Älykello Fitbit Blaze aktiivisuuden ja juoksun mittaamiseen

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.

Aloitettuani juoksemisen aloin haaveilemaan saman tien älykellosta. Kelloja en ole juuri välittänyt pitää koskaan aikuisiällä, vaikka nuorempana omistinkin pari hyvän näköistä analogista kelloa. Juokseminen tuo kuitenkin kellolle tarkoituksen, sillä siitä on kätevä seurata kulunutta aikaa ja matkaa, mutta etenkin vallitsevaa sykettä.

Joitakin aktiivisuusrannekkeita saattaa saada halvallakin, esimerkiksi Razerilta löytyy ihan muutamalla kympillä. Kunnon kellojen hinnat lähtevät kuitenkin parista sadasta, jos haluaa sykemittari- ja GPS-toimintoja. Garmin ja Polar ovat Fitbitin lisäksi suosittuja vaihtoehtoja, mutta minua on aina kiinnostanut jenkkiläinen jättiyritys Fitbit ihan vain sen muotoilun takia. Fitbit on yrityksenä melko iso ja kasvanut, knoppitietona sanottakoon, että yhtiö on ostanut osaksi itseään myös Pebblen ja Vector Watchin.

Olen käyttänyt Fitbit Blazea 24/7 nyt melkein pari vuotta. Ainoa varsinainen ”miinus” saattaa joillekin olla se, että kellossa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää vaan se tukeutuu älykelloon, eli on Bluetooth-yhteydessä reittiä nauhoitettaessa. Minua tämä ei haittaa, sillä käytän juostessa puhelinta muutenkin esimerkiksi musiikin kuunteluun ja lenkkien tallentamiseen ja jakamiseen Strava-sovelluksen avulla.

Päivittyy tiuhaan

Fitbitiin tulee kivasti päivityksiä, tiheimmillään jopa kerran viikossa. Esimerkiksi kellojen design-vaihtoehtoja oli kellon saadessani neljä, nyt niitä on jo kymmenen. Olen erittäin tyytyväinen ja yllättynyt päivitysväliin, erittäin iso plussa että kello kehittyy.

Ilmoitukset

Alunperin ilmoituksiin ei saanut muuta kuin tekstiviestit, puhelut ja tapahtumat, mutta nykyään pystyy päättämään itse, jos haluaa vaikka pelkät Twitter-mentionit kelloonsa. Itse en ilmoituksia käytä edes puhelimessa, joten en aktivoinut niitä kelloonikaan.

Hyvännäköinen ulkoa ja sisältä

Tykkään Fitbit Blazen ulkonäöstä, se on kädessä mukavan näköinen, vaikka näyttö onkin iso. Jos on pätäkkää, Fitbitin sivuilta voi ostaa vaikka metallisen ketjun halutessaan. Myös softa on hyvin suunniteltu ja moneen älykelloon verrattuna tyylikäs designiltään.

https://www.instagram.com/p/BQSNu16AOpq/?taken-by=rolle_

Testasin nailonranneketta (kuva yllä), mutta se hierti, joten ei jäänyt pysyvään käyttöön.

Softapuoli

Kuten mainitsin, kellon ulkonäkö on viimeistelty, mutta niin on myös Android-applikaatio sekä web-sovellus. Asioiden selaaminen on harvinaisen selkeää ja tyylikästä.

Mitäs tämä mittaa?

Fitbit Blaze mittaa:

 • Sykettä
 • Unta (määrä ja laatu)
 • Treenejä (kävely, juokseminen, pyöräily, kuntoilu, rappuset, intervallit, asetuksista saa lisää päälle)
 • Välimatkoja (kilometrit)
 • Askeleita
 • Kulutettuja kaloreita
 • Kerroksia
 • Vedenjuontia
 • Rasvaprosenttia
 • Painoa
 • Syöntiä

Mitatuista asioista manuaalisia ovat tietysti paino, syönti ja juonti, en ole jaksanut niitä päivitellä reaaliajassa.

Unta en kellolla mittaa, koska se painaa rannetta yöllä. Olen nimittäin tottunut nukkumaan ranne tyynyn alla. Otan kellon yöksi pois, ja vaikka Fitbit-integraatiota ei ole olemassa Sleep as Androidille, synccaan koneen fitbit-googlefit-cronjobin kautta datan Google Fitiin, josta Sleep as Android synccaa unimäärät Fitbitiin.

Integraatiot

Fitbitin saa kätevästi integroitua kolmannen osapuolen palveluihin. Juostessa käytän Stravaa jonka saa linkattua Fitbitiin käyttämällä Android-sovellusta.

Tietosuoja

Fitbitin myötä olen varmasti myynyt sieluni taas yhdelle amerikkalaiselle korporaatiolle, mutta kello on superhyödyllinen. Pitäisi kai kuunnella enemmän Snowdeniä.

Plussat ja miinukset

Tyylikäs
Kohtuuhintainen (kirjoittamisehetkellä ovh 170 &euro)
Paljon ominaisuuksia
Mukava kädessä
Kustomoitavissa
Paljon integraatioita
Päivittyy tiuhaan

Con: Ei sisäänrakennettua GPS:ää (ei tosin ongelma älypuhelimen käyttäjille, käyttää puhelimen GPS:ää)
Con: Painaa rannetta ikävästi nukkuessa melko ison kellokappaleen takia
Con: Akku kuluu loppuun muutamassa päivässä, saa olla usein lataamassa

Loppusanat

Tämä kirjoitus on pitänyt julkaista jo pitkään, mutta en ole kehdannut, koska hävettää se että en ole käynyt lenkillä tarpeeksi. Talvikamat on vieläkin ostamatta. Kello on kuitenkin päivittäisen terveyden (ja sen laiminlyönnin) seuraamiseen todella kätevä, enkä enää osaa olla ilman. Kellon näyttö menee päälle automaattisesti kun ranteen nostaa ylös kelloa katsoakseen, eli Blaze mimikoi hienosti oikeaa kelloa.

Vaikka Fitbit Blaze on jo jokseekin vanha (useamman vuoden ollut markkinoilla) se tuntuu silti uudelta. Tämä on harvinaista nykyään, mutta kertoo hyvästä tuotteesta. Sain tuotteen Fitbitiltä ja olen ollut kyllä supertyytyväinen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

 1. Soothe

  Kiitti hyvästä kirjoituksesta Rolle! Tuli hankittua samanlaiset Blazet vaimolle ja itselleni tämän myötä ja tykkään kyllä tästä valinnasta. :)

 2. Rolle

  Eipä mittään! Mulla meni 2 vuoden käyttöiän jälkeen (juuri takuun päättymisen jälkeen tietenkin) akku niin huonoon kuntoon, että ei pitänyt enää varausta. Tilasin uusimman mallin, Fitbit iOnicin, joka on vielä tuloillaan.

 3. Soothe

  Valitettavaa mutta ihan ymmärrettävää kyllä. Akusta tulee monasti se heikoin lenkki ajan myötä tänä päivänä ja etenkin tässä kellossa, jossa päivittäinen käyttöprosentti on huipussaan. Toivotaan, että nääkin kestää nyt 2v kun ostettiin poistuvana mallina Verkkiksen outletista pilkkahintaan.

  Toivottavasti teidän perheellä on kaikki hyvin ja yritän päästä kulmillenne moikkaamaan taas joku päivä! Terkkuja ^^