Mikä lokikirja?

Rollemaan kapteenin lokikirja on Rollen kevyt päiväkirja ja päivittäinen kirjoitushaaste. Tavoitteena on kehittää mielenterveyttä, kirjoittamisharrastusta ja madaltaa kynnystä itseilmaisuun.

Lomatekemistä

Olen tylsä ihminen näin lomalla, joten annetaan tekoälyn kertoa lomatekemisistä.

”Lomalla kannattaa ehdottomasti nauttia rentouttavista ja vähemmän kuormittavista aktiviteeteista.” – no shit, Sherlock.

Pistetään robotin vastaukset listaan ja reagoidaan niihin.

Lue hyvä kirja: Ota aikaa lukemiselle ja uppoudu mielenkiintoisen kirjan maailmaan.

Luen joka päivä. Tällä hetkellä keskimäärin noin puoli tuntia päivässä. GoodReads-profiilini on auttamatta jäljessä, kun tiheimmillään luen kirjan pari viikossa. En jaksa kaikkea listata sinne heti lukemisen jälkeen, vaan laitan myöhemmin kerralla yhdessä pompsissa ylös. Paikallisesti kirjojen eteneminen tallentuu aivan mahtavaan Turn-appikseen.

Kirjat, joiden kannen olen viimeksi sulkenut:

  • Johann Hari – Kadonnut keskittymiskyky
  • Peter Attia – Outlive
  • Tiina Holmgerg-Kalenius – Elämää koulukiusaamisen jälkeen
  • Sanna Aulankoski, Maaret Lundahl – Voimat takaisin
  • Richard Shepherd – Epäluonnolliset syyt: Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat
  • Chris Bailey – The Productivity Project: Accomplishing More by Managing Your Time, Attention, and Energy

Kirjat, joita juuri nyt luen:

  • Jaron Lanier – You Are Not a Gadget
  • Nikki Sixx – Heroiinipäiväkirja (erikoispainos)
  • Ryan Holiday – The Daily Stoic: 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living

Katso elokuvia tai TV-sarjoja: Rentoudu sohvalla ja katsele lempielokuviasi tai löydä uusia mielenkiintoisia sarjoja.

Voi kyllä. Sarjat ovat jääneet vähiin, mutta ainakin Outlanderin seitsemännes tuotantokausi on kovaa kamaa. Leffojenkatselumeininkiäni voi seurata osoitteessa rollekino.fi, viimeksi eilen kävin elokuvateatterissa.

Käy luonnossa: Vietä aikaa ulkona luonnossa, kävele metsässä, nauti puistossa tai käy rannalla.

Neljä kerta viikossa juoksulenkki. Tämän lisäksi yritän kävellä aina kun tulee sellainen fiilis. Olen käynyt vain kerran uimassa tällä lomalla, vielä toisen kerran voisi käydä joku päivä.

Tee piknik: Pakkaa eväskori herkuilla ja lähde piknikille ystävien tai perheen kanssa.

En ole oikein piknik-ihminen, mutta miksipä ei?

Nauti kulttuurista: Vieraile museoissa, taidegallerioissa tai käy näyttelyissä.

Ei ole minun juttuni. Jyväskylässä on aika vähän museomeininkiä, eikä muualle oikein ole hinkua.

Rentoudu musiikin parissa: Kuuntele lempimusiikkiasi tai kokeile uutta musiikkia.

Nytkin soi musiikkia. Leprous – Rewind, progressiivista metallia. Ilman musaa olisi aika ankeaa. Pidän toki myös hiljaisuudesta.

Tee joogaa tai meditoi: Harjoita joogaa tai meditaatiota rentoutuaksesi ja rauhoittaaksesi mieltäsi.

Olen yrittänyt, mutta jäänyt lähinnä hengittelyharjoituksiin. En millään saa varattua aikaa tai tilaa meditoinnille. Tekisi varmasti hyvää. Keskitynkin lähinnä kävelyyn ja juoksemiseen ilman laitteita tai virikkeitä, kaipa sekin on omanlaistaan meditointia.

Kokkaile tai leivo: Kokeile uusia reseptejä ja nauti ruoanlaitosta tai leivonnasta.

”Nauti ruoanlaitosta”? Hauska vitsi. Ruoanlaitto on sellainen asia, jota en yksinkertaisesti voi sietää. En ole ruokaihmisiä.

Nauti kylpylästä tai saunasta: Hemmottele itseäsi kylpylässä tai saunassa.

Sauna toimii! Viimeksi eilen. Pitäisi ehdottomasti useammin. Kylpylät ei ehkä ole minun juttuni, mutta kyllähän sellaisessakin kerran vuodessa vierailee. Maksimissaan kerran vuodessa.

Pelaa pelejä: Pelaa lautapelejä, korttipelejä tai videopelejä viihtyäksesi.

Lautapelit on toinen asia, jota en ymmärrä. Suurin osa lautapeleistä pohjaa tuuriin ja en vaan tykkää seilata täysin mäihällä. Se on minusta hukkaan heitettyä aikaa. Pelit, kuten Trivial Pursuit ovat enemmän mieleeni, koska niissä voi itse edes johonkin vaikuttaa pelin kulkuun – vaikkakin jopa tässä edellämainitussakin pelissä on tuurista kiinni millainen kysymys osuu omalle kohdalle. Lautapelit eivät ole minun juttuni, ei sitten yhtään.

Piirrä tai maalaa: Anna luovuutesi virtailla ja tee piirustuksia tai maalauksia.

Haaveilin joitakin päiviä sitten akryyliväreistä. En ole saanut vieläkään aikaiseksi ostaa sellaisia. Piirsin kouluikäisenä todella paljon ja harrastin mm. sarjakuvapiirtämistä. Sitten se loppui. Muistaakseni joku haukkui kykyjäni ja veljeni oli aina parempi piirtämään kuin minä, joten meni motivaatio. Vähän sama homma tapahtui musajutuille. Itsetunto kärsi sen verran isoja kolauksia, etttä ajattelin olevani ihan paska. Totuudenperää näissä ei tietenkään ole, mutta monen sanomiset jää mieleen ja niitä uskoo mieluummin. Vaikka miten hyvin soittaisin pianoa tai piirtäisin taidetta, tuntuu siltä että turha edes yrittää.

Uskon kykyihini esim. yrittäjänä, koodarina, jopa juoksijana. Mutta en muusikkona tai taiteilijana. Ehkä jonain päivänä näytän itselleni ja muille, että minusta on tähänkin.

Kokeile puutarhanhoitoa: Jos sinulla on puutarha, vietä aikaa sen hoitamiseen ja istutuksiin.

Kasveja löytyy, mutta ei puutarhaa. Viimeksi tänään lannoitin Peikonlehden ja Kuristajaklusian. Kasvit on parhaita, mutta toistaiseksi olen kaivannut helppohoitoisia sellaisia. Multia en ole vaihtanut, varmaan pitäisi. Ehkä joskus.

Lepää ja nuku: Tärkeintä on myös antaa itsellesi aikaa levätä ja nukkua riittävästi.

Nyt on kyllä tullut nukuttua ja hyvä niin.

Muista, että loman tarkoitus on nauttia ja rentoutua, joten valitse itsellesi mieluisia ja stressittömiä aktiviteetteja. Voit myös yhdistellä erilaisia aktiviteetteja saadaksesi monipuolista lomaelämystä.

ChatGPT

Juuri näin. Tänään ohjelmassa oli hieman töitä ja Exceliäkin, mutta vain siksi, koska halusin. Onhan nimittäin se ihan parasta hommaa se, varsinkin näin heinäkuussa kun ei kukaan ole hönkimässä niskaan. Ja Excelit, ah!

Tässä kirjoituksessa on 840 sanaa.

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 35-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää