, en älynnyt käyttää koko emulaattoria, vaan yritin säätää DOS-pelit toimimaan Windows XP:ssä muilla vippaskonsteilla enkä saanut kaikkia pelejä toimimaan. Erityisesti King Quest 5:n toimimattomuus ärsytti. Pelasin ranskankielisellä versiolla aika pitkälle, mutta pelaaminen kaatui yhteen kohtaan josta en ymmärtänyt hölkäsen pöläystä. Ja kun lopetin ranskan opinnot kokonaan, ei enää huvittanut pelata. DOSBoxilla King Quest toimii kuitenkin moitteetta ja pääsin taas pelaamaan lempipeliäni.

Stoori: Eräänä kauniina päivänä paha velho Mordack loihtii kuningas Grahamin linnan kadoksiin. Samaan aikaan Graham on kävelyllä ja tapaa hyvän velhon Crispinin viisaan puhuvan pöllön Cedricin, joka kertoo asiasta. Cedric saattaa Grahamin velho-Crispinin luokse, jolta hän saa neuvoja Mordackia vastaan. Crispin antaa hänelle myös vanhan taikasauvansa ja palan valkoista käärmettä, joka antaa Grahamille kyvyn puhua eläinten kanssa. Sitten Graham aloittaa seikkailunsa ja kaikki on pelaajan käsissä.

Aion pelata pelin läpi ilman ohjeita. KQ 1-2 VGA:t olen mielestäni pelannut jo läpi. Pelaan ehkä myös 6-vuotissyntymäpäivälahjaksi saamani Rolling Ronnyn taas alusta loppuun, jos löydän nelosdisketin (A-C tallella, D puuttuu).

Battle Chess
Sakki on yleisesti ottaen melko tylsä peli ilman kunnon vastustajaa, mutta Battle Chessistä olen tykännyt aina! Peli on tehty vuonna jolloin synnyin (1988) ja se jaksaa vieläkin miellyttää. En löytänyt omista enkä isän arkistoista kyseistä peliä, mutta löysin sen aidon demoversion äänillä (PC-sounds) JA mahtavan windows-version, jossa ei toimi äänet. Noh, äänet olivat aika karmeaa kirskuntaa (haarniskakävely PC-soundeilla, humm, sulje korvasi).

Peli on siitä mahtava, että se sisältää animaatioita. Sitä vaan jotenkin jaksaa pelata, sillä on hauskannäköistä katseltavaa kun vastustajan nappulaa syödessä nappulat käyvät taisteluun toisiaan vastaan. Windows-versiossa voi valita tietokonevastustajan tason ja muita jippoja, mitä vanhassa versiossa ei välttämättä saanut. Pelin voi myös tallentaa. Nämä uudet ominaisuudet eivät kyllä kunnioita vanhaa peliä, mutta kun alkuperäistä ei löytynyt… pakko tyytyä.

Kirjotain tulevaisuudessakin lisää samasta aiheesta.

Löysin muutamia hyviä DOSpelisivustoja:

Pidemmittä puheitta pelaamaan…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Miika

    King’s Questit on kyllä legendaarisia. Harmi, ettei sellaisia pelejä enää tehdä. Itellänikin on KQ6:n boxi ihan aitona ja alkuperäisenä tuolla hyllyssä :)

  2. Kaltsu

    OMF ja battle chest, ah ne oli aikoinaan niin makeita, tuli mätettyä tuntikaupalla isoveikan kanssa :D

    Taidanpa hetimiten itsekin asennella ko. helmet koneelle ^^