Depressiokohtauksia

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 18 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 18-vuotias.

Tänään masennuin ilman mitään järkeenkäypää syytä. Viikonloppu oli puolillaan, olin juuri tullut kitaratunneilta, kävin juomassa litran CocaColan Juhanilla ja kaikki oli muuten hyvin. Ei, masennus ei johdu synkästä musiikista jota kuuntelen, eikä elämäntavoistani, eikä ystävien puutteesta. Ei. Mietin mahdollisia syitä pahaan olooni. Koulu ei mene erityisen hyvin, mutta ei myöskään erityisen huonosti. Keskiarvoni taisi olla pyöreästi 7.5. Onhan se laskussa, kun perjantain matematiikan testinkin alisuoriuduin rajusti.

…ilmeisestikin olen kärsinyt ja kärsin edelleen jonkin asteisesta synnytysmasennuksesta.
Google

Itselläni masenuksen syitä ovat:

  • Olen täysin jumissa opintojeni kanssa (opiskellut monta vuotta, enkä mitään saa aikaiseksi)
  • Ajoittainen yksinäisyys
  • Heikko itsetunto (tunnen itseni mm.rumaksi, epäonnistuneeksi luuseriksi..)
  • Vuosia sitten lähteminen uskonnollisesta yhteisöstä (lapsuus ja nuoruus uskonnollisessa ilmapiirissä, pois -> yksinäisyys ja tunne ettei kuulu mihinkään)
Harmi vaan, masennukselle ei suinkaan aina löydy syytä. Vaikka ihmiset ovat vankasti sitä mieltä, että syy on oltava. Viimeisin tietellinen näyttö viittaa siihen että masennukseen sairastumisen riskiin vaikuttaa sekä geneettinen alttius että nuoruuden vastoinkäymiset. On myös hyvin tavallista että mitään syytä ei löydy.
-Psykiatri
Usein masennuksen käynnistää yksilöä uhkaava vaara, joka laukaisee ahdistuksen. Kuukautisia edeltävä masennus (Premenstrual dysphoric disorder, PMD tai PMDD) on PMS-oireyhtymän vaikea muoto, joka vaivaa noin viittä prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista.
-tohtori
Masennuksen syitä on hyvin monia ja sen syntymiseen vaikuttavat tekijät voivat olla elimellisiä (esim. hormonitoiminta, perinnöllisyys) tai henkisiä (esim. kielteinen elämäntapahtuma, pitkäaikaiset ahdistuneisuushäiriöt). Yksi syy voi olla vuodenaika ja joskus voi käydä niinkin, ettei masennukseen löydy mitään selkeää syytä.
Tupakoinnin lopettamisen aiheuttaman masennuksen syitä ei tunneta…
-nicotinell
Yleisin syy masennukseen on reaktio johonkin menneisyyden tai nykyhetken tuskalliseen tapahtumaan. Toisinaan taas masennukseen ei löydy mitään psykologista tai hengellistä syytä vaan masennus on joko osittain tai kokonaan lääketieteellinen. Depressio on jaettu kahteen päätyyppiin sen mukaan, mikä on syynä depressioon sairastumiselle.
-Lawson, 1990

Enempää en jaksanut etsiä. Nyt pitää vaan etsiä oman masennuskseni syitä. Ehkä opiskelu, ehkä perhe-elämä, ehkä musiikki (ehkä ei), ehkä haluan olla joku muu. Välillä en ole sinut itseni kanssa. Tälle ei vain voi mitään. Olen yhä Juhanilla (joka nukkuu). Yöbusseja menee 1:40 ja 2:40. Bussikortin eräpäivä oli eilen. Asiat eivät voi olla huonommin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä