Rollemaan uudistuksen tavoitteena parempi saavutettavuus ja luettavuus

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Edit 17.1.2020: Palautin 2017-2019 Rollemaan, koska en ollutkaan ihan täysin tyytyväinen. Ehkä tällä mennään seuraavaan lomaan asti.

Tervetuloa Rollemaan Sanomiin! (Juuri kieli poskessa keksimäni nimi blogilleni vuosimallia 2020). Olen uudistanut henkilökohtaisen blogini ulkoasun 2-3 vuoden välein, joten nyt oli taas aika. Blogiin kirjoittaminen on minulle ollut siitä jännä juttu, että se vaatii aina sen, että alusta on kunnossa. Haluan että teksti näyttää hyvältä. En voisi koskaan kirjoittaa Comic Sans -fontilla, sillä typografian ulkonäkö on minulle tärkeää. Kahlasin taas noin viitisenkymmentä fonttia läpi. Kai se on yksi osa pakkomielteitäni tai perfektionismiani, mutta teksti osuu edukseen ainoastaan silloin kun se on tarkoin mietitty niin visuaalisesti kuin sisällöltäänkin. Tämän tiesi myös suunnittelunero Steve Jobs.

Katselet järjestyksessään 23. versiota Rollemaasta, laskettuna aina vuodesta 1999, jolloin luonnostelin ensimmäisen ulkoasun (onneksi domain ei ole ollut aina samassa muodossa, joten et pääse helposti stalkkaamaan Wayback Machinella niitä sen ajan hirvityksiä). 21 vuoden aikajaksolla se tarkoittaa karkeasti noin yksi leiska per vuosi. Ihan hyvä tahti sinänsä. Verkkosivujen tekeminen ei näköjään vieläkään puuduta kaikkien näiden vuosien jälkeen – vaikka kyseessä olisikin jokin oma blogipahanen – ja hyvä niin.

Jos blogini ei ole sinulle tuttu pidemmältä ajalta, Rollemaan edelliset vaiheet voit lukea viime uudistuksen koosteesta, jossa avasin myös uusille lukijoille historiaa ja kehityspolkua. Sitä edellisessä bloggauksessa vuodelta 2014 on joitakin ikivanhoja leiskojakin jopa nähtävillä aina vuoteen 2004 saakka (apua!).

Tämän tyyppinen tekemiseni on ollut muutaman vuoden ajan todella tavoitteellista niin vapaa-ajalla kuin töissäkin mikä loma-aikaan johtaa tietenkin siihen, että en pysty päästämään irti ennen kuin projekti on ”valmis”. Asetin Rollemaan tavoitteet kuitenkin matalalle, jotta ei ahdistaisi niin paljon.

Tärkeimmät tavoitteet

Vaimoni sairastaa etenevää kuurosokeuteen johtavaa Usherin oireyhtymää, joten olen hänen myötään keskittynyt entistä enemmän saavutettavuuteen vuosien varrella. Saavutettavuus ja luettavuus olivatkin tämän uudistuksen kaksi päätavoitetta. Usherin oireyhtymään kuuluu myös värisokeus ja muita näön haitta-alueita, joten tein radikaalin tempun ja luovuin niistä vähäisistäkin väreistä – kuten näet, täällä on enimmäkseen mustaa ja valkoista, ja hyvä niin.

Kolmas tärkeä tavoite on parantaa omaa kirjoittelukokemustani tuomalla sivustolle täysi Gutenberg-tuki, sillä Gutenberg on bloggailussa verraton. Halusin myös kehittää itseäni Gutenberg-lohkojen työstössä.

Neljäs tavoite: Vähemmän kaikkea. Minimalistisuus on ollut osa arkea jo tovin ja siksi halusin tuoda entistä simppelimpää visua myös sivuille.

Inspiraatio

Pidän verrattomasti Bill Gatesin blogista Gatesnotesista ja The Times -uutislehdestä. Nykyajan blogeista pidän esimerkiksi Pixelgraden, Spotifyn ja GitHubin blogeista. Katselin myös muita sivustoja läpi, mutta totuus on se, että suurin osa blogeista on nykyään aika sekavaa shittiä. Paitsi Pnuk.

Miksi uudistus?

Yksinkertaisesti kirjoittamiskokemuksen parantamisen vuoksi ja täysi kyllästyminen vanhaan. Ihan hienohan se oli, mutta liian Medium, josta en enää nykyään niin välitä. Vanha ulkoasuhan näytti siis tältä:

Rollemaa v. 22, koodinimeltään ”Khonsu”, 2017-2019.

Ja tältä näytti yksittäinen artikkeli vielä viime vuonna:

Yllä listattujen tavoitteiden lisäksi päivitin tekniikkaa uusimpaan, joka on pitkälti elämäntyöni ja pohjateemani ansiota. Nopeutta uudistuksessa tuli myös hieman lisää. Ainoa mikä jäi hieman paitsioon, on henkilöbrändini esille nostaminen. Henkilöbrändin virkaa ajaa kuitenkin Twitter ja Dude, se riittää tässä vaiheessa. Pitänee pyytää Emmi taas hätiin niin saadaan naamaani näkyville tänne Rollemaankin puolelle.

Tarkoitus oli tuoda jotain muitakin ominaisuuksia sivustolle, mutta oikeastaan vain karsin repertuaarista entisestään. Ainoa minkä kehitin hieman paremmaksi on haku. Se toimii nyt reaaliaikaisesti Mithril.js:ää ja Relevanssi Premiumia hyödyntäen.

Päivitettävyys Gutenbergin avulla

Gutenberg on WordPress 5.0:n mukana tullut sisältöeditori, joka on saanut paljon parjausta osakseen. Muutos on aina vaikeaa, mutta itse olen tykästynyt editoriin erityisesti bloggailussa. Parasta on, että muokkailukokemuksen saa tuunattua juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. En koskaan oikein tykännyt vanhasta WYSIWYG-editorista, joten muokkailin tekstejä suoraan HTML-editorin kautta. Nykyään voin käyttää surutta graafista editoria, sillä se ei pelkästään toimi hyvin mutta myös näyttää hyvältä.

Katso vaikka, tältä näyttää minun kirjoitteluni nykyään:

Gutenbergistä löytyy sen verran hyvät häiriöttömät työkalut, että en näiden tekstien kirjoittamiseen tarvitse enää Typoraa. Kirjoittaminen on suorastaan puhdasta iloa.

Valkoista ja tylsäähän tämä on. En ole ihan varma onko tämä uudistus kovin onnistunut, mutta pidän tekstipainotteisuudesta. Tekstipainotteista ulkoasua puoltaa myös vanhat artikkelini, joissa ei ole juuri kuvia käytössä ollenkaan. Se oli edellisessä kuvapainotteisessa ulkoasussa haasteena, sillä mitä näyttää jos ei ole kuvaa? Rakensin edelliseen teemaan funktion, joka arpoo valitsemistani kuvapankkikuvista satunnaisen kuvan artikkeliin, jossa ei ole kuvaa. Mutta se teki sivustosta liian itseään toistavan. Nyt näitä ongelmia ei ole.

En tiedä tuleeko tämän myötä kirjoitettua enemmän, mutta ainakin nyt on jotain uutta ja riittämättömyyden tunteet on hetkeksi tukahdutettu.

Ai niin, kauan tässä sitten oikein meni aikaa? Ihan muutama tunti. Olen itsekin yllättynyt, mutta ei siinä kauaa nokka tuhissut. Joulun jälkeen yhtenä yönä selailin fontteja vähän pidempään, mutta muuten sain rykäistyä kolmessa tunnissa maaliin.

Mitä mieltä sinä olet? Tylsää vai kivaa? Kommentoi alle tai Twitteriin.

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 31-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Twitter, leffat ja erikoisoluet lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Kokoomukselle ÄÄNI

    Minimalismi on tärkeää. Paras lukukokemus tuollaisilal teemoilla. Eri meininki kuin roskalehdillä, kiitos. Selkeää, yksinkertaista eivätkä mainokset hypi silmille.