Lääketieteellisiä ihmeitä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Olen kiinnostunut jonkin verran lääketieteestä, erityisesti kuuloon ja näköön kohdistuvasta lääketieteestä ja sen kehityksestä, vaimoni sairauden myötä. Pari viikkoa sitten Iltalehti uutisoi silmään istutetusta teleskoopista. Nykylääketiede on pitkälle kehittynyttä ja kehittyy koko ajan. Nykyään kuulovammaisten kuuloa ja näkövammaisten näköä voidaan parantaa implanttien avulla. Aika uskomattoman hienoa.

Viimeksi muistaakseni mainitsin Akuutin vuosien takaisen artikkelin näköimplantista. Tuosta on kehitytty jo paljon. Kuulemma vuoteen 2010 mennessä saadaan jo siedettävä keinonäkö kehitettyä. Fighting Blindness -korporaation tavoitteena on keinonäkö sokeille ja näkövammaisille vuoteen 2020 mennessä (”The right to sight”). Kyseisiltä sivuilta löytyy myös tietoa näköimplantin toiminnasta ja kohderyhmästä. On hienoa kuvitella että vaimoni sairastamaan Usherin syndroomaan, eli Retinis Pigmentosaan (etenevä verkkokalvorappeutuma) voi tulevaisuudessa olla parannuskeino, vaikka tällä hetkellä sairauden status on parantumaton.

Implantteja on erilaisia. On myös kehitetty käytännössä jo bionisia silmiä, joilla näköä saataisiin palautettua. Tulee mieleen Robocopit ja Terminaattorit, mutta nykypäivänä se alkaa olla mahdollista. Tässä linkissä lisää asiaa keinotekoisista silmistä. Tässä vielä lisää.

Sanotaan, että kaikki mitä tieteiselokuviin on keksitty, tulee joskus tapahtumaan oikeassa elämässä. Tarkoitan siis robotteja, laitteita, ajoneuvoja… sillä onhan suurin osa jo klassikkoscifielokuvien asioista nykypäivää. Esimerkiksi ennen autojen keksimistä autot olivat fiktiota, nykyään ne ovat arkipäivää. Kaikki on suhteellista. On mukava ajatella että sokeuden ei tarvitse olla pysyvää. Toivoa on.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Petri

    Aiheeseen liittyvää luettavaa on myös Viihdeuutinen.netin foorumilla julkaistu pienimuotoinen juttu silmään istutetusta hampaasta. Jo monia vuosia sitten lueskelin jostain tutkimuksesta, jossa ihmisen silmään oli istutettu kamera, joka oli kytketty aivoihin kiinni. Tuolloin vuosikausia sitten se kamera oli hyvin alkeellinen, mutta antoi ihmiselle mahdollisuuden erottaa valon ja pimeyden. Tieteellisten ja teknologisten läpimurtojen osalta elämme hyvin jänniä aikoja.

  2. rolle

    Petri: Kyllä, ja aika uskomaton juttu tuokin. Kiitos kommentista.

  3. Sokeat saavat näkönsä | Rollemaa.org

    […] mahdollisuus nähdä ja kuulla kunnolla. Viimeksi kirjoitin aiheesta reilu vuosi sitten otsikolla “Lääketieteellisiä ihmeitä”. 2007 oli tiedossa jo verkkokalvoimplanttikokeiluja. Tekstissäni viittasin myös kesällä 2009 […]